23.08.2016 15:09

Izskatīs, vai "Kalkūnu" slēgšana neliegs vecākiem regulāri apmeklēt bērnus; pārbaudīs filiāli "Baldone"

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izskatīs, vai "Kalkūnu" slēgšana neliegs vecākiem regulāri apmeklēt bērnus; pārbaudīs filiāli "Baldone" spartietis.lv

Tiesībsargs Juris Jansons izskatīs, vai Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Latgale" filiāles "Kalkūni" slēgšana neliegs vecākiem regulāri apmeklēt savus bērnus, informēja Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa.

Siliņa norādīja, ka 27. maijā Labklājības ministrija (LM) bija publicējusi ziņu "Samazinoties aprūpes centros dzīvojošo bērnu skaitu, LM radusi iespēju slēgt novecojušas aprūpes centru filiāles". Tajā bija norādīts, ka slēdzamo filiāļu klientiem meklēs kvalitatīvas dzīves iespējas - pēc filiāļu darbības izbeigšanas, tajās dzīvojošie bērni varēs turpināt saņemt pakalpojumus VSAC "Rīga" filiālēs - mazākiem bērniem filiālē "Rīga" un "Pļavnieki", bet bērniem no četru gadu vecuma filiālē "Baldone".


Tiesībsargs, izskatot privātpersonas iesniegumu, 12. jūlijā ir ierosinājis pārbaudes lietu par bērna aprūpes kvalitāti VSAC "Rīga" filiālē "Baldone". Ņemot vērā, ka pēc VSAC "Latgale" filiāles "Kalkūni" slēgšanas tajā dzīvojošajiem bērniem pakalpojumus plānots nodrošināt VSAC "Rīga" filiālē "Baldone", pārbaudes lietas ietvaros tiks izpētīti tiesiskie un faktiskie apstākļi abās VSAC filiālēs, pieprasīta informācija atbildīgajām iestādēm.

Turklāt pēc pārbaudes lietas ierosināšanas Tiesībsarga birojs saņēmis piecus VSAC "Latgale" filiālē "Kalkūni" dzīvojošo bērnu vecāku iesniegumus par iespējamo filiāles slēgšanu. Tāpat saņemti iesniegumi no Jelgavas diecēzes bīskapa Edvarda Pavlovska, Grīvas dekanāta dekāna priestera monsinjora Arnolda Oļehno, un 12. Saeimas deputāta Andreja Elksniņa par iespējamo filiāles slēgšanu deinstitucionalizācijas plāna īstenošanas ietvaros.

Iesniegumos izteiktas bažas par VSAC "Latgale" filiāles "Kalkūni" slēgšanu, kas liegtu iespēju vecākiem regulāri apciemot savus bērnus, kā arī pakalpojums netiktu nodrošināts iespējami tuvu dzīvesvietai.

Siliņa informēja, ka pārbaudes lietā ir pieprasīta informācija no dažādām iestādēm un veiktas darbības, kas nepieciešamas pārbaudes lietas apstākļu objektīvai noskaidrošanai. Pārbaudes lietu izskata iespējami īsākā laikā, bet ja to nav iespējams pabeigt trīs mēnešu laikā, tiesībsargs pārbaudes lietas izskatīšanas termiņu var pagarināt uz laiku līdz trim mēnešiem.

Daugavpils novada dome aizvadītajā nedēļā ārkārtas sēdes laikā nolēma lūgt labklājības ministru Jāni Reiru ("Vienotība") atcelt šī gada 12. maija rīkojumu par valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni" darbības izbeigšanu, aģentūra BNS uzzināja pašvaldībā.

LM, likvidējot valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni", tajā dzīvojošiem bērniem nodrošinās aprūpi ģimeniskā vidē Latgalē. LM pārstāve Inita Kubanova norādīja, ka "šobrīd ir paredzēts, ka valsts sociālās aprūpes centra filiāle [Daugavpils novada] Kalkūnos savu darbību pārtrauks 2019. gada beigās, un līdz tam Latgalē tiks radīti jauni cilvēku īpašajām vajadzībām vairāk piemēroti pakalpojumi.

LM paredz, ka bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem primāri tiks meklēta iespēja nodrošināt aprūpi ģimeniskā vidē Latgalē - aizbildņu ģimenē, audžuģimenē vai atrodot adopcijas iespējas."