03.04.2017 12:22

Ministru kabineta komiteja neatbalsta NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ministru kabineta komiteja neatbalsta NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim Valsts kanceleja

Ministru kabineta komiteja neatbalsta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam mājoklim, tā vietā rosinot mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN aprēķinu.

Valdība pirmdien uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam. FM ieskatā, vienīgā īpašuma atbrīvošana no NĪN nav ekonomiski pamatota. Ministrijā uzskata, ka drīzāk problēmas ar NĪN jārisina, pārskatot kadastrālās vērtības bāzes.

Lai nodrošinātu samērīgu kadastrālo vērtību un nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu, FM atbalsta Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumu piemērot 10% pieauguma ierobežojumu kadastrālās vērtības bāzei, dzīvojamajiem īpašumiem samazināt kadastrālo vērtību atbilstības tirgus vērtībām, nepiemērot atkāpes un atvieglotus nosacījumus "premium" tipa ēkām, kā arī vērtēt kadastrālo vērtību zonējumu atbilstību un sadalījumu.

Tāpat FM iesaka, ka ilgtermiņā ir nepieciešams vienoties par kadastrālo vērtību bāzi 2020.-2023. gadam, kas tiktu aprēķināta, balstoties uz jau iepriekš pilnveidoto kadastrālās vērtēšanas metodiku.

Lai mazinātu kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN aprēķinu, to ir iespējams risināt, ierobežojot vai samazinot kadastrālās vērtības atbilstības koeficientu nekustamā īpašuma tirgus cenām; kā arī palielinot pašvaldību rīcībā esošos instrumentus balstoties uz to, ka pašvaldības vislabāk pārzina vietējo situāciju un nodokļa maksātāju vajadzības un iespējas.

Valsts kancelejai uzdots informatīvo ziņojumu nosūtīt Saeimai.


FM kopš pagājušā gada beigām strādāja pie NĪN izmaiņu risinājumiem, tomēr darba grupa nespēja vienoties par kopīgiem principiem. Rezultātā tika izveidota politiska darba grupa, kas vienojās virzīt uz valdību TM priekšlikumu līdz 2020.gadam "iesaldēt" kadastrālās vērtības un no 2018.gada noteikt, ka NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu. Tāpat paredzēts nodrošināt kadastrālo vērtību metodikas pilnveidošanu.

FM atbalsta TM priekšlikumu nosakot, ka NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu. Finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola (ZZS) aģentūrai BNS iepriekš atzina, ka TM priekšlikuma rezultātā būs iespējams sakārtot kadastra apzīmējumu kļūdas un precizēt kadastra aprēķina formulu, lai NĪN aprēķināšana būtu godīgāka.

Tāpat finanšu ministre bija skeptiska par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim. Reiznieces-Ozolas ieskatā jau tagad pašvaldībām ir tiesības lemt par dažādiem NĪN atvieglojumiem. "Valsts ir devusi pašvaldībām milzīgu elastību, un gudri pašvaldību vadītāji jau izmanto iespēju, lai noteiktu samaksājamas NĪN likmes," piebilda finanšu ministre.

Reizniece-Ozola arī pauda pārliecību, ka pašvaldībām būtu vairāk jāskaidro, kāpēc nepieciešams maksāt NĪN, un ko cilvēki no tā iegūst.