24.05.2017 14:52

Vairāk nekā 300 Siguldas novada skolēnu vasarā izvēlas strādāt

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pagājušajā gadā iespēju nopelnīt paši savu naudu Siguldas novadā izmantoja 313 jaunieši, bet šogad to būs 336. Pagājušajā gadā iespēju nopelnīt paši savu naudu Siguldas novadā izmantoja 313 jaunieši, bet šogad to būs 336. arhīvs

Daudzās Latvijas, tostarp Pierīgas, pašvaldībās par tradīciju ir kļuvusi iespēja bērniem vasaras brīvlaikā nopelnīt pašiem savu naudu, un gribētāju atrast sev piemērotāko darba vietu parasti ir vairāk, nekā vietējie uzņēmēji spēj piedāvāt.

Siguldas novada pašvaldība, sadarbojoties ar novada uzņēmējiem, jau astoto gadu īsteno skolēnu nodarbinātības projektu, kura laikā iespēja strādāt un apgūt pirmās darba prasmes ir 13–19 gadus veciem jauniešiem. Kā stāsta pašvaldības Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste izglītības jautājumos Sandra Ķirule, šovasar ar Siguldas novada pašvaldības atbalstu darba vieta tiks nodrošināta 336 skolēniem – visiem, kuri pieteicās projektam.

147 trīspadsmit līdz piecpadsmit gadus veci jaunieši divas nedēļas pa četrām stundām dienā strādās pašvaldības iestādēs un struktūrvienībās, savukārt piecpadsmit līdz deviņpadsmit gadus vecie jaunieši strādās pie 40 dažādiem uzņēmējiem. Projekta īstenošanai pašvaldības budžetā plānoti 50 tūkstoši eiro.

Darba algas apmaksu minimālās algas apmērā par nostrādātajām stundām nodrošina pašvaldība, darba devējiem jāmaksā tikai darba devēja sociālais nodoklis. Kā liecina pieredze, jaunieši par 88 stundu darbu varot nopelnīt virs 200 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet, ja uzņēmējs ir gatavs piemaksāt, skolēni strādā septiņas stundas dienā un attiecīgi vairāk arī nopelna.

S. Ķirule skaidro, ka, pamatojoties uz skolēnu pieteikuma anketās norādītajām ziņām un darba devēju izvēli, pašvaldība sagatavo skolēniem norīkojumus uz darba vietām.

"Darba vietu sadale ir visai sarežīta, jo nepieciešams maksimāli nodrošināt visu vēlmes un vajadzības, piemēram, skolēnu iespējas strādāt noteiktā laikā, uzņēmēju vajadzību pēc darbiniekiem noteiktā mēnesī, skolēnu zināšanu un prasmju līmeni attiecīgajā darbā, komunikācijas spējas. Daudzi uzņēmēji pieprasa skolēnus tikai no 16 gadu vecuma, bet procentuāli vecāko skolēnu projektam piesakās vismazāk, jo viņi mērķtiecīgi meklējuši darbu jau iepriekš," teic S. Ķirule.

Viņa atklāj, ka šovasar, kā ierasts, daudzi jaunieši strādās viesmīlības jomā – kafejnīcās, viesnīcās, pie pārtikas sagatavošanas, pirmsskolas izglītības iestādēs.

Katru gadu septembrī, noslēdzot projektu, tiek veikta skolēnu, vecāku un uzņēmēju anketēšana. Anketās visbiežāk tiek norādīts, ka projekts jāturpina, pie galvenajiem ieguvumiem norādot to, ka bērniem ir svarīgi saprast, ko nozīmē strādāt algotu darbu, nopelnīt pašiem savu naudu, iegūt jaunas prasmes un iemaņas, pilnveidot saskarsmes un komunikācijas spējas, kā arī veidot izpratni par dažādām profesijām. Skolēnus, kuri iepriekšējos gados labi strādājuši, uzņēmēji labprāt pieprasa atkārtoti, tomēr, kā atklāj S. Ķirule, katru gadu daži skolēni par pārkāpumiem no darba ir jāatbrīvo.

Skolēnu nodarbinātības projektā ik gadu iesaistās viens no Siguldas lielākajiem uzņēmumiem – SIA "Vita Mārkets", kas nodarbina visvairāk skolēnu. Uzņēmuma personāla nodaļas vadītāja Sandra Matisone stāsta: "Katru vasaru uzņēmums nodarbina 35–45 skolēnus gan veikalos "Elvi", gan ekspresrestorānos "Ņamma". Jaunieši ir pieklājīgi, izzināt un strādāt griboši, ar interesi par veicamo darbu un atbildību, darba procesā uzdod daudz jautājumu par veicamo darbu un tā nepieciešamību. Ir bijuši gadījumi, kad skolēni pēc darba beigšanas atzīst, ka apsver domu iet mācīties par pavāru vai pārdevēju.

Protams, gadās arī tādi, kuriem nav darba tikuma. Darbu vadītājiem ir liela atbildība, jo svarīgi ir neradīt nepatiku pret darbu, jāparāda jauniešiem, cik viņu ieguldījums ir svarīgs un ka viņu paveiktais darbs sniedz būtisku un nozīmīgu ieguldījumu. Darbu vadītāji atzīst, ka tās pūles, kuras aizņem viņu laiku, ar uzviju atmaksājas. Ir jaunieši, kuri ir strādājuši uzņēmumā kā skolēni, bet nu jau ir uzņēmuma darbinieki."