28.09.2017 13:55

Ieteikumi vecākiem, kā mazināt pusaudžu aizraušanos ar viedierīcēm

Autors  Daina Dziļuma, centra “Dardedze” klīniskā psiholoģe
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mūsdienās bērni lielākoties nesarunājas, bet gan komunicē, izmantojot viedtālruņus. Mūsdienās bērni lielākoties nesarunājas, bet gan komunicē, izmantojot viedtālruņus. publicitātes

Jauniešu ikdiena iet roku rokā ar modernajām tehnoloģijām, un tālrunis vairs netiek izmantots vien saziņai, bet arī kā pašizpausmes līdzeklis un palīgs ikdienā. Jauniešu viedtālruņa lietošanas paradumi nereti satrauc gan vecākus, gan arī viedtālruņu ražotājus.

Vecāku pienākums – izskaidrot

Pētījumi liecina, ka vecāki sāk dot saviem bērniem viedierīces visai agri – pat pirms bērns iemācījies staigāt vai runāt. Steigties iepazīstināt bērnu ar tehnoloģijām nevajadzētu, jo bērna attīstībai pats svarīgākais ir reālais kontakts – kopā pavadītais laiks ar vecākiem un praktiska darbošanās. Ja vecāki tomēr izlēmuši dot bērnam viedierīci, tas nenozīmē, ka tagad viņi var nodoties savām darīšanām un atstāt bērnu ar ierīci vienu. Nepieciešams stāstīt bērnam, kas ekrānā notiek, kā arī jau no mazotnes pamazām skaidrot tehnoloģiju riskus, sargāt no bērnam nepiemērota satura, saziņas ar nepazīstamiem cilvēkiem utt. 

Vēlams kopīgi izveidot arī ģimenes noteikumus par to, cik, kur un kā tehnoloģijas mājās tiks lietotas – un būtu labi, ja kādi no tiem attiektos arī uz vecākiem.

Ieteicams jau no mazotnes radināt bērnu dalīties ar vecākiem par to, ko viņš viedierīcēs dara, ko meklē, kas viņu aizrauj. Es zinu bērnus, kas viedtālruni izmanto, lai uzlabotu valodas prasmes, tāpat var atrast ēdienu receptes un pēc tam pārvērst šo aktivitāti kopīgā izklaidē, piemēram, pagatavojot vakariņas visai ģimenei kopā ar mammu, internetā var atrast arī akordus, lai pašmācības ceļā apgūtu ģitārspēli vai citus mūzikas instrumentus.


Radināt pie patstāvības, turpinot būt blakus

Arī vēlāk vecākiem nevajadzētu uztvert tehnoloģijas kā jauniešu pasauli, par kuru pieaugušajiem nav nedz tādu zināšanu, nedz intereses. Vecākiem dažkārt šķiet – ja bērns ir mājās, savā istabā, tātad drošībā. Taču mums jāapzinās, ka viedierīcēs līdzās iespējām pastāv arī dažādi draudi, un bērns ar tiem sastopas viens. Kaut gan ir radies iespaids, ka pusaudži tehnoloģiju jomā ir ļoti gudri, diemžēl viņiem vēl trūkst pieredzes, lai spētu izvērtēt citu cilvēku nodomus un apzināties visus riskus. Līdz ar to patiesa vecāku interese par bērna izmantotajām tehnoloģijām ir arī drošības jautājums.

Bērnam sasniedzot pusaudža vecumu, vecāki vairs nevar uzņemties pilnīgu kontroli pār saturu, ko jaunietis patērē, un darbībām, kas tiek veiktas viedtālrunī, tāpēc tik būtiskas ir sarunas, savstarpēja uzticēšanās un atklātība. Tehnoloģijas var kļūt par vienu no tēmām, kas stiprina vecāku un bērnu attiecības – apspriežot gan atvases radošās aktivitātes dažādās aplikācijās, gan drošības tēmas atbilstoši bērna vecumam, piemēram, kāda informācija ir un kāda nav publiskojama un vai var uzticēties visam, ko redzam virtuālajā vidē.

Noteiktās situācijās bērnam jāprot arī pateikt "nē" – gan vienaudžiem, gan pieaugušajiem. Skaidrojot riskus, mēs pamazām stiprinām pusaudža spēju izdarīt atbildīgu izvēli arī tad, kad vecāku nav līdzās. Savukārt, ja vecāki redz, ka viedierīces jaunietim kļuvušas svarīgākas par visām citām nodarbēm, tas ir signāls, ka ir jāpalīdz viņam atgūt dzīves līdzsvaru – gan ar savu pozitīvo piemēru, gan veicinot jaunus hobijus vai draudzības reālajā vidē, gan arī nepieciešamības gadījumā vēršoties pēc padoma pie speciālista.