18.07.2017 11:06

Viedoklis. Bumba ar laika degli

Autors  Anita Baumane, Siguldas Sporta centra trenere
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis. Bumba ar laika degli pixabay.com

Vai jūs esat vecāki, kuri vēlas, lai bērns būtu vesels? Vai vēlaties uzlabot bērna garīgās spējas, lai viņš bez lielām pūlēm pārspētu savus vienaudžus? Ar katru gadu aizvien vairāk bērnu un pusaudžu cieš no liekā svara vai aptaukošanās. Tikai 1 % gadījumu tas ir nopietnas slimības dēļ...

...pārējie 99 % – citu faktoru dēļ.

Fiziskās aktivitātes trūkums mūsdienās ir ļoti liela problēma. Labi, ja bērns apmeklē sporta nodarbības skolā, bet ko tas dod, ja, atnācis mājās, viņš nosēžas pie datora vai atlikušo dienas daļu spaida telefona pogas.

Neveselīgs, neregulārs uzturs. Bērns neēd brokastis, toties vakarā paēd par visām izlaistajām ēdienreizēm, savukārt citi visu dienu kaut ko ēd – čipsus, bulciņas, picas – un litriem dzer saldinātos dzērienos.

Vecāku atbildība.
Strādājot par treneri, sporta klubu kafejnīcās ļoti bieži novēroju man nesaprotamu rīcību no vecāku puses, proti, bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem viņi bērnam nopērk bulciņu, šokolādi un pārsaldinātu limonādi, ko uzdzert tam visam pa virsu. Tad man jāsaka: "Mīļie vecāki, kāpēc jūs darāt savam bērnam pāri? Kāda jēga viņam apmeklēt peldēšanas vai cita veida nodarbības, ja pēc apēstās bulkas visas pūles bijušas veltas?"

Nenoliegšu, ka pēc fiziskām aktivitātēm ir jāēd, tikai jautājums – ko? Kad iesaku piedāvāt bērnam veselīgu uzturu, daudzi teic: "Mans bērns neēdīs ne dārzeņus, ne griķus, ne augļus." Tad vajag izskaidrot, kāpēc viņa organismam ir izdevīgi ēst tieši burkānu vai banānu. Pastāstīt, cik ļoti viņa pašsajūta uzlabosies.

Labiem vārdiem ir spēks. Es kā mamma ļoti labi saprotu, ka bērnam ir jāvelta lielākā uzmanība un mīlestība. Bet ļoti bieži mēs mīlestību izpaužam ar apbalvojumiem, izmantojot nepareizu ēdienu. Neizmantojiet saldumus un pārmērīgu ēšanu kā uzslavu! Izceliet bērna panākumus un labās īpašības ar vārdiem. Rīkojieties, kamēr nav par vēlu!

Pusaudži un bērni, kuru ķermeņa masas indekss uzrāda aptaukošanos vai lieko svaru, riskē saslimt ar nopietnām slimībām, piemēram, 2. tipa cukura diabētu. Pirms vairākiem gadiem bērnu un pusaudžu vecumā šī slimība bija sveša! Viņiem draud gan paaugstināts asinsspiediens, kas savukārt var izraisīt sirds–asinsvadu slimības un agrīnus infarktus, gan paaugstināts holesterīna līmenis asinīs, kad asinsvados sāk veidoties sabiezējumi, draudot bērnam izraisīt agrīnu aterosklerozi, gan locītavu problēmas, jo liekais svars ievērojami palielina slodzi uz locītavām, kas provocē dažādu slimību veidošanos, piemēram, skoliozi (mugurkaula deformācija sāniskā virzienā), gan arī dažādas zarnu trakta problēmas, aknu problēmas, tostarp aknu aptaukošanās jeb taukainā hepatoze.

Bērnam ar lieko svaru bieži vien ir arī psihoemocionālas problēmas – izveidojas tā sauktais aizsardzības mehānisms, proti, citiem viņš stāsta, ka jūtas ar sevi apmierināts, tomēr realitāte ir pavisam cita.Apvainojumi no vienaudžiem uztur bērnā iekšējo spriedzi un nomāktu noskaņojumu, rezultātā ilgstoša neapmierinātība ar sevi noved pie nopietnas saslimšanas – depresijas.

Noskaidro, vai tavam bērnam ir liekais svars! Lai sekotu līdzi bērna svara izmaiņām, apmeklē mājaslapu www.esaugu.lv, kur to var ērti aprēķināt pēc formulas.

Mīļie, vecāki, saudzējiet savus bērnus, lai viņi ir laimīgi, veseli un apmierināti ar sevi!