14.10.2016 07:44

Krimuldas novada "Kalndunduri" – "Ilgtspējīgākā saimniecība 2016"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krimuldas novada "Kalndunduri" – "Ilgtspējīgākā saimniecība 2016" publicitātes

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien pasniedza balvas konkursa "Skaistākā lauku saimniecība" laureātiem. Latvijas piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" speciālo balvu "Ilgtspējīgākā saimniecība 2016" saņēma Sandras un Viestura Liepiņu saimniecība "Kalndunduri" Krimuldas novadā.

Konkursā, kura patrons ir Valsts prezidents, tiek izceltas un apbalvotas skaistākās un sakoptākās zemnieku saimniecības Latvijā šajā gadā. "Food Union" speciālbalvu par sīkstumu un darba mīlestības nodošanu jaunajai paaudzei saņēma Krimuldas pusē saimniekojošais zemnieks Viesturs Liepiņš ar ģimeni.

Zemnieku saimniecība "Kalndunduri" nodarbojas ar piena lopkopību, tās ganāmpulku veido ap 200 ragulopu. Saimnieks tic lopkopībai Latvijā, viensētām un tam, ka iespējams veiksmīgi saimniekot, neņemot kredītus.


"Ilgtspējīga lauku saimniecība ir tāda, kura domā par to, kas būs svarīgs jaunajai paaudzei, kura saimniecību pārņems, pēc pieciem, desmit vai piecpadsmit gadiem," ir pārliecināts "Food Union" padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke.

"Tas, ko nozīmē dzīve un darbs laukos, laikam ejot, ir mainījies. Būt par zemnieku šodien nenozīmē visu savu dzīvi pavadīt govij "pie astes". Drīzāk zemnieku saimniecības loma ir radīt iespējas cilvēkiem būt vai atgriezties laukos, veidot ap sevi vidi, kurā augt un attīstīties bērniem, radīt pievienoto vērtību saviem saimniekiem, savai nozarei, savam novadam un savai valstij. Viestura un Sandras Liepiņu ģimene ir radījusi šādas zemnieku saimniecības paraugu."

"Konkursa "Skaistākā lauku saimniecība" laureāti ar savu darbu parāda, ka jebkurā Latvijas novadā ir iespējams izveidot skaistu saimniecību un tajā sekmīgi darboties. Novēlu, lai jūsu saimniecības plaukst un zeļ, jo tikai tad varēs uzplaukt arī Latvija!" pasākumā teica Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Šogad par "Skaistāko lauku saimniecību 2016" atzīta Guntara un Jolantas Bartkeviču z/s "Amatnieki/Riekstiņi" Baltinavas novadā. Savukārt žurnālā "Ievas Māja" speciālbalvu "Straumēnu gara mantinieki 2016" ieguva Sandras un Imanta Kristovsku saimniecība "Zemturi" Kuldīgas novadā.

Konkursa finālā iekļuva arī Ilzes Stabulnieces saimniecība "Klajumi" Krāslavas novadā, Rihardija Logina saimniecība "Pīlādži" Balvu novadā, Atmatu ģimenes saimniecība "Atmati" Ogres novadā, Kalniņu ģimenes saimniecība "Veģi/Zvārguļi" Burtnieku novadā, Duges ģimenes saimniecība "Terēni" Jelgavas novadā.

Konkursā, ko rīko piena pārstrādes uzņēmums "Food Union" un vienīgais lauku dzīvesstila žurnāls Latvijā "Ievas Māja", varēja piedalīties ikviens Latvijas zemnieku saimniecības īpašnieks, pārvaldnieks vai cita pilnvarota persona, kura veic lauksaimniecisko darbību un kura ir izveidojusi skaistu un sakoptu lauku sētu. Konkursā tika vērtēts gan saimniecības tēls, sākot no ceļa rādītāja un izpļauta grāvja līdz pagalmā lepni paceltam karogam, gan tas, kā saimniekošana sadzīvo ar koptu dārzu.

Iepriekš:

Par spīti nedienām Malpilī un Krimuldā ražīgākie piensaimniekiPar spīti nedienām Malpilī un Krimuldā ražīgākie piensaimnieki

Mālpils un Krimuldas piensaimnieki uzteikti par veiksmīgu saimniekošanu