18.04.2012 09:35

Salaspils skolās varēs justies kā "makdonaldā" vai ieturēt veģetāru maltīti

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils skolās varēs justies kā "makdonaldā" vai ieturēt veģetāru maltīti Krišjānis Grantiņš

Skolu ēdnīcu interjeram bērna skatījumā jābūt tikpat pievilcīgam, kā populārākajās ēstuvēs, uzskata Salaspils mēra vietniece Olga Pāvulīte.

 

Salaspilī vērtē, kā uzlabot skolēnu ēdināšanu 1. un 2. vidusskolā, lai dienas galvenajā ēdienreizē – pusdienās, bērni ne vien saņemtu pilnvērtīgu un garšīgu ēdienu, bet arī vēlētos to apēst.

Domes priekšsēdētāja vietniece Olga Pāvulīte portālam pastāstīja, ka abu Salaspils vidusskolu ēdamzālēs pa vasaru veiks remontu. Ir vēlme nomainīt arī tehnisko aprīkojumu, bet tam vēl jāatrod finansējums.

Pagaidām atklāts ir jautājums, kas gatavos pusdienas – nolīgta ēdināšanas firma vai skolas pavāri. "Šiem darbiniekiem jānodrošina, ka bērni veģetārieši varēs ēst maltīti, kur ir tikai veģetāri ēdieni, nemaksājot par kotleti vai citu gaļas izstrādājumu. Kā arī bērni, kuri cieš no alerģijām, saņems atbilstošu ēdienu," norāda O. Pāvulīte.

Mēra vietniece uzskata – sākumskolas skolotājiem būtu jāseko līdzi, kāpēc uz šķīvjiem paliek, piemēram, griķi vai kartupeļi, lai noskaidrotu – kāpēc bērni nav paēduši un kāpēc ir samaksāts par ēdienu, ko neapēd.

Risinājumu, kā uzlabot skolēnu pusdienu kvalitāti, Salaspils novada dome sāka ar bērnu vecāku aptaujāšanu. Atsaucās gan tikai 68 bērnu vecāki.

Aptaujas rezultāti atklāja, ka aptuveni vienāds skaits bērnu ēd vecāku apmaksātas pusdienas pēc izvēles vai izmanto komplekso piedāvājumu. Tikai divi aptaujāto vecāku bērni ēd pašvaldības finansētas brīvpusdienas. Neliela daļa skolēnu ēdienu pērk ārpus skolas vai ņem to līdzi no mājām.

Ar ēdienu piedāvājumu lielākā daļa bērnu vecāki ir daļēji apmierināti. Kompleksās pusdienas 30 bērnu vecākus neapmierina, lai arī to cena – 84 santīmi šķiet pieņemama. Puse no aptaujātajiem norādījuši, ka pasniegtais ēdiens nav pietiekami silts.

Uz jautājumu, kāpēc bērni neizmanto brīvpusdienas, lielākā daļa vecāku atbildējuši, ka paši varot nodrošināt bērna ēdināšanu, bet citi minēja, ka bērnam ir neērti vai arī sociālo darbinieku attieksme attur no vēlmes izmantot šo piedāvājumu. Vēl atklājās, ka 40 bērni, maksājot par pusdienām, nesaņem maksājuma dokumentu, tikai 12 vecāki norādīja, ka tiek izsniegti čeki.

Ņemot vērā anketu rezultātus, Salaspils novada domē 16. aprīlī notika sanāksme, kurā apspriesti galvenie ar skolēnu ēdināšanu saistītie jautājumi.