07.11.2016 19:18

Allažos atklāta Bērnu un ģimeņu atbalsta centra jaunā ēka

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Allažos atklāta Bērnu un ģimeņu atbalsta centra jaunā ēka Vija Vāvere un Marta Dzintare

Allažos atklāta Allažu Bērnu un ģimeņu atbalsta centra jaunā ēka, kas uzcelta, pateicoties uzņēmumu un privātpersonu ziedojumiem.

Sākot ar 2010.gadu, sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem, kas cietuši no vardarbības, ir uzticēts nodrošināt Latvijas Bērnu fondam. Vienlaikus fonds iespēju robežās regulāri piesaista papildus līdzekļus centru speciālistu profesionālās kvalifikācijas celšanai un materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai.

Allažu Bērnu un ģimeņu atbalsta centrs izveidots vairāk nekā pirms desmit gadiem. Tā pamatfunkcija ir valsts apmaksātā sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšana vardarbībā cietušajiem bērniem. Šim centram ir izdevies radīt ģimenisku, mājīgu un drošu vidi, lai spētu palīdzēt ikvienam bērnam un viņa ģimenei, kam tas ir nepieciešams.

Centra vadītāja Aelita Ziemele stāsta: "Līdz paplašināšanai centrs bija neliels, un tajā vienlaicīgi rehabilitāciju varējām sniegt tikai 14 bērniem. Viena istaba iekārtota īpaši māmiņai ar zīdaini. Centrā strādā septiņi darbinieki. Gada laikā šajā centrā palīdzību saņem vidēji 130 bērni un 20 bērnu pavadoņi. Piemēram, pagājušajā gadā centrā rehabilitāciju saņēma 135 bērni, no kuriem 70% bija cietuši ģimenē."

Vienlaikus fonda vadītājs Andris Bērziņš atzīst, ka "Rīgā un Pierīgas reģionā nav specializēta centra vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai, bet pieprasījums pilsētā pēc šī pakalpojuma ir liels, tādēļ esam ļoti gandarīti, ka šoruden, pateicoties ziedotāju atbalstam, pabeigts darbs pie šī centra paplašinājuma celtniecības."

Pēc paplašināšanas šajā centrā būs iespējams vienlaicīgi nodrošināt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu līdz 30 vardarbībā cietušajiem bērniem. Jaunās telpas dos iespēju nodrošināt daudz kvalitatīvāku, mūsdienu prasībām atbilstošu darba vidi speciālistiem; ir izveidota multifunkcionāla telpa – zāle gan bērniem brīvā laika pavadīšanai, gan speciālistu apmācību rīkošanai, gan semināru organizēšanai u.c. Izveidota specializētā bērnu interviju istaba, kura īpaši aprīkota ar video un audio ierakstīšanas iekārtām, kas krimināllietu gadījumos ļaus cietušo bērnu speciālistu uzraudzībā nopratināt tikai vienu reizi.

Allažu Bērnu un ģimeņu atbalsta centra jaunās ēkas atklāšanas dienā sniga un pūta auksts vējš. Sanākušie klausījās viesu uzrunas un ar nepacietību gaidīja iespēju sasildīties jaunajās telpās. Centra vadītāja Aelita Ziemele norādīja, ka gluži kā šajā aukstajā dienā viesi ar prieku ieies jaunajā, siltajā ēkā, tāpat arī bērni, kas pieredzējuši vardarbību ģimenē, šeit saņems sirds siltumu. Centra vadītāja pateicās ziedotājiem un īpaši Bērnu fonda vadītājam Andrim Bērziņam par ieguldīto darbu. Tāpat viņa norādīja, ka vienmēr jutusi atbalstu no Siguldas novada domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica, kurš vienmēr atradis laiku, lai satiktos, pat ja tāda vajadzība bijusi "šeit un tagad".

Vairāki no viesiem savās uzrunās uzsvēra, ka gribētu, lai centram būtu pēc iespējas mazāk klientu. Kad uzrunas uz pateicības vārdi bija izskanējuši, sanākušie bija laipni aicināti izstaigāt jauno ēku

Jaunās ēkas atklāšanā piedalījās ne tikai centra darbinieki un atbalstītāji, bet arī valdības pārstāvji: ministru prezidents Māris Kučinskis, satiksmes ministrs Uldis Augulis, labklājības ministrs Jānis Reirs, kā arī Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, Saeimas deputāte Aija Barča un bijušais uzņēmuma "Latvijas Gāze" vadītājs Adrians Dāvis, kurš finansiāli atbalstījis ēkas tapšanu.