20.03.2017 16:59

Visā Latvijā norisināsies Dūlu nedēļa ar vadmotīvu "Dūlas atbalsts – visai ģimenei"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Visā Latvijā norisināsies Dūlu nedēļa ar vadmotīvu "Dūlas atbalsts – visai ģimenei" pixabay.com

Martā Latvijas dūlas jau sesto gadu aicina visus interesentus apmeklēt nu jau tradicionālās Dūlu nedēļas pasākumus visā Latvijā. Pasākumu ietvaros notiks informatīvas un praktiskas nodarbības par dažādām aktuālām tēmām topošajiem un jaunajiem vecākiem, tostarp daudzi pasākumi pieejami bez maksas.

Parasti par dūlu sauc īpašu apmācību beigušu atbalsta personu sievietei mazuļa gaidīšanas, dzemdību un pēcdzemdību periodā. Dūla sievietei sniedz emocionālu, informatīvu vai fizisku atbalstu, informē Latvijas Dūlu apvienības pārstāve Linda Rozenbaha.

"Taču šogad vairāk vēlamies stāstīt par to atbalstu, kuru dūla var sniegt ne tikai sievietei – gaidāmā mazuļa māmiņai –, bet visai ģimenei: mazulītim, viņa tētim, arī brāļiem un māsām. Šis atbalsts var būt gan tiešs, gan netiešs," stāsta Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Līga Liepa-Kivilande.

"Visa ģimene netiešu dūlas atbalstu, iespējams, izjūt jau grūtniecības laikā, kad sieviete pēc konsultācijas pie dūlas jūtas uzklausīta un izrunājusies par savām sajūtām, satraukumiem, varbūt arī bailēm, kas dažkārt piemeklē grūtnieces un par kurām ar citiem īsti negribas dalīties.

Līdz ar to sieviete jūtas līdzsvarota, mierīga, priecīga – ieguvēji ir visa ģimene. Savukārt tiešu dūlas atbalstu ģimene var saņemt vispirms dzemdībās, kad dūla var, piemēram, ierādīt vīram, kā labāk atbalstīt savu sievu, var nomainīt vīru, kad viņš piekusis, vai vienkārši sniegt drošības sajūtu, ka viss norit labi. Ja dzemdības notiek mājās, tad tikpat labi dūla var parūpēties par vecākajiem bērniem, kamēr sieviete dzemdē un vīrs viņu atbalsta," norāda L. Liepa-Kivilande.

Viņa arī uzsver, ka dūla nekonkurē ar mazuļa tēti un drīzāk palīdz viņam atrast veidu, kā atbalstīt sievieti dzemdību laikā, nevis nostājas pārim pa vidu. Dūlas uzdevums ir stiprināt ģimenes savstarpējās saites un ļaut sievietei izbaudīt to atbalstu un mīlestību, kuru var sniegt vienīgi tik tuvs cilvēks kā vīrs.

Dūlu nedēļas pasākumi Pierīgā notiks Mārupē un Siguldā. Pilns pasākumu apkopojums un sīkāka informācija pieejama šeit.