22.09.2016 07:44

Valstis nosaka ierobežojumus, kādus vārdus drīkst likt bērniem

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Valstis nosaka ierobežojumus, kādus vārdus drīkst likt bērniem bladi.net

Nesen Francijas publiskajā telpā uzvirmoja strīds starp politiķi, bijušo tieslietu ministri Rašidu Dati un žurnālistu Ēriku Zemūru, kurš kritizēja Dati meitas vārda izvēli. Viņaprāt, Dati septiņus gadus vecās meitas Zoras (angliski – Zohra) vārds nav pietiekami francisks, jo tāda nav kristīgo personvārdu sarakstā.

Zemūrs Francijas TV kanālā LCI izteicās, ka vajadzētu atjaunot likumu, kas ierobežo bērna vārda izvēli. Šāds likums Francijā bija spēkā no Napoleona laikiem līdz pat 1993. gadam. Kā piemēru viņš minēja Dati meitas vārdu, kas esot nepatriotisks.

Dati (att.) nepalika atbildi parādā: "Vai jums šķiet skandalozi, ka mazmeita tiek nosaukta vecmāmiņas vārdā? Es mīlēju savu māti. Man ir meitiņa, un es devu viņai savas mātes vārdu, kā to dara miljoniem franču katru dienu."

Kāds vārds ir piemērots bērnam, kāds ne – par to katram droši vien ir savs viedoklis, taču ir valstis, kas oficiāli regulē vārda došanu mazulim.


Islandē vecāki var izvēlēties bērnam vārdu no oficiāli apstiprināta personvārdu saraksta, kurā iekļauti 1853 vīriešu un 1712 sieviešu vārdi. Ja vecāki vēlas vārdu, kura šajā sarakstā nav, pieprasījums tiek izskatīts speciālā komitejā, un tā lemj par vārda atbilstību dažādiem kritērijiem, tajā skaitā, vai bērns ar šo vārdu netiks apkaunots. Pirms 15 gadiem kādai meitenītei tika dots vārds Blaer, kas nozīmē 'viegls vējiņš'. Valsts neakceptēja šo vārdu, jo tas esot vīriešu dzimtes, un tikai tagad, 15 gadu vecumā, tiesa atļāva šo vārdu ierakstīt meitenes oficiālajos dokumentos.

Portugālē ir 80 lappušu garš saraksts ar personvārdiem, no kā izvēlēties, taču tajā norādīti arī aptuveni 2600 vārdu, kādus nedrīkst likt.

Saūda Arābijā 2015. gadā tika aizliegti 50 vārdi, to skaitā Alise, Elēna un Lorēna, jo tie esot pārāk rietumnieciski.

Malaizijā aizliegts bērnam dot vārdu, kas apzīmē dzīvniekus, kukaiņus, augļus, dārzeņus vai krāsas.

Vieni no liberālākajiem likumiem attiecībā uz vārda izvēli ir Lielbritānijā un ASV. Daudzi vecāki uzskata vārda došanas tiesības par svarīgu izteiksmes brīvības veidu, līdz ar to ASV reģistrēti daudzi nudien dīvaini bērnu vārdi, piemēram, 20 bērni nosaukti par Lietvārdu (Noun), 458 – par Komatu (Comma), 18 – par Punktu (Period), ir arī viens Semikols (Semicolon). Tāpat daudziem vārdiem pievienoti cipari, piemēram, Tomass Boids Ričijs III.

Latvijā vecāki nav ierobežoti bērna vārda izvēlē un var izdomāt arī paši savu vārdu, taču izvēlētajam vārdam jāatbilst latviešu valodas personvārdu rakstības un lietošanas principiem. Ja izvēlēts bērnu aizskarošs, grūti izrunājams vārds, šādu vārdu nereģistrē. Ja vārds nav aizskarošs, bet vienkārši savdabīgs, nav problēmu to reģistrēt.

Latvijā reģistrēti tādi neparasti personvārdi kā Pistinija, Oms, Sisks, Spricis, Nirsa, Klusums, Dursuns, Mauda, Gamza, Ece, Purva, Zbihs, Sudaba, Acons un daudzi citi.