24.04.2017 10:54

Aprites ekonomika. Ropažu "Anneles" inovācijas

Autors  Aivars Jakovičs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viens no labiem piemēriem sabiedrības izglītošanā par aprites ekonomiku ir bērnudārzs “Annele” Ropažu novadā. Viens no labiem piemēriem sabiedrības izglītošanā par aprites ekonomiku ir bērnudārzs “Annele” Ropažu novadā. Aivars Jakovičs

Pašā Ropažu novada centrā kā spilgts akcents pelēcīgajos pavasara toņos iezīmējas pašvaldības bērnudārza "Annele" gaišie korpusi. Bērnudārzs kopš 2011. gada pievienojies ekoskolu programmai, bet 2013. gadā ieguvis starptautisko ekoskolas sertifikātu un Zaļo karogu.

"Annele" ir unikāla ar to, ka tās audzēkņi kopā ar skolotājiem izstrādājuši pētījumu par iespējām samazināt pārtikas atkritumus. Bērnudārza vadītāja Vēsma Eglīte stāsta: "Atkritumu tēma bērniem ir viena no iecienītākajām aktivitātēm, jo īpaši – dalība projektā "Cūkmena detektīvi". Vācām atkritumus, sakopām vidi un atstājām plakātus "Nemēslo – par cūku pārvērtīsies!". Bērni rīkoja prezentāciju pašvaldības deputātiem par atkritumiem. Stāstīja par šķirošanu, atkritumu ietekmi un pat atklāja vēl nepietiekami risinātas problēmas."

Bērnudārza “Annele” vadītāja Vēsma Eglīte: Bērni ir rīkojuši prezentāciju pašvaldības deputātiem par atkritumu šķirošanu un to ietekmi un pat atklāja vēl nepietiekami risinātas problēmas. Bērnudārza “Annele” vadītāja Vēsma Eglīte: Bērni ir rīkojuši prezentāciju pašvaldības deputātiem par atkritumu šķirošanu un to ietekmi un pat atklāja vēl nepietiekami risinātas problēmas.


Bērni vides izpratni liek apgūt arī vecākiem. Mazliet kuriozus, bet iepriecinošus gadījumus atcerējās skolotāja Sarmīte Apīne: "Ja bērns 3–4 gadu vecumā spēj aizrādīt pieaugušajam, kurš kaut ko nosviedis zemē, sak, tu izdarīji nepareizi, aizej un pacel, tas liecina, ka ekoskolās apgūtais pozitīvi ietekmē arī sabiedrību." Vai vēl – kādā ģimenē pērk mašīnu, un bērns vecākiem atgādina, ka jāpērk elektromobilis, jo tas ir videi draudzīgāks.

Ekoskolas koordinatore Vizma Mužika stāsta: "Bērni saprot, ka ir slikti izmest ēdienu, tāpēc dalība starptautiskajā konkursā "Ēdam atbildīgi" bija pašsaprotama. Kopā ar bērniem pētījām, kā veidojas mūsu ēšanas ieradumi un kā samazināt atkritumus. Bērnudārzos tradicionālā pusdienu ēdienkarte ir zupa, otrais ēdiens un sula. Bērns atnāk pie galda, izdzer sulu un no ēdiena atsakās. Sapratām, ka šī kārtība jāmaina, un tagad sulas vietā piedāvājam dārzeni vai augli, dzeršanai – ūdeni.

Mums paveicies arī ar ēdināšanas organizētāju, kurš rūpējas, kā uzlabot ēdienkarti, lai ēdiens būtu garšīgāks, veselīgāks un gatavots no Latvijā audzētas produkcijas. Viss liecina, ka radošajā, izzinošajā, videi draudzīgajā "Annelē" izaugs cilvēki, kuriem aprites ekonomika šķitīs pati par sevi saprotama ikdiena."

Cūkmens Ropažos dežurē pastāvīgiCūkmens Ropažos dežurē pastāvīgi


Iepriekš:

Mazie ropažnieki atgādina: nemēslo, par cūku pārvērtīsies!

Ropažu bērnudārzs Annele atklāj Cūkmena noslēpumusRopažu bērnudārzs Annele atklāj Cūkmena noslēpumus

Ropažos ar bērnu, vecāku un audzinātāju rokām atkritumi pārvēršas dizaina objektos