08.09.2017 12:18

Svētdien Latvijā un citur pasaulē svinēs Tēva dienu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Svētdien Latvijā un citur pasaulē svinēs Tēva dienu pixabay.com

Kopš 2010. gada septembra otrā svētdiena Latvijā kā oficiāli atzīmējama diena, kas iekļauta atceres un atzīmējamo dienu sarakstā, ir Tēva diena. Lai gan atsevišķās valstīs Tēva dienas tradīcija mūsdienu izpratnē sākusies jau 20. gadsimta sākumā, lielākajā pasaules daļā tā ir relatīvi jauna tradīcija.

Tēva dienu dažādās pasaules valstīs svin atšķirīgos datumos, un pārsvarā tā ir svētku diena, informē Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

"Šī diena sabiedrībā aktualizē jautājumu un veicina dialogu par vīrieša lomu ģimenē un nozīmi bērnu audzināšanā. Ir ļoti svarīgi, ka mums ir diena, kad godinām tēvus, pievēršam uzmanību viņu lomai un nozīmei ģimenē un bērnu ikdienas dzīvē.

Es kā tēvs varu apgalvot, ka tas ļoti stiprina saikni ar bērnu un stiprina tēvu lomu sabiedrībā. Valsts ir radījusi mehānismus, kas aktīvāk iesaista tēvus bērnu audzināšanā un pieskatīšanā. Un tas ir būtiski, jo laimīga bērnība ir atkarīga arī no tēva iesaistes," sveicot ģimenes Tēva dienā, uzsver labklājības ministrs Jānis Reirs.

Ir daži interesanti skaitļi un fakti, piemēram, 2016. gadā visvairāk bērni piedzimuši tēviem vecumā no 25 līdz 35 gadiem. Vidējais tēva vecums turpina pieaugt. 2017. gada jūlijā 26 procenti vīrieši kopa slimu bērnu, un salīdzinājumā ar 2016. gada jūliju tas ir par procentu vairāk.

Tāpat katru gadu palielinās vīriešu skaits, kuri izmanto paternitātes atvaļinājumu. 2016. gadā pabalstu saņēma 11 081 vīrieši, salīdzinājumā ar 2015. gadu – paternitātes pabalsta saņēmēju skaits palielinājies par četriem procentiem, norāda E. Zariņš.

Turpina pieaugt vecāku pabalstu saņēmušo tēvu īpatsvars no kopējā vecāku pabalstu saņēmēju skaita. Ja 2013. gadā no vecāku pabalsta saņēmējiem vīrieši bija tikai septiņi procenti, tad 2016. gadā jau 20 procenti.

Darba likumā ir noteiktas tiesības, kas ļauj tēviem vairāk laika veltīt bērniem dažādos bērna vecuma posmos. Tēviem, kuri aprūpē mazāk par trijiem bērniem, pienākas viena diena papildatvaļinājuma. Tiem, kuri aprūpē vismaz trīs bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērnu ar invaliditāti – trīs dienas papildatvaļinājuma. Desmit kalendāra dienas ilgs atvaļinājums pienākas tēviem pēc bērna piedzimšanas, skaidro E. Zariņš.