09.01.2017 12:22

Veido grāmatu par Siguldas Valsts ģimnāziju

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Veido grāmatu par Siguldas Valsts ģimnāziju SVĢ arhīvs

2018. gada rudenī Siguldas Valsts ģimnāzija svinēs skolas pastāvēšanas simto gadadienu. Par godu šim notikumam nolemts izdot grāmatu, kuras tapšanā ar saviem atmiņu stāstiem un skolas gadu fotogrāfijām aicināti piedalīties visi Siguldas Valsts ģimnāzijas absolventi. Atmiņu iesniegšanas termiņš pagarināts līdz marta beigām.

Lai gan Siguldas Valsts ģimnāzija pastāv tikai kopš 1996. gada, pati skola, kuras tradīcijas ģimnāzija mantojusi, dibināta jau 1918. gadā un ar dažādiem nosaukumiem – Rīgas apriņķa ģimnāzija pagājušā gadsimta 30. gados, Siguldas 1. vidusskola padomju laikā, Siguldas ģimnāzija 90. gadu mijā un pašlaik kā Siguldas Valsts ģimnāzija – darbojas joprojām. Lai arī daudzi tagadējās Siguldas Valsts ģimnāzijas absolventi izklīduši pa visu valsti un pasauli, tomēr šeit mācās arī bērni, kuru vecvecāki ieguvuši izglītību tieši šajā skolā.


Par godu skolas 100. gadadienai nolemts izdot grāmatu, kurā tiks apkopotas gan dokumentāras liecības no arhīviem, gan skolas absolventu un pedagogu atmiņas. Kā uzsver jubilejas grāmatas sastādītāja, Siguldas Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāja Inese Berga, uzdevums ir parādīt kopainu, kā laika gaitā ģimnāzija izaugusi un attīstījusies.

"Arī līdz šim par mūsu skolu ir bijuši raksti avīzēs, izdoti bukleti, bet grāmatas, kādas ir, piemēram, Rīgas 1., 2. un 3. Valsts ģimnāzijai, Alūksnes, Cēsu, Jēkabpils, Vecumnieku un daudzām citām skolām ar senām tradīcijām, mums vēl tikai būs," teic I. Berga.

Lai atvieglotu atmiņu vākšanu, grāmatas sastādītāji izveidojuši anketu, kurā atmiņu iesūtītājus noteikti lūdz pieminēt laiku, kad viņi gājuši skolā, klases audzinātāju vārdu un uzvārdu, spilgtākos prātā palikušos notikumus skolā un ārpus tās sienām gan padomju gados, gan Trešās atmodas laikā, gan pēc valstiskuma atjaunošanas, kā arī atmiņas par tikšanos ar klases un skolasbiedriem, ja iespējams, pievienojot skolas gadu fotogrāfijas, gan norādot, kā sauc cilvēkus, kas redzami attēlos.

Siguldas Valsts ģimnāzijas kolektīvs aicina arī citus bijušos un esošos skolēnus, skolotājus un darbiniekus dalīties savos atmiņu stāstos un iesniegt tos vēstures skolotājai Inesei Bergai personīgi vai nosūtīt uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai pa pastu: Inesei Bergai, Siguldas Valsts ģimnāzija, Krišjāņa Barona iela 10, Sigulda, LV–2150. Atmiņas var iesniegt gan rakstītas brīvā formā, gan īpaši sagatavotās anketās skolēniem un skolotājiem. Anketas izdrukātā veidā pieejamas Siguldas novada bibliotēkā. Atmiņu stāstus var iesūtīt līdz decembra beigām.

"Var strikti pieturēties pie anketas punktiem, bet drīkst arī rakstīt atmiņas par skolas laiku brīvā formā," teic I. Berga.