26.05.2017 13:25

Premjerministrs atbalsta iniciatīvu rast īpašu risinājumu Pierīgas izglītības vajadzībām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Premjerministrs atbalsta iniciatīvu rast īpašu risinājumu Pierīgas izglītības vajadzībām Pierīgas pašvaldību apvienības arhīvs

Pierīgas pašvaldību apvienības (PPA) pārstāvji, tiekoties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski, vienojās kopīgi veidot starpinstitūciju darba grupu, kas jau jūnijā varētu sākt risināt Pierīgas izglītības jautājumus.

Tie galvenokārt saistīti ar nepietiekamo skolu un bērnudārzu skaitu Pierīgā, ko pašvaldības nespēj nodrošināt pašas saviem spēkiem, ik gadu veicot miljoniem eiro lielas iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, portālu "Apriņķis.lv" informēja PPA preses sekretāre Sandra Baltruka.

"Pierīgas novados ik gadu pieaug iedzīvotāju skaits, mēs uzņemam aizvien vairāk skolas vecuma bērnus, kas radījis situāciju, ka gandrīz vienlaicīgi visās Pierīgas pašvaldībās neieciešams papildu finansējums. Ievērojot to, ka summējas divi faktori – pieaug iedzīvotāju skaits, kā arī iemaksas izlīdzināšanās fondā – izmaksas Pierīgai ir dubultojušās. Šāda situācija nevar būt ilgtspējīga, tādēļ ilgtermiņā jāmeklē risinājumi, pārdalot pieejamos Eiropas fondu līdzekļus Pierīgai izglītības iestāžu celtniecībai vai paplašināšanai," saka PPA vadītājs un Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

Arvien pieaugošais iedzīvotāju un arī bērnu skaits Pierīgā radījis situāciju, ka, piemēram, Ādažu vidusskolā jau vairākus gadus pēc kārtas ir septiņas pirmās klases, četrās Ķekavas novada skolās kopā – 12, savukārt četrās Mārupes novada skolās – kopumā 13 pirmās klases. Prognozes liecina, ka iedzīvotāju un izglītojamo skaits Pierīgā turpinās pieaugt, esošās skolas jau šobrīd ir par šauru, bet rindas uz pašvaldības bērnudārziem – garas.

"Mums var iestāties situācija, ka pēc trīs gadiem Pierīgas pašvaldību kredītlimits Valsts kasē būs izsmelts, jo šobrīd visa attīstība notiek tikai un vienīgi uz aizņēmuma pamata, nevis uz saviem resursiem, kuri mums ir, bet kuri jāatdod finanšu izlīdzināšanas fondā," norāda PPA izpilddirektore un Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

PPA atgādina, ka Pierīgas iemaksas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 2017. gadā ir ievērojamas: Mārupes novads iemaksājis 5,6 miljonus, Ķekavas novads – 3,9 miljonus, Ādažu novads – 1,6 miljonus, Carnikavas novads – 1,4 miljonus, Garkalnes novads – 3,1 miljonu eiro utt.

Premjerministrs Māris Kučinskis paudis atbalstu PPA iecerei kopīgi veidot starpinstitūciju darba grupu, lai esošo situāciju risinātu. Kopā ar premjera biroju PPA sagatavos darba uzdevumu, kā arī piedāvās savus priekšlikumus.

"Iespējams, ir vērts apsvērt valsts investīciju programmas atjaunošanu un valsts atbalstu ilgtermiņa moduļu tipa ēku nomai izglītības vajadzībām," pauda D. Jurēvica. Premjerministrs norādīja, ka izskatāms ir arī jautājums par mājokļu būvniecību Pierīgā jaunu pedagogu un izglītības speciālistu piesaistei.