15.05.2016 12:37

Izplatītākā vardarbības forma pret bērnu ir smēķēšana bērna klātbūtnē

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izplatītākā vardarbības forma pret bērnu ir smēķēšana bērna klātbūtnē arhīvs

Izplatītākā vardarbības forma pret bērnu ir smēķēšana bērna klātbūtnē, liecina Tiesībsarga biroja veiktās aptaujas rezultāti, kurš ir pieprasījis valsts iestāžu rīcību, lai situāciju uzlabotu. Valdība otrdien skatīs vairāku ministriju sagatavotu atbildi tiesībsargam.

Biroja pētījums parādīja, ka gandrīz puse bērnu (47%) ir izjutuši vardarbību pret sevi. Izplatītākās vardarbības formas pret bērnu ir smēķēšana bērna klātbūtnē (59% bērnu ir bijuši šādā situācijā), pazemošana, kliegšana uz bērnu (56%, no kuriem 20% katru nedēļu vai biežāk), draudēšana ar fiziskām sāpēm (46%), iepļaukāšana, iesišana, kniebšana (37%), pēršana (33%).


Tiesībsargs secināja, ka valstī izveidotais tiesību aizsardzības mehānisms nav efektīvs.

Valsts institūcijas atzīst, ka smēķēšanas izplatība Latvijā ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā, tomēr pozitīvi vērtējams fakts, ka pieaugušo un jauniešu skaits, kas smēķē, samazinās.

"Neatkarīgi no samazinājuma, pasīvajai smēķēšanai pakļauto bērnu īpatsvars joprojām ir vērtējams kā augsts," atzīst ministrijas.

Norādīts, ka straujāku iedzīvotāju veselības paradumu maiņu sekmētu veselības veicināšanas jautājumu intensīvāka iekļaušana mācību programmās paralēli likumdošanas iniciatīvām.

Lai nodrošinātu bērnu aizsardzību no vardarbības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija veic pārbaudes, īsteno informatīvas kampaņas, izglīto valsts un pašvaldību darbiniekus.

Atbildes vēstulē norādīts, ka, lai palīdzētu risināt ņirgāšanās problēmu skolā, ir sagatavotas divas mācību filmas skolēniem "Katrīna" un "Roberts" par ņirgāšanos skolā, interneta vidē un tās profilaksi.

Attiecībā uz plānotajiem pasākumiem saistībā ar bērnu savstarpējās vardarbības izskaušanu Tieslietu ministrija izstrādā Bērnu antisociālās uzvedības prevencijas likumprojektu. Tas paredz veikt bērna, kura uzvedībā konstatējami riski, kas nākotnē varētu novest pie prettiesiskas darbības izdarīšanas, novērtējumu, lai piemērotu, piemēram, bērna iesaistīšana interešu izglītībā, speciālistu konsultācijas, sociālo prasmju attīstīšanas pasākumus.

"Ņemot vērā, ka likumprojekts paredz ieviest sistēmu, kurā jau laicīgi tiek uzsākts darbs ar bērniem, kuru uzvedība liecina, ka nākotnē būtu iespējama prettiesiskās rīcības veikšana, tad, Tieslietu ministrijas ieskatā, šis likumprojekts veicinās bērnu savstarpējās vardarbības izskaušanu," sacīts atbildes vēstulē.

Tāpat Labklājības ministrija kopīgi ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju nosūtīs visām pašvaldībām informatīvu vēstuli ar aicinājumu pievērst pastiprinātu uzmanību vardarbības pret bērniem un bērnu savstarpējās vardarbības izskaušanai, tai skaitā uzvedības sociālās korekcijas programmas izstrādei katram bērnam, kurš izdarījis prettiesiskas darbības vai tādas darbības, kas nākotnē var novest pie prettiesiskas rīcības.