27.06.2016 07:44

Arī Siguldā ir dūlas

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Arī Siguldā ir dūlas no privātā arhīva

Kaut gan dūlu profesija Latvijā parādījusies salīdzinoši nesen, pagājušajā gadā dūlu pakalpojumus izmantoja 303 grūtnieces un 895 sievietes pēcdzemdību periodā. Vārds "doula" cēlies no grieķu valodas un nozīmē pieredzējušu sievieti, kas palīdz citai sievietei.

Šobrīd Latvijā atbalstu sievietēm piedāvā jau vairāki desmiti dūlu, no kurām četras ir siguldietes. "Apriņķis.lv" uz interviju aicināja vienu no viņām, divu bērnu mammu Līgu Rozi-Kļaviņu, kas drīzumā kļūs par māmiņu trešajam bērniņam.


Ar ko nodarbojas dūlas?

Dūla atbalsta sievieti, plānojot un gaidot mazuli, kā arī dzemdībās un pēcdzemdību periodā. Ir līdzās sievietei, palīdzot rast iekšējo spēku un varēšanu. Viss, kas nepieciešams sievietei, lai radītu jaunu dzīvību, ir rodams pašā sievietē. Katra no mums ir individuāla un atšķirīga, tāpēc arī atbalsts katrai sievietei būs atšķirīgs. Dūla ir cilvēks, pie kura vērsties brīžos, kad nepieciešams iegūt papildu informāciju, kā arī brīžos, kad vajadzīgs uzmundrinājums vai iedrošinājums; brīžos, kad negribas, lai pamāca vai vērtē, bet vienkārši uzklausa.

Dūlas diplomu Latvijā var iegūt, mācoties trīs gadu ilgos dūlu apmācības kursos Profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības iestādē "Dzemdību atbalsta skola" un "Ģimenes psiholoģijas centrā Līna".

Kā notiek sadarbība ar topošajām māmiņām? Ko kopā darāt, cik bieži?

To, kāda būs sievietes sadarbība ar dūlu, nosaka pati sieviete, jo dūla sekos viņai, viņas vēlmēm un vajadzībām. Tā var būt individuāla vienreizēja tikšanās vai vairākkārtējas konsultācijas bērniņa plānošanas, gaidību laikā vai pēc bērniņa piedzimšanas, lai pārrunātu un saņemtu atbalstu par kādu ar grūtniecību, dzemdībām vai bērniņa kopšanu saistītu jautājumu. Atkarībā no vienošanās topošās māmiņas var saņemt arī regulāru, individuālu dūlas atbalstu gaidību laikā, dzemdībās un pirmajos mēnešos pēc dzemdībām.

Pēc dzemdībām dūlu var uzmeklēt neatkarīgi no tā, vai bijusi sadarbība grūtniecības laikā un dzemdībās, jo dūla atbalsta sievieti tieši tad, tad tas nepieciešams sievietei. Ir reizes, kad bērniņš aiziet no dzīves grūtniecības vai dzemdību laikā. Arī šādos brīžos var meklēt dūlas atbalstu, jo sēras un zaudējums ir daļa no dzīves.

Dūlas vada arī topošo un jauno māmiņu grupu nodarbības, kurās tiek apskatītas dažādas tēmas saistībā ar grūtniecību, gatavošanos dzemdībām, dzemdību norisi un pirmo laiku kopā ar mazuli. Nodarbībās parasti tiek gaidīti arī topošie tēvi vai citas atbalsta personas, kuras plāno piedalīties dzemdībās.

Arī mēs, Siguldas dūlas, laiku pa laikam organizējam šādas nodarbības. Visas Siguldas dūlas ir apguvušas arī rebozo lakatu masāžu, var veikt arī pēcdzemdību aizvēršanu šajos lakatos. Dažas no dūlām veic Tauriņpieskārienu masāžu, kā arī var palīdzēt Baha ziedu izvēlē.

Cik izmaksā dūlas pakalpojumi?

Tas, cik sievietei izmaksās dūlas pakalpojumi, atkarīgs no tikšanās reižu biežuma, kā arī no tā, vai viņa vēlēsies dūlu sev līdzās dzemdībās. Katra dūla individuāli nosaka savu pakalpojumu samaksas lielumu. Izvērtējot situāciju un savas iespējas, dūla var sniegt pakalpojumus arī par samazinātu samaksu vai bez maksas, tādējādi dodot iespēju dūlas atbalstu saņemt tiem, kas par tiem nevar samaksāt, bet kuriem tas ir nepieciešams.

Kā jūs, Siguldas dūlas, var atrast?

Siguldā esam četras praktizējošas dūlas apmācībā. Praktizējam arī Siguldas apkaimē, Cēsīs un to apkārtnē. Vairāk informācijas par mums un nodarbībām var atrast Facebook "NodarbibasMaminamSigulda" un siguldasdulas.wordpress.com/about.