19.04.2017 11:25

Aptauja: 46% iedzīvotāju par galveno kavēkli sieviešu studēšanai IT jomā uzskata stereotipus sabiedrībā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: 46% iedzīvotāju par galveno kavēkli sieviešu studēšanai IT jomā uzskata stereotipus sabiedrībā pixabay.com

Gandrīz puse jeb 46% iedzīvotāju uzskata, ka būtiskākais kavēklis sieviešu studēšanai informāciju tehnoloģiju (IT) jomā, ir sabiedrībā valdošie stereotipi par noteiktu nozaru piemērotību katram no dzimumiem, liecina "Tele2 Shared Service Center" ("Tele2 SSC") sadarbībā ar "Snapshots" veiktais sabiedriskās domas pētījums "Sievietes IT jomā Latvijā".

Kā otrs biežākais kavēklis sieviešu studēšanai IT nozarē 44% iedzīvotāju skatījumā ir jauniešu zemā ieinteresētība apgūt IT. Turpretī 27% respondentu norāda, ka sievietēm trūkst informācijas par iespējām studēt IT, bet 24% domā, ka IT kā profesija sievietēm ir pārāk sarežģīta.

Vairāk nekā puse jeb 52% respondentu uzskata, ka atbilstošākās nozares, kur strādāt sievietēm, ir finanses un grāmatvedība. Turpretī 49% uzskata, ka tās ir medicīna un farmācija, 47% - kultūra un māksla, bet 45% par piemērotākajām profesionālās darbības sfērām sievietēm uzskata tūrismu, viesnīcu un ēdināšanas nozari. Nedaudz vairāk kā trešdaļa jeb 37% iedzīvotāju par piemērotāko darbības sfēru sievietēm uzskata tirdzniecību, 33% - izglītību un zinātni. Tikai 6% no visiem respondentiem atzina, ka IT joma ir piemērotāka darbam sievietēm. Būtiski, ka tieši vīrieši minējuši šo nozari par labu pretējam dzimumam, kamēr sievietes pašas ir daudz kritiskākas.

Pētījums liecina, ka sievietēm piemērotas vai nepiemērotas profesijas kategorizē tieši vīrieši un lauku reģionos dzīvojošie. Tikai 26% stiprā dzimuma pārstāvju ir gatavi atzīt, ka sievietes spēj veiksmīgi darboties jebkurā profesijā. Arī lauku iedzīvotāji skeptiski attiecas pret sievietes piemērotību IT nozarei - tikai 29% lauku iedzīvotāju atzīst, ka sieviete var strādāt jebkurā profesijā.

Būtiska loma viedokļa veidošanai par sievietes darbu IT nozarē ir respondentu personīgajai pieredzei, secināts pētījumā. Gandrīz puse jeb 48% respondentu, kas pazīst kādu IT nozarē strādājošu sievieti, būtiski biežāk nekā sabiedrība kopumā sliecas noraidīt pieņēmumu par sekmīgas darbības IT nozarē saistību ar personas dzimumu.

"Iegūtie pētījuma rezultāti parāda, ka, sabiedrībā valda aizspriedumi par to, kādas nozares ir piemērotas sievietēm un kādas nav. IT nozare ir strauji augoša un tajā aizspriedumiem nav vietas," uzsver "Tele2 SSC" vadītājs Kims Leandersons, atgādinot, ka Ekonomikas ministrijas darba tirgus prognozes 2020. gadam liecina, ka Latvijā veidosies dabaszinātņu, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju un inženierzinātņu nozaru speciālistu iztrūkums un kopumā pietrūks aptuveni 16 000 darbinieku.

Pētījums "Sievietes IT jomā Latvijā" tika veikts šā gada martā un aprīlī un tajā piedalījās Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Kopumā tika aptaujāti 748 respondenti. Pētījuma mērķis bija noskaidrot sabiedrības viedokli par sievietes lomu IT jomā un IT zināšanu nepieciešamību darbam dažādās nozarēs kopumā.