28.02.2018 09:21

Jaunā VBTAI vadītāja: Pārbaudes bērnu iestādēs jāveic par konkrētiem gadījumiem un bez iepriekšējas brīdināšanas

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunā VBTAI vadītāja: Pārbaudes bērnu iestādēs jāveic par konkrētiem gadījumiem un bez iepriekšējas brīdināšanas arhīvs

Ir jāmaina ierastās metodes un kārtība, kādā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) veic pārbaudes iestādēs - šīs pārbaudes jāveic, reaģējot uz konkrētiem gadījumiem un bez iepriekšējas brīdināšanas, nevis regulāri un formāli, šorīt intervijā Latvijas Radio pauda jaunā VBTAI vadītāja Marianna Dreja.

Pēc viņas teiktā, uz bērnu tiesību pārkāpumiem ir jāreaģē pietiekami operatīvi un asi, lai sabiedrība sāktu uzticēties VBTAI un šī iestāde kļūtu par nozīmīgāko spēlētāju bērnu tiesību aizsardzības jomā. "Pamata doma pārbaudēm tomēr ir zināt, kā tas notiek katru dienu, nevis ļaut pārbaudei sagatavoties un tad redzēt labas lietas, pareizus dokumentus, bet faktiski nezināt, kas notiek nākamajā dienā pēc pārbaudes," pauda Dreja.

Lūgta komentēt bāriņtiesu darbu, jaunā VBTAI vadītāja atzina, ka ir jādomā par to, kādā veidā šīs pašvaldību iestādes spēj sadarboties. Viņa neizslēdza iespēju, ka bāriņtiesas no pašvaldību pārziņas varētu nodot tiešā valsts pārziņā. "Šobrīd tā viennozīmīgi grūti pateikt, jo ar bāriņtiesām un pašvaldībām vēl neesmu komunicējusi (..), bet faktiski doma ir laba. Protams, tas nav vienas dienas jautājums, tāpēc, iespējams, sākumā varētu daļu jautājumu risināt centralizēti caur Bāriņtiesu asociāciju," skaidroja Dreja.

Viņa uzsvēra, ka nedrīkst pieļaut situāciju, ka vispirms tiek atrisināti iestādes finanšu jautājumi, bet tikai pēc tam sniegta palīdzība bērniem.


Kā ziņots, valdība otrdien Dreju apstiprināja VBTAI priekšnieka amatā. Savus amata pienākumus viņa sāks pildīt no 1.marta.

Labklājības ministrija (LM) norādījusi, ka Drejai ir ilggadēja pieredze valsts pārvaldē LM resorā, strādājot Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kopš 2004. gada. Tāpat viņai esot ļoti labas zināšanas jurisprudencē un personālvadībā, pārliecinošas komunikācijas un prezentācijas prasmes, kā arī zināšanas par valsts un pašvaldību iepirkumu aktualitātēm, administratīvo procesu iestādē un administratīvo pārkāpumu lietvedību. Pretendentei piemītot labas zināšanas kvalitātes vadībā un kvalitātes vadības sistēmu ieviešanā.

Dreja ieņēmusi NVA Juridiskā departamenta direktora vietnieces amatu, kā arī bijusi šī departamenta direktore. Tāpat viņa vadījusi NVA Juridiskā departamenta Struktūrfondu un tiesiskā nodrošinājuma nodaļu, kā arī bijusi Juridiskā departamenta juriste un juriskonsulte Eiropas Sociālā fonda projektā.

LM informēja, ka Dreja Biznesa augstskolā "Turība" ieguvusi profesionālo maģistra grādu ar kvalifikāciju "Uzņēmumu un iestāžu vadītājs", kā arī profesionālo maģistra grādu tiesību zinātnēs. Savukārt Latvijas Policijas akadēmijā viņa ieguvusi bakalaura grādu jurista kvalifikācijā.

Kā ziņots, VBTAI vadītāja amats bijis vakants kopš pagājušā gada vasaras, kad atlūgumu pēc aptuveni pusgada atrašanās amatā iesniedza VBTAI vadītāja Ilona Kronberga. Šādu lēmumu viņa pieņēma saistībā ar izmaiņām privātajā dzīvē.

Pēc nesekmīga konkursa uz šo amatu labklājības ministrs Jānis Reirs (V) uzdeva potenciālos kandidātus meklēt LM valsts sekretāram Ingum Allikam.