12.11.2015 14:21

Vīru spēles – Siguldas jauno vīriešu spēka un apķērības pārbaude

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kaujas vestes pareiza nokomplektēšana izrādījās sarežģītāka, nekā sākotnēji izskatījās no malas. Kaujas vestes pareiza nokomplektēšana izrādījās sarežģītāka, nekā sākotnēji izskatījās no malas. Ieva Karlsberga

Šajā mācību gadā Siguldas novada skolās noris īpašs pasākumu cikls, kas veltīts jauniešu patriotiskajai audzināšanai. Pirmdien noritēja erudīcijas konkurss "Prāta lāde", kurā sacentās 5. un 6. klašu skolēni, 11. novembrī notika ikgadējās Vīru spēles 9.–12. klašu puišiem, bet 13. novembrī notiks Patriotisko dziesmu konkurss.

"Apriņķis.lv" devās uz Siguldu, lai pārliecinātos par to, cik tad lielas ir jauno vīriešu spējas veikt dažādus militārus, fiziskus un atjautības uzdevumus „Vīru spēlēs", ko organizēja Siguldas pilsētas vidusskola sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), Robežsardzes koledžu un Valsts policijas Siguldas iecirkni.

Kā pastāstīja Siguldas pilsētas vidusskolas ārpusklases darba organizatore Vineta Šķestere-Buka, šogad Vīru spēles Siguldas pilsētas vidusskolā notika jau piekto reizi, bet pirmo reizi tās pulcēja komandas arī no citām novada skolām.

Novada puišu Vīru spēles sākās ar NBS Sauszemes spēku kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona sagatavoto uzdevumu – mīnu lauku. Lai gan uzdevums nebija jāveic reālos apstākļos, tas raisīja skaļas dalībnieku un līdzjutēju emocijas, jo ik pa brīdim kāds no komandas uzkāpa uz mīnas, kas nozīmēja to, ka uzdevums jāsāk no jauna. Gan mīnu lauka uzdevums, gan Lāčplēša ietērpšana kaujas vestē, gan karavīru gultas salikšana prasīja ne tik daudz fiziska spēka cik atjautības.

Robežsardzes koledžas stafete, kurā bija jāuzvelk 12 kg smaga bruņuveste, bruņucepure un rokudzelži, kā arī jāpielādē ieroča aptvere, deva iespēju puišiem parādīt spēku un veiklību, savukārt Valsts policijas Siguldas iecirkņa darbinieku sagatavotā stafete ļāva izjust krīzes situāciju, kad no saindētas vides jāiznes biedrs, kuru nav pasargājusi gāzmaska.

Jauno vīru cīņas bija spraigas, un favorītu komandas mainījās vietām, tomēr NBS uzdevumos uzvarēja Siguldas Valsts ģimnāzijas (SVĢ) 9.m klases komanda, Valsts policijas uzdevumos labākie bija Siguldas pilsētas vidusskolas 10.a klases zēni, bet Robežsardzes koledžas stafetē un sporta skolotāja rīkotajā virves vilkšanā – SVĢ 11.a klases puiši, kas deviņu komandu konkurencē viņiem nodrošināja uzvaru arī kopvērtējumā.