16.08.2014 14:33

Jaunie reindžeri gūst pieredzi Čehijā

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Maikls Mitrevics atzinīgi vērtē Čehijā gūto pieredzi. Maikls Mitrevics atzinīgi vērtē Čehijā gūto pieredzi. Ieva Karlsberga

Vasaras vidū divi Gaujas nacionālā parka jaunie reindžeri Māris Maikls Mitrevics no Siguldas un Sabīne Siljāne no Allažiem, kā arī viņu mentore Ivita Ģērmane no Dabas aizsardzības pārvaldes piedalījās 13. starptautiskajā jauno reindžeru nometnē Čehijas nacionālajā Krkonošē (Krkonose) parkā.

Nometni organizēja Eiropas parku tīkla organizācija "Europark Federation" sadarbībā ar Krkonoše nacionālo parku Čehijā, un tajā piedalījās jaunie reindžeri un viņu mentori no Rumānijas, Igaunijas, Latvijas, Skotijas, Spānijas, Itālijas, Somijas, Nīderlandes, Slovēnijas, Polijas, Somijas, Čehijas un Vācijas. Šī bija jau sestā starptautiskā jauno reindžeru nometne, kurā piedalījās Gaujas nacionālā parka jaunie reindžeri. Šoreiz nometnes galvenā tēma bija pārrobežu sadarbība.

Kā atzīst Maikls (tā Māri Maiklu Mitrevicu sauc gan ģimenē, gan skolā), šāda starptautiska pieredzes apmaiņa ir veids, kā jaunieši var mācīties par dabas aizsardzību citviet, kā arī nest savas aizsargājamās dabas teritorijas vārdu pasaulē. Īsi pēc atgriešanās no nometnes viņš par piedzīvoto stāsta ar lielu gandarījumu un atzīst, ka nometnē ieguvis ne tikai informāciju par dažādu valstu nacionālajiem parkiem, bet arī iepazinies ar citu valstu pārstāvjiem, ar kuriem izveidojusies cieša draudzība.

"Man veicās, ka šogad bija pienākusi mana kārta doties uz šādu nometni, jo tas ir vienreizējs gadījums katra jaunā reindžera dzīvē – divreiz uz turieni nav iespējams nokļūt. Krkonoše parkā mēs devāmies dažādās ekspedīcijās, staigājām pa kalniem, piedalījāmies izzinošās spēlēs, kur bija jāzina augu nosaukumi latīņu valodā. Daudz informācijas ieguvu tieši par Krkonoše parku," stāsta Maikls un piebilst, ka tās būs labas atmiņas, jauna pieredze neierastos apstākļos kalnu klimatā un angļu valodas apguve. "Tas bija arī izaicinājums, kas norūdīja mūs darbam Latvijā kā jaunajiem reindžeriem. Gūtajā pieredzē noteikti dalīšos ar saviem biedriem."

Par savu reindžera pieredzi četrpadsmit gadus vecais Maikls stāsta: "Jau no bērnības esmu saistīts ar dabu – esmu liels makšķernieks, man patīk doties pie dabas un pabūt klusumā, esmu arī veiksmīgs sēņotājs. Par jauno reindžeru sāku darboties jau 10 gadu vecuma, kad mans vectēvs Māris Mitrevics paņēma mani līdzi uz nometni, kur darbojās lielāki bērni. Kaut nebiju tajā vecumā, kad oficiāli drīkst kļūt par jauno reindžeru, man viņu aktivitātes tik ļoti iepatikās, ka nešauboties kļuvu par vienu no viņiem. Jau nākamajā gadā pēc maniem nostāstiem man pievienojās vēl pieci klasesbiedri. Tā mēs kopā piedalāmies dažādos pasākumos – gan sakopjam vidi talkās, gan darbojamies kā gidi bērniem Līgatnes dabas takās un Siguldas Jušu takā, gan ziemā pumpējam ūdeni dīķos, lai zivīm būtu gaiss, ko elpot. Dodamies arī aizraujošās ekspedīcijās pa mežu, lai izzinātu dabu un dažādas dabas parādības. Piemēram, ziemā mežā ir ļoti skaisti ledus veidojumi, un daba ir pilnīgi neskarta, balta."

Jautāts, kāda ir jauno reindžeru misija, Maikls skaidro, ka tā ir būt par palīgiem reindžeriem senioriem jeb vides inspektoriem, kad nepieciešams kaut ko sakopt, stāstīt cilvēkiem par Gaujas nacionālo parku, par tā aizsardzību un popularizēt to.

Kas ir jaunie reindžeri?

Jau kopš 2004. gada Gaujas nacionālajā parkā darbojas Jauno reindžeru kustība (jeb Junior Rangers), kurā darbojas aktīvi jaunieši, kas ikdienā iesaistās Gaujas NP darbībā, attīstībā un aizsardzībā, brīvprātīgi rūpējoties par kārtību pie tūrisma objektiem, tīrību parka teritorijā, piedaloties talkās un palīdzot vides inspektoriem dažnedažādu pienākumu veikšanā. Un, protams, tie ir jaunie dabas pētnieki, kuri seko līdzi norisēm dabā, cenšas izprast dzīvnieku pasaules likumus un vēro ikdienišķos dabas brīnumus, kas lielākajai daļai paslīd garām nepamanīti.

Jaunie reindžeri darbojas Gaujas nacionālā parka fonda paspārnē, dažādas aktivitātes un projektus īstenojot sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Daudzo aktivitāšu ietvaros jaunie reindžeri sniedz nozīmīgu ieguldījumu arī aizsargājamās dabas teritorijas apmeklētāju izglītošanā. Kā atalgojumu par pūlēm divi aktīvākie reindžeri katru gadu saņem iespēju piedalīties starptautiskā nometnē, bet tepat, Latvijā, tiek organizēta vietējā nometne tiem, kuri visu gadu cītīgi piedalījušies jauno reindžeru pasākumos.

Gaujas NP jaunajiem reindžeriem ik pa laikam pievienojas jauni dalībnieki ‒ par jauno reindžeru var kļūt ikviens 12‒18 gadus vecs jaunietis, kura intereses saistītas ar dabas izzināšanu un aizsardzību, saturīgu brīvā laika pavadīšanu kopā ar vienaudžiem un ‒ pie reizes ‒ kaut kā laba paveikšanu un jauna apgūšanu.

Jautājumus par iespējām pieteikties Jauno reindžeru kustībā var sūtīt uz e-pastu ivita.germane­@daba.gov.lv vai Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., kā arī sekot līdzi informācijai Gaujas NP fonda profilā "Facebook.com", kur tiks publicēta informācija par pirmo tikšanos šā gada septembrī.