13.03.2018 16:49

Aprūpē uz ārzemēm audžuģimenes bērnus varēs nodot tikai no 12 gadu vecuma

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aprūpē uz ārzemēm audžuģimenes bērnus varēs nodot tikai no 12 gadu vecuma pixabay.com

Bērnu aprūpes iestādē un audžuģimenē esošu bērnu varēs nodot uz laiku citas personas aprūpē ārvalstīs tikai no 12 gadu vecuma, šādus likuma grozījumus otrdien atbalstīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Pašlaik likumā nekādi vecuma ierobežojumi nav noteikti.

Attiecīgās izmaiņas attieksies arī uz vairākas nedēļas ilgām tā dēvētajām pasaules izzināšanas programmām, kurās bērniem ir iespēja piedalīties.

Kā izņēmums tiks noteikta iespēja nodot aprūpē ārvalstīs jaunākus bērnus, ja bērns būs nodots kopā ar brāļiem un māsām, pusbrāļiem un pusmāsām, no kuriem vismaz viens būs sasniedzis 12 gadu vecumu.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā tiks noteikts, ka bērnu aprūpes iestādē un audžuģimenē esošu bērnu, kurš sasniedzis 12 gadu vecumu, var nodot uz laiku citas personas aprūpē ārvalstī, ja to vēlas bērns un tam piekrīt audžuģimene, bērnu aprūpes iestāde un attiecīgā bāriņtiesa.

Bāriņtiesai šādā gadījumā būs arī jāatzīst, ka šī nodošana atbilst bērna interesēm un attiecīgā persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt.

Komisijas sēdē izskanēja arī attiecīgo ārvalstu programmas atbalstošo juristu rosinājums kā minimālo vecumu noteikt deviņus gadus, bet tas nesaņēma deputātu atbalstu.

Kā ziņots, komisija otrdien atbalstīja arī vairākus citus priekšlikumus un likumprojekta virzīšanu izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.