01.11.2016 11:06

Šonedēļ Latvijā atzīmēs "Bāreņu svētdienu"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šonedēļ Latvijā atzīmēs "Bāreņu svētdienu" barenusvetdiena.lv

Trešo gadu novembra pirmajā svētdienā Latvijas kristīgās draudzes atzīmēs "Bāreņu svētdienu", lai aicinātu cilvēkus rūpēties par bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem. Šogad "Bāreņu svētdiena" notiks 6. novembrī.

Biedrībā "Latvijas Kristīgā alianse bāreņiem" pavestīja, ka "Bāreņu svētdiena" ir starptautiska ekumēniska iniciatīva, kurā iesaistās kristīgās draudzes visā pasaulē. Visu Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji ir parakstījuši aicinājumu arī Latvijas draudzēm tai pievienoties, lai tās lūgšanās, svētrunās un īpašos tematiskos pasākumos aktualizētu nepieciešamību iestāties par bāreņu vajadzībām. Aktuālākie dati liecina, ka bērnu namos Latvijā dzīvo gandrīz pusotrs tūkstotis bērnu.

Biedrība "Latvijas Kristīgā alianse bāreņiem", kas ir "Bāreņu svētdienas" iniciatori Latvijā, šajā dienā ar kristīgo draudžu starpniecību cer uzsvērt daudzveidīgās iespējas, kā ikviens iedzīvotājs var palīdzēt bāreņiem. Daļa no iespējām ir saistītas ar bērnu pieņemšanu ģimenē, adoptējot, kļūstot par audžuģimenēm vai aizbildņiem, bet tāpat arī cilvēki aicināti būt par bāreņu uzticības personām, piemēram, kļūstot par viesģimenēm, mentoriem vai arī darbojoties bērnunamos kā brīvprātīgie.

"Sabiedrībā jūtams izbrīns par to, kā tie, par kuriem ģimene nav rūpējusies, paši nespēj rūpēties par citiem, bet mēs apgūstam tikai to, ko mūsu ģimene un apkārtējā vide ir iemācījusi. Ja cilvēks ir uzaudzis bez apkārtējo mīlestības, viņam nav ko dot tālāk. "Bāreņu svētdiena" aicina sabiedrību un īpaši kristīgās draudzes atvērt savas mājas un sirdis kaut vienam bērnam, lai pārrautu šo apburto loku," skaidro "Latvijas Kristīgās alianses bāreņiem" valdes priekšsēdētāja Vēsma Sandberga.

Šogad "Bāreņu svētdienas" centrālais dievkalpojums notiks Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas Romas katoļu draudzē. Dievkalpojuma pārraide 6. novembrī būs vērojama Latvijas Televīzijā.

"Satikts, uzklausīts, atbalstīts un pieņemts bērns var kļūt par lielu svētību gan pašam cilvēkam, gan viņa ģimenei un visai sabiedrībai. Tāpēc bāreņu situācija Latvijā ir mūsu sabiedrības cilvēcīguma kritērijs. Katram cilvēkam piemīt visdziļākā vēlme pēc sadraudzības un piederības. Šī vajadzība pēc kopības, draudzības ir cilvēciskas būtības pamatprasība," norāda Sv.Marijas Magdalēnas draudzes priesteris Andris Kravalis.

Papildus informācija par "Bāreņu svētdienu" un dažādām iespējām, kā palīdzēt bāreņiem, pieejama interneta mājaslapā.