21.06.2016 20:36

Kučinskis: Demogrāfijā ieguldīti 100 miljoni eiro, bet jāvērtē finansējuma efektivitāte

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kučinskis: Demogrāfijā ieguldīti 100 miljoni eiro, bet jāvērtē finansējuma efektivitāte Valsts kanceleja

Valsts līdz šim demogrāfijas uzlabošanā ieguldījusi 100 miljonus eiro, bet nepieciešams vērtēt, vai naudu var ieguldīt efektīvāk, pēc otrdien notikušās demogrāfisko lietu padomes sēdes sacīja premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

"Pabalstu politikai jābūt efektīvai, taču mēs nevaram pašlaik kaisīt pelnus sev uz galvas un teikt, ka Latvijā demogrāfijas atbalsta politikas nav. Viņa ir, un pēdējā laikā tā arī ir uzlabojusies. Iespējas ir," sacīja Kučinskis, uzsvērot demogrāfijas uzlabošanā ieguldītos aptuveni 100 miljonus eiro.


Padome vienojusies, ka, lai efektīvāk izmantotu atvēlētos līdzekļus, nepieciešams veikt pētījumu par jau izdarīto darbu ietekmi uz demogrāfijas procesu.

Valdības vadītājs sacīja, ka divi galvenie virzieni demogrāfijas situācijas uzlabošanai pašlaik ir ilgtermiņa nodokļu politika un nekustamā īpašuma nodoklis pirmajam mājoklim.

Kopumā vērtējot demogrāfijas situāciju Latvijā, Kučinskis pauda, ka galvenais, ko valstī ir nepieciešams panākt, ir ekonomiskā stabilitāte un drošība par rītdienu. "Jāpanāk situācija, ka par to algu, ko tu nopelni šodien rīt un parīt arī vari atļauties audzināt bērnus," sacīja Kučinskis.

Premjers sacīja, ka nākamajā demogrāfisko lietu padomes sēdē tiks runāts, kā demogrāfijas situāciju stiprināt arī no izglītības nozares. Uz sēdi tikšot aicināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

Saskaņā ar Ministru kabineta izdoto Demogrāfisko lietu padomes nolikumu, Demogrāfisko lietu padome ir konsultatīva un koordinējoša valsts institūcija, kas izveidota, lai veicinātu vienotu valsts demogrāfisko politiku un tās īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos. Padome izvērtē un koordinē valsts demogrāfiskās politikas īstenošanu, kā arī informē plašsaziņas līdzekļus par demogrāfiskās politikas jautājumiem.

Padomes sastāvā ir ministru prezidents, ministri, Saeimas atbildīgo komisiju pārstāvji, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī pētnieki.