16.07.2017 17:39

Jaunos putekļusūcējus gaidot

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
No 1. septembra ražotāji pārdevējiem Eiropas Savienības valstīs vairs nepiegādās putekļu-sūcējus, kuru jauda pārsniedz 900 W. Pārdošanā būs ierīces, kuras atbilst elektroenerģijas patēriņa A klasei. No 1. septembra ražotāji pārdevējiem Eiropas Savienības valstīs vairs nepiegādās putekļu-sūcējus, kuru jauda pārsniedz 900 W. Pārdošanā būs ierīces, kuras atbilst elektroenerģijas patēriņa A klasei. Einārs Binders

Kopš britu inženieris Hūberts Sesils Būts pirms 115 gadiem izgudroja un patentēja elektrisko putekļusūcēju, tas daudzkārt uzlabots, pilnveidots un gadu no gada kļuvis jaudīgāks. Tomēr no šā gada 1. septembra vairs nebūs atļauts tirgot putekļusūcējus, kuru jauda pārsniedz 900 vatus (W).

Putekļusūcēja likteni izlemj Eiropas regula

Eiropas Savienības regulā iekļautās ekodizaina prasības nosaka, ka no 2017. gada 1. septembra patērētājiem drīkstēs pārdot tikai tādus putekļusūcējus, kuru jauda nepārsniedz 900 W. Tāpat regula nosaka, ka turpmāk gada elektroenerģijas patēriņš putekļusūcējiem nedrīkstēs pārsniegt 43 kilovatstundas (kW/h) gadā, putekļu izdalīšanas rādītājs nedrīkstēs pārsniegt vienu procentu, akustiskās jaudas līmenim būs jābūt ne lielākam par 80 decibeliem, savukārt darba motora mūžs nedrīkstēs būt mazāks par 500 stundām.

Nepieciešamība veikt izmaiņas tiek pamatota ar vēlmi ekonomēt elektroenerģiju. Jaunie ierobežojumi galvenokārt ietekmēs ražotājus, tādēļ regulā noteikts, ka ekodizaina prasības jāievieš pakāpeniski, lai ražotājiem būtu pietiekami daudz laika mainīt to ražojumu konstrukciju, uz kuriem attiecas šī regula.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā norādījusi, ka zemāka putekļusūcēja motora jauda ne vienmēr nozīmē to, ka mazināsies arī ierīces sūkšanas jauda. Tas teikts arī EK izplatītajā ceļvedī patērētājiem, minot, ka mazākas jaudas putekļusūcējs pozitīvi ietekmēs elektroenerģijas patēriņu, tādējādi ļaujot ietaupīt finanšu līdzekļus.

Ceļvedī norādīts, ka, izvēloties piemērotāko putekļusūcēju, rūpīgi jāiepazīstas ar marķējumu uz ierīces. Jāpievērš uzmanība tam, cik daudz elektroenerģijas putekļusūcējs patērē, kādas virsmas tīrīšanai ierīce paredzēta un cik daudz putekļu tā izdala tīrīšanas procesā.

Pirms regulas pieņemšanas tika veikta priekšizpēte, kurā secināts, ka putekļusūcēju energopatēriņu ir iespējams būtiski samazināt. Regula jau 2014. gadā paredzēja putekļusūcēju motora jaudu samazināt līdz 1600 W, bet 2017. gadā – līdz 900 W.

Tehnoloģijas attīstās, bet pagaidām, lēš skeptiķi, darbojoties ar mazāk jaudīgo putekļusūcēju, vienas rokas kustības vietā nāksies to pakustināt trīs reizes.Tehnoloģijas attīstās, bet pagaidām, lēš skeptiķi, darbojoties ar mazāk jaudīgo putekļusūcēju, vienas rokas kustības vietā nāksies to pakustināt trīs reizes.


Mazāks ne vienmēr nozīmē vājāks

Viena no daudzajām tirdzniecības firmām, kas līdz ar citu sadzīves elektrotehniku tepat Rīgā pārdod putekļusūcējus, ir "PTA". Firmas veikala plauktos, kā pārliecinājās "Rīgas Apriņķa Avīze", redzami dažādu ražotāju gandrīz vai visu varavīksnes krāsu, lielumu un jaudu putekļusūcēji.

Aplūkojot sortimentu tuvāk, redzams, ka daļa putekļusūcēju tiek raksturoti kā ierīces ar augstu sūkšanas veiktspēju, un to jauda ir pat 1600 vatu (W). Tomēr augstu sūkšanas veiktspēju uzrādot arī putekļusūcēji, kuru jauda ir 1200 W. Energoefektivitātes prasībām atbilstošu putekļu sūkšanu nodrošina aparāts, kura maksimālā jauda ir 800 W, bet jau tagad var nopirkt putekļusūcējus, kuru jauda ir 650 W un 750 W. Tie ir rādītāji, kas atbilst EK regulas prasībām un nekādas problēmas neradīs arī pēc šā gada 1. septembra.

Taču, jo jaudīgāks putekļusūcējs, jo vairāk putekļu īsākā laikā tas spēj iesūkt, šos skaitļus komentējot, skaidroja pārdevējs, kurš uzņēmās būt par gidu plašajā putekļusūcēju klāstā. Iespējams, nākotnē tiks meklēti risinājumi, lai palielinātu putekļu iesūkšanas efektivitāti, bet pagaidām tas, ko, tīrot māju, varēja izdarīt ar vienu kustību, lietojot 1600 W putekļusūcēju, prasīs trīs kustības, lietojot ierīci, kuras jauda būs, piemēram, 750 W, viņš piebilda.

Ko vajadzētu ņemt vērā, pērkot putekļusūcēju

Ņemot vērā energoefektīva dzīves stila prasības, jau pašlaik vērts pievērst uzmanību arī izvēlētā putekļusūcēja modeļa energoefektivitātes marķējumam, līdzīgi kā iegādājoties televizoru, veļasmašīnu vai ledusskapi. Tas ļauj ne tikai salīdzināt dažādus modeļus, bet arī noskaidrot, kurš ir jums piemērotākais.

Papētot marķējumu, redzams, ka jebkurš putekļusūcējs, tāpat kā apgaismojuma spuldzīte vai jebkura cita elektroiekārta, atbilst kādai noteiktai energoefektivitātes klasei. Vismazāk elektroenerģijas patērēs A klases aparāts. Pati zemākā, līdz ar to elektroenerģiju visvairāk patērējošā, ir G klase. Pagaidām veikalos ir diezgan daudz E klases putekļusūcēju ar jaudu 1400 W, taču nākotne, protams, piederēs A klases putekļusūcējiem.

Pēti aerovatus

Dažkārt elektropreču pārdevēji uzsver tieši putekļusūcēja motora jaudu, radot pārliecību, ka tikai no tās ir atkarīga putekļu iesūkšanas kvalitāte. Tā kā pēc 1. septembra pārdošanā būs tikai putekļusūcēji ar jaudu līdz 900 W, svarīgi būs zināt, kāda ir to sūkšanas jauda.

Interneta avotos norādīts, ka visefektīvākajiem putekļusūcējiem uzsūkšanas jauda ir virs 400 aerovatiem, taču labam putekļusūcējam, kas piemērots parastas dzīvojamās vides uzkopšanai, – sākot no 280 aerovatiem. Šādu rādītāju ierīces tehniskajā pasē ne vienmēr var atrast, un arī konsultants veikalā "PTA" vien piebilda, ka aerovats ir nosacīta mērvienība, kas raksturo putekļusūcēja sūkšanas jaudu, kas ir atkarīga gan no ierīcē izmantotajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, gan neapšaubāmi arī motora jaudas.

Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk putekļusūcēja marķējumā būs norāde gan par tā energoefektivitātes un tīrīšanas klasi, gan to, cik zems ir trokšņa un putekļu emisijas līmenis, tomēr tam tiešas ietekmes uz energoresursu taupīšanu nav. Tāpat tikai lietošanas ērtību nosaka putekļusūcēja birstes lielums un forma vai materiāls, no kā izgatavota putekļu savākšanas tvertne.