19.10.2014 08:30

Ko darīt skolēnu brīvlaikā? Uz Tartu izzināt "AHHAA" centru!

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Visi eksponāti "AHHAA" centrā ir domāti, lai tos izmēģinātu un izdarītu paši savus secinājumus. Visi eksponāti "AHHAA" centrā ir domāti, lai tos izmēģinātu un izdarītu paši savus secinājumus. Ieva Karlsberga

Sācies jauns mācību gads, kas tā vien rosina uz jaunu lietu izzināšanu.

Rudenīgie laika apstākļi vairs nedod iespēju visas brīvdienas pavadīt svaigā gaisā, tāpēc, lai vienīgā iespēja uzzināt ko jaunu nebūtu tikai no datora un televīzijas, piedāvājam ideju, kā lietderīgi un aizraujoši pavadīt nedēļas nogali, kas var būt arī kā dāvana bērnam dzimšanas dienā vai kā plāns skolēnu rudens brīvlaikam oktobra pēdējā nedēļā.

Kā pārliecinājās portāls "Apriņķis.lv", interesanta vieta, kurp doties gan bērniem, gan vecākiem, ir tepat pie kaimiņiem Igaunijā – Tartu zinātniskais centrs "AHHAA". Kā vēsta centra mājaslapa, tas ir Baltijā lielākais un aizraujošākais šāda veida centrs. Turklāt no Pierīgas tas ir sasniedzams 3–3,5 stundu braucienā.

"AHHAA" zinātnes centrs ir vienlīdz interesanta un izglītojoša atrakcija kā bērniem, tā pieaugušajiem. Interaktīvais muzejs liek vēlreiz pārskatīt tās zināšanas un apjausmas, ko līdz šim attiecinājām uz matēriju, gravitāciju un visu fizisko realitāti.

Kā Tartu Universitātes projekts zinātnes centrs savu darbību uzsāka 1997. gadā, bet pastāvīgu, gandrīz 3000 kvadrātmetru lielo, ar "high tech" kupolu segto platību tas ieguva 2011. gadā. "AHHAA" dislocēts pašā Tartu centrā – upes malā, netālu no pilsētas tirgus un Tartu autoostas. Skaidrojumi par katru muzeja eksponātu un atrakciju sniegti igauņu, angļu, krievu, latviešu un somu valodās.

Lai gan burvestības ir neizskaidrojams spēks, sava veida maģija, kas iedarbojas uz matēriju un enerģiju, "AHHAA" zinātnes centrā ir precīzi izskaidrota un pierādīta, kā arī pārbaudāma interaktīvā ceļā – caur personīgiem atklājumiem un izmēģinājumiem.

Eksperimentēšanas un atklāšanas prieks visa vecuma apmeklētājiem sākas jau, pārkāpjot centra slieksni, kad pie kases liek atstāt pirkstu nospiedumu, lai vēlāk, to noskanējot, iekļūtu pašā centrā. Vestibilā izvietotie savdabīga dizaina krēsli un "milža galds" vedina domāt, ka tālāk būs vēl aizraujošāk. Pat centra labierīcībās ir ieviesti dažādi izgudrojumi, tai skaitā arī atšķirīga augstuma izlietnes un skaitītāji pie dažādiem ūdens krāniem, lai varētu zināt, kurš tad patērē visvairāk ūdens.

Smaguma centra teoriju dzīvē iespējams pārbaudīt, braucot uz troses novietota velosipēda vairākus metrus virs zemes. Izjūtas visai baisas, taču iedomāties sevi cirka mākslinieka lomā un nesatraukties par drošību ļaus zem veloierīces novietotais 200 kilogramus smagais atsvars un drošības tīkls.

Izbaudīt sajūtas, kādas pārņem visuma braucējus kosmosa kuģos, iespējams speciālā simulatorā. Savukārt to, kā pakļaujams dabiskā ūdens tecējums, iespējams izmēģināt vairāklīmeņu mākslīgajās ūdenskrātuvēs, būvējot dambjus. "AHHAA" piedāvā lūkoties zvaigžņu kartēs – planetārijā, ļauties optiskajam mānam spoguļu labirintos un tam, kā jokus izspēlē smadzeņu darbība, – kustīgu sienu un nelīdzenu grīdas virsmu instalācijās. Tāpat iespējams pierakstīties dalībai eksperimentos, kas paredzēti "AHHAA" dienas programmā, piemēram, spēlēm ar sauso ledu "profesora" vadībā. Savukārt dabas mīļotāji var vērot cālēnu šķilšanos vai skudru darbošanos.

Jāatzīmē, ka visu nemaz nav iespējams aptvert un izmēģināt, jo tam būtu nepieciešama vai visa diena. Par to, ka daudz kas palaists garām, "Apriņķis.lv" pārliecinājās, atbraucot mājās, kad ar citiem "AHHAA" centrā pabijušajiem salīdzinājām katra redzēto, taču tas liek plānot nākamo braucienu uz Tartu.

"AHHAA" centrs atrodas Tartu, Sadama ielā 1

Biļešu cenas: pilna biļete – 12 eiro; ģimenes biļete – 26 eiro; studentiem, skolēniem, pensionāriem – 9 eiro; pirmsskolas vecuma bērniem bez maksas. Samaksa nav maza, taču laika ierobežojums nepastāv, tāpat kā limits, cik daudz reizes drīkst apmeklēt un izbaudīt "atrakcijas". Auto stāvvieta arī ir bez maksas. Centrā darbojas omulīga kafejnīca, kurā pusdienas pieaugušajiem bufetes galdā (ēd, cik gribi) maksā 5,90 eiro, bērniem – 3,50 eiro.

Turpat blakus ēkā, Turu ielā 10, atrodas ūdens atrakciju parks "AURA", kas gan vairāk patiks maziem bērniem, jo ūdens ir sekls un asas izjūtas var izjust tikai divās ūdens renēs. Ņemot vērā, ka turpat ir arī 50x25 metrus platais baseins un veselības klubs ar vairākām pirtīm. Sadalot spēkus, ūdens parkā būs, ko darīt visai ģimenei. Ieejas maksa arī visai demokrātiska – visa diena maksā 5–7 eiro, ģimenes biļete 17–20 eiro.