04.06.2016 15:02

Izlaiduma prieki un uztraukumi: apģērbs, ziedi, svinības... (2)

Autors  Kristīna Sprūdža*
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izlaiduma prieki un uztraukumi: apģērbs, ziedi, svinības... (2) arhīvs

Svinīgā pasākuma formāts, kā arī apģērba etiķete nedaudz atšķirsies atkarībā no tā, vai dosities uz izlaidumu bērnudārzā, pamatskolā, vidusskolā vai universitātē. Tomēr ir apģērba un veselā saprāta normas, kuras būtu jāievēro jebkādas mācību iestādes svētku pasākumā.

Izlaiduma prieki un uztraukumi (1). Konsultē Kristīna Sprūdža


Universitātes izlaidums

Te vietā atgādināt teicienu: jo augstāku skolu beidz, jo mazāks troksnis šo faktu pavada. Vispirms – katrai augstskolai parasti ir savas izlaiduma ceremonijas un mantijas valkāšanas tradīcijas. Absolventu akadēmiskais svētku tērps ir komplekts, kas tiek veidots no mantijas, kapuces un cepures ar pušķi.

Dāmām pie mantijas ieteicams vilkt slēgtus un formālus apavus – melnus vai pieskaņotus mantijas un tās apkakles krāsai, kā arī miesas krāsas zeķes. Noteikti jārēķinās ar apavu papēžu augstumu un jāpārdomā, lai tērps, ko dāma velk zem mantijas, nav garāks par mantijas tērpu. Ar rotaslietām šajā gadījumā ļoti jāuzmanās – jo mazāk un neuzkrītošākas, jo labāk. Tāpat arī ar frizūrām – jārēķinās, ka galvā būs uzlikta akadēmiskā cepure.

Lai arī absolventu svētku tērpa nēsāšanas brīdis ir īss, arī vīriešiem tas jāvalkā prasmīgi. Zem mantijas arī puiši velk svinīgu tērpu – uzvalku, kreklu, kaklasaiti, pieskaņotus slēgtus apavus. Ja laikapstākļi ir ļoti vasarīgi un silti, zem mantijas drīkst nevilkt žaketi.

Ziedi

Tradicionāli izlaidumā tiek sveikti absolventi, savukārt paši pasākuma vaininieki sveic skolu, pasniedzējus un saka paldies vecākiem. Pasniedzot ziedus, lielos, svinīgos pasākumos jāņem vērā, ka ziedu kompozīcijai jābūt ērtai turēšanai un pārvietošanai, kā arī jāspēj saglabāt forma kopējā ziedu klēpī. Īpaši jāpiedomā, lai ziedi nenosmērētu svētku tērpu un nesabojātu svētku prieku. Ja dāvinām ziedus ar putekšnīcām, piemēram, lilijas, pirms pasniegšanas tās noteikti jāizkniebj, bet rozēm jānoņem ērkšķi.

Saskaņā ar vispārpieņemtu tradīciju Latvijā ziedus dāvina nepāra skaitā. Ja jūs dāvināt pušķi, kurā ir vairāk par 15 ziediem, ziedu skaitam vairs nav nozīmes neatkarīgi no tā, vai tajā ir saskaitāms daudzums vai ne. Ziedus pieņemts pasniegt bez iepakojuma, ja vien tas nav domāts kā daļa no mākslinieciskās kompozīcijas. Ziedus vienmēr pasniedz ar kātiem, kas vērsti uz leju.

Par ziediem puišiem... Šajā gadījumā vislabāk izvēlēties grieztus ziedus un necensties jaunos cilvēkus apkraut ar ziedu kalniem, jo puiši labāk vēlētos būt ziedu pasniedzēji nekā saņēmēji. Lai arī ko jūs domājat, vīrieši, saņemot ziedus, jūtas mazliet neveikli. Rokasspiediens arī ir apsveikums. Un izlaiduma formātam ļoti piemērots.

Organizatoriski sīkumi

Vēl daži organizatoriski komentāri. Skolas direktors un skolotājs, pasniedzot diplomu, audzēkni apsveic ar rokasspiedienu. Bučas un apkampšanās lai paliek pasākuma neformālākai daļai. Latvijas valsts himnas laikā ir pieņemts dziedāt līdzi, stāvēt kājās un ar skatu pagriezties pret valsts karogu.

Sakot paldies audzēkņu vecākiem, labāk pateikties ģimenei, nevis tikai mammai un tētim, jo kādam ģimene varbūt ir tikai vecmāmiņa, kādam citam brālis, bet vēl citam lielāko atbalstu ceļā uz izglītību ir snieguši krustvecāki.

Savukārt tas, ka tagad katrā telefonā vai planšetē ir fotokamera, nenozīmē, ka visi viesi ir iecelti par izlaiduma fotogrāfiem, kas, traucējot ceremoniju, var maisīties pa vidu un līst katrā brīvajā stūrī.

* Kristīnas Sprūdžas starptautiskā karjera sabiedrisko pasākumu organizācijas, etiķetes, komunikācijas un protokola jautājumos mērāma intensīvā un daudzveidīgā profesionālajā pieredzē 20 gadu garumā Valsts prezidenta kancelejā, Saeimas kancelejā, Aizsardzības, Ārlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, NATO samita birojā, LR pārstāvniecībā Briselē, Eiropas Komisijas Sekretariātā Briselē un MBA studijās Moorehead University, ASV, kā arī vadot Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas biroju.