14.09.2016 10:47

Piņķos gatavos studentus Oksfordai, Kembridžai, Hārvardai

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Piņķos gatavos studentus Oksfordai, Kembridžai, Hārvardai kingsgroup.org

Jau nākamā gada rudenī Piņķos durvis vērs vēl viena privāta starptautiskā skola – Britu vidusskola Latvijā "King's College". Septembra sākumā Rīgu apmeklēja šā skolu tīkla korporatīvās attīstības speciālists Nikolass Fraijs.

"Britu izglītība ir viens no nozīmīgākajiem mūsu valsts eksporta produktiem," sākot sarunu jaunatvērtajā "King's College" birojā Rīgas klusajā centrā, sacīja Nikolass Fraijs. Viņš uz Latviju atbraucis pārliecināties, kā norit maijā iesāktie skolas celtniecības darbi Piņķos, un atvedis ziņu par mācību maksu.

Portālam "Apriņķis.lv" N. Fraijs atklāja, ka maksa par skolu visjaunākajā vecuma grupā, t.i., no trīs līdz četru gadu vecumam, būs aptuveni 7000 eiro, bet no piecu gadu vecuma līdz pat izlaiduma klasei – 14,5 tūkstoši eiro gadā.

"King's College" pārstāvis pastāstīja, ka skolā, kas dibināta 1969. gadā, uzkrāta pieredze, lai tās beidzēji varētu iestāties pasaules labākajās universitātes Oksfordā, Kembridžā, Hārvardā un citur. Ik gadu vidēji 82% "King's College" absolventu iestājas universitātēs, ko izvēlējušies kā pirmās. Par to gādājot 900 "King's College" skolu tīkla darbinieki visā pasaulē. Britu pasniedzēji strādās arī jaunajā skolā Piņķos.

"Ģimenes, kurās ir bērni, parasti jau laikus plāno, kādu izglītību viņiem dot. Ja ir mērķis, kādā universitātē viņi varētu mācīties, jau laikus tiek izvēlēta skola, kas viņiem dos vajadzīgo zināšanu līmeni, lai būtu iespējams studēt. Ja bērnam piemīt spējas apgūt akadēmisko izglītību, skola ir tikai instruments talantu tālākai attīstīšanai, un skolotāju rokās ir visi instrumenti šīs dotības atraisīt," bilda N. Fraijs.

Jautāts, kāda, viņaprāt, ir atšķirība starp mācībām Latvijas skolās un Lielbritānijas privātskolās, N. Fraijs atzina, ka Latvijā skolēni un studenti daudz lasa, iegaumē un ir teorētiski labi sagatavoti, bet britu izglītības sistēma ir virzīta uz praktiskās pieredzes iegūšanu.

Nikolass Fraijs: "Pie mums uzsvars tiek likts uz eksaktajā zinībām – fiziku, ķīmiju, ko var apgūt caur eksperimentiem, atklājumiem. Tas viss tiek papildināts ar priekšstatiem par mākslu, mūziku un prasmi debatēt. Tajā pašā laikā britu izglītība skaitās pat ļoti akadēmiska."Nikolass Fraijs: "Pie mums uzsvars tiek likts uz eksaktajā zinībām – fiziku, ķīmiju, ko var apgūt caur eksperimentiem, atklājumiem. Tas viss tiek papildināts ar priekšstatiem par mākslu, mūziku un prasmi debatēt. Tajā pašā laikā britu izglītība skaitās pat ļoti akadēmiska."


"King's College" mācību iestādes esot gan pašā Lielbritānijā, gan Spānijā un Panamā. N. Fraijs gan nesauc slavenāko skolas beidzēju vārdus, bet piebilst, ka Spānijā tajā mācās, piemēram, Madrides futbola kluba "Real" spēlētāju bērni, arī Spānijas karaliskās ģimenes locekļi.

Uz jautājumu, vai ir garantija, ka Latvijā "King's College" skolā pietiks skolēnu, viņš atbild: "Jā! Skaidrs, ka tā nav lēta izvēle, bet vecākiem ir jāizdomā, ko labāk darīt – pirkt jaunu un dārgu mašīnu, celt māju, regulāri doties brīvdienu ceļojumos vai tomēr labāk ieguldīt naudu bērnu izglītībā. Mācību izmaksas šajā skolā nav pašas augstākās, ja salīdzina ar privātskolām Anglijā vai Krievijā. Turklāt Latvijas iedzīvotāji izprot izglītības vērtību."

Savukārt, runājot par skolas diplomu, N. Fraijs atgādina, ka britu skolu diplomi tiek atzīti, stājoties universitātē gan ASV, gan Anglijā, gan citās valstīs, bet Latvijā "King's College" beidzēji, ja vēlēsies, varēs kārtot Latvijas centralizētos eksāmenus, lai varētu studēt vietējās augstskolās. Jau no paša sākuma skolā tiks mācīta arī latviešu valoda un Latvijas vēsture.