23.08.2013 07:27

FOTO: Laurenču sākumskola gaida jaunos iemītniekus

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jau pirmajā septembrī būvvnieku rosīšanos Laurenčos nomainīs skolēnu čalas. Jau pirmajā septembrī būvvnieku rosīšanos Laurenčos nomainīs skolēnu čalas. Krišjānis Grantiņš

Vēl tikai pāris nedēļas, un Laurenču sākumskolu piepildīs bērnu soļi un čalas. Tādēļ darbinieki steidz to uzpost pirmajam septembrim.

Šajā mācību gadā jaunajā Laurenču sākumskolā mācībām pieteikušies 122 skolēni. Nokomplektētas trīs pirmās klases un pa vienai klasei 2. – 6.klašu grupā. "Doma par sākumskolas dibināšanu radās tāpēc, ka pašlaik Siguldas novadā, atšķirībā no citām vietām Latvijā, dzimstība palielinās. Ik mēnesi novadā piedzimst apmēram 20 mazuļi, arī daudzas jaunās ģimenes izvēlas Siguldu par savu dzīvesvietu, tāpēc šeit ir salīdzinoši liels pirmskolas un sākumskolas vecuma bērnu skaits, "informē skolas direktore Sanita Ungura.

Viņa teic, ka jau pagājušajā mācību gadā Siguldas skolās bija ievērojami lielāks pirmklasnieku skaits, tādēļ pašvaldība pieņēma lēmumu par jaunas sākumskolas izveidi, vienlaikus paplašinot izglītības daudzveidību novadā. "Jaunajā sākumskolā bērni padziļināti apgūs dabaszinības un informācijas tehnoloģijas, bet pēc stundām katram skolēnam tiks dota iespēja pilnveidot sevi dažādās interešu izglītības jomās – sportā, mākslā, mūzikā, dabas izziņas un tehnoloģijās. Skolas ideja un izglītības piedāvājums ir veidots ciešā sadarbībā ar vecākiem, kuri piedalījās skolas vīzijas veidošanā," skolas izveidi pamato sākumskolas direktore

Laurenču sākumskola izvietota bijušās Siguldas novada vidusskolas ēkā, kura šovasar renovēta. Pēdējie skolas remontdarbi un viss nepieciešamais pilnvērtīgam mācību procesam, tiks pabeigts līdz 31.augustam un jau 1.septembrī plkst.12 vecāki un jaunie Laurenču sākumskolas audzēkņi tiksies jaunās skolas atvēršanas svētkos.

"Lai nodrošinātu papildizglītības iespējas, tiks izmantots arī vecāku līdzfinansējums. Tas nodrošinās arī iespēju kvalitatīvi pavadīt laiku un uzturēties skolā pedagogu uzraudzībā, ja tas nepieciešams, no septiņiem rītā līdz septiņiem vakarā," skaidro direktore. Sadarbību ar vecākiem skola vērtē ļoti augstu – sākumskolas vecuma bērnu dzīvēs vecāki ieņem lielu lomu, tāpēc arī skola šo faktu neignorē. Ir nodibinātu vecāku biedrība un nākotnē tiks organizēta skolas vecāku padome, kas aktīvi piedalīsies sākumskolas dzīvē un palīdzēs tai pilnveidoties.

Lai attīstītu radoši pētniecisko domāšanu un izpratni par dabas likumsakarībām, skola piedāvās dabaszinību padziļinātu apgūšanu, kurā tiks izmantota arī unikālā skolas atrašanās vieta – Gaujas nacionālā parka teritorija. Otrs padziļinātās programmas virziens ir tehnoloģiju novirziens. "Ja vairumā skolu informācijas tehnoloģijas māca no ceturtās vai piektās klases, tad mēs to darīsim jau no pirmās klases. Informācijas tehnoloģiju lietošanas prasmes integrēsim visos priekšmetos," informē S. Ungura. Sadarbībā ar kompāniju "Apple", skolā izveidota mobilā datorklase, kurā informācijas tehnoloģijas varēs izmantot jebkurš skolēns un skolotājs.

Vecākiem nebūs jālauza galva arī par mācību grāmatām, jo ar tām bērnus nodrošinās pašvaldība. Kaut arī skolas bibliotēka bija jāsāk izveidot no nulles, grāmatu pietiks visiem. Arī paši vecāki bibliotēkas pilnveidošanai ziedojuši daiļliteratūras grāmatas, taču pamatliteratūra ir nodrošināta katram skolēnam. Vecākiem būs jāpērk vienīgi tās lietas, kuras paredzētas bērna individuālai lietošanai – darba burtnīcas, kancelejas preces.

Sākumskolas izveide pašvaldībai izmaksājusi aptuveni 500 tūkstošus latu.