01.05.2017 09:32

Bērni un jaunieši – Z paaudze

Autors  "Kodols", pēc The Center for Generational Kinetics
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bērni un jaunieši – Z paaudze pixabay.com

Turpinot rakstu sēriju par dažādām paaudzēm, piedāvājam iepazīties ar šobrīd jaunāko – Z paaudzi.

Tie ir cilvēki, kuri dzimuši no 1996. gada līdz mūsdienām. Iemesls, kāpēc Z paaudze sākas no 1996. gada, nevis no 2000. gada, kā daudzi apgalvo, ir tāpēc, ka pēdējais politiski svarīgākais moments, ko piedzīvoja tā sauktā milēniuma paaudze, bija terorakts ASV 2001. gada 11. septembrī. Tie, kuri dzimuši 1996. gadā un vēlāk, neatceras šo notikumu. Ja tu neatceries 9/11, tu piederi pie Z paaudzes.

Jāpiebilst, ka Z paaudzi reizēm mēdz dēvēt arī par iPaaudzi. Amerikas Savienotajās Valstīs pašlaik ir vairāk nekā 23 miljoni Z paaudzes pārstāvju. Nākamajos piecos gados tā kļūs par straujāk augošo paaudzi darba tirgū.


Spilgtākās iezīmes

Tā kā Z paaudze joprojām lielākoties ir bērni un jaunieši, vairākas pieaugušo iezīmes vēl tiks pētītas. Novērojumi rāda, ka šīs paaudzes pārstāvji ir pašapzinīgi, pašpaļāvīgi, inovatīvi un mērķtiecīgi. Viņi ir pragmatiskāki nekā priekšgājēji – milēniuma paaudze, taču mums vēl ir jāgaida un jāskatās, vai šī iezīme saglabāsies, kad tie kļūs par darbiniekiem, patērētājiem, investoriem un vēlētājiem.

Viena būtiska atšķirība no milēniuma paaudzes ir tā, ka vairākums Z paaudzes pārstāvju neatceras laiku pirms sociālajiem medijiem. Tā rezultātā viņi daudz lielāku daļu savas dzīves pavada tiešsaistē, izmantojot viedtālruņus. Tas varētu ievērojami ietekmēt visu – sākot ar attiecībām un mācīšanos un beidzot ar virtuālās realitātes treniņiem un problēmu risināšanu. Starp citu, Z paaudzes pārstāvji nereti uzskata, ka milēniuma paaudze ir jau veci cilvēki.

Politiskie notikumi, kas ietekmējuši Z paaudzi

Ņemot vērā to, ka Z paaudzes cilvēki pašlaik ir 20 gadus veci un jaunāki, svarīgākie notikumi notiek joprojām. Svarīgākās lietas, kas šo paaudzi ietekmējušas līdz šim, ir lielā recesija, kas ietekmēja viņu vecākus ASV, viendzimuma laulību legalizēšana, medicīniskās marihuānas legalizēšana daudzos štatos u.c. faktori.

Trīs lietas, ko vairākums nezina par Z paaudzi

Z paaudze ir ļoti izglītota. Ļoti iespējams, ka procentuāli vairāk cilvēku no Z paaudzes apmeklēs un absolvēs augstskolas nekā no jebkuras citas iepriekšējās, tostarp milēniuma, paaudzes. Z paaudzes pārstāvji ir arī izveicīgi tīmekļa lietošanā un bieži izglītojas tādos tiešsaites avotos kā "Youtube" un "Pinterest". Šai paaudzei joprojām piemīt vispārējas zināšanas par tradicionālajām izpētes metodēm, tomēr primārais ir spēja ātri atrast pareizo informāciju, nevis to zināt.

Z paaudze vēlas kaut ko mainīt šajā pasaulē. Lielākā daļa no šīs paaudzes dotu priekšroku darbam, kas kaut kādā veidā sniedz pozitīvu ietekmi, un liela daļa darbojas brīvprātīgi. Mēs zinām, ka lielākā daļa no Z paaudzes ir ekoloģiski domājoši cilvēki un raizējas par cilvēces ietekmi uz vidi. Vēl mēs zinām, ka viņi vēlas dzīvot pārticīgi un strādāt pie stabila darba devēja. Šis aspekts par finansiālo piesardzību un vēlēšanos palīdzēt cilvēkiem var radīt ilgtermiņa atšķirību no milēniuma paaudzes.

Z paaudze ir daudzveidīgāka nekā milēniuma paaudze. Z paaudzei kā darbiniekiem, patērētājiem un uzņēmējiem būs milzīga ietekme pār paaudzēm un kultūrām. Ja zīmoli un darba devēji vēlas iegūt Z paaudzes uzticību, viņiem būs jāmācās skatīties uz pasauli caur citādāku prizmu.

Atšķirības un līdzības starp Z paaudzi un milēniuma paaudzi vēl tiks pētītas, taču viens ir skaidrs – salīdzinot ar iepriekšējām paaudzēm, par Z paaudzi mums būs visvairāk datu un informācijas.

Iepriekš:

Milēniuma paaudze – kas tā tāda?

Milēniuma bērnu vecāki – X paaudze

Demogrāfiskais sprādziens – pēckara paaudzeDemogrāfiskais sprādziens – pēckara paaudze