02.06.2017 11:43

Tieslietu ministrija rosina daudzbērnu ģimenēm samazināt valsts nodevu pirmā mājokļa iegādei

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tieslietu ministrija rosina daudzbērnu ģimenēm samazināt valsts nodevu pirmā mājokļa iegādei arhīvs

Tieslietu ministrija (TM) plāno virzīt saskaņošanai grozījumus, kas paredz daudzbērnu ģimenei par pirmo nekustamo īpašumu četrkārtīgi samazināt valsts nodevu īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā - līdzšinējo 2% vietā noteikt 0,5%.

Kā informēja TM preses pārstāve Lana Ivulāne, nepieciešamība pēc mājokļa ir viena no cilvēka pamatvajadzībām - lai arī Latvijas tautsaimniecībā pēdējos gados ir vērojama stabila izaugsme, mājokļa iegāde, jo īpaši daudzbērnu ģimenēm, ir finansiāli apgrūtināta, ko var ietekmēt arī valsts nodevas apmērs par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) pauda, ka stipras daudzbērnu ģimenes ir labākā investīcija Latvijas nākotnei, tāpēc valstij jāīsteno plaši daudzbērnu ģimeņu atbalsta pasākumi, tostarp, šis konkrētais solis - nekustamā īpašuma iegādei.

Arī Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) uzsvēris, ka plānotais valsts nodevas apmēra samazinājums ir būtisks un, iespējams, ļaus vairākām daudzbērnu ģimenēm pieņemt lēmumu par sava mājokļa iegādi un īpašuma tiesību sakārtošanu.

Pēc grozījumu spēkā stāšanās daudzbērnu ģimenei, ja tā, piemēram, iegādāsies nekustamo īpašumu par vērtību 60 000 eiro, būs maksājama valsts nodeva 300 eiro apmērā līdzšinējo 1200 eiro vietā.

Regulējuma precīzu ietekmi uz budžeta ieņēmumu samazinājumu nav iespējams noteikt, jo tas ir atkarīgs no daudzbērnu ģimeņu skaita, kas tuvāko trīs gadu laikā plāno iegādāties nekustamo īpašumu, papildināja ministrijā.

Grozījumi tālāk tiks virzīti skatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.