20.04.2016 13:51

Palīdziet bērnam izvēlieties – zēns vai meitene

Autors  Apriņķis.lv, pēc "Daily Mail"
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
attēlam ir ilustratīva nozīme attēlam ir ilustratīva nozīme arhīvs

Anglijā četrgadnieku vecākiem pirms skolas gaitu uzsākšanas jāizvēlas, kādam dzimumam viņu bērni tiks pieskaitīti. Braitonas un Hovas pilsētas padome vecākiem izsūtījusi vēstules ar aicinājumu norādīt, kādam dzimumam bērns dod priekšroku, lūdzot vecākus atbalstīt bērnu tiesības izvēlēties to dzimumu, ar kuru viņš sevi vairāk identificē.

Lielbritānijā bērni pirmsskolas izglītības gaitas uzsāk četru gadu vecumā. Simtiem vecāku saņēma vēstules no pilsētas padomes ar informāciju, kuru skoliņu konkrētais bērns apmeklēs. Vecāku sašutumu izraisīja vēstulei pievienotais aicinājums ailītē par dzimumu atzīmēt to variantu, ar kuru sevi identificē pats bērns.


Pievienotajā tekstā norādīts: "Mēs saprotam, ka ne visi bērni un jaunieši jūtas piederīgi dzimumam, kurš tiem piedēvēts piedzimstot. Ir bērni, kas sevi identificē ar citu dzimumu nevis "sieviete" (meitene) vai "vīrietis" (zēns). Tomēr valsts likumdošana piedāvā tikai šo duālo iedalījumu, tāpēc izvēlieties to dzimumu, ar kuru sevi identificē jūsu bērns. Ja jūsu atvasei ir cita dzimuma identitāte, atstājiet attiecīgo ailīti neaizpildītu un pārrunājiet šo jautājumu ar savu izglītības iestādi."

Aicinājums izpelnījies vecāku kritiku un neizpratni. Bērniem jāļauj "izbaudīt savu nevainību un nesamaitātību", turklāt bērni četru gadu vecumā nelūkojas uz šiem jautājumiem tā, kā to dara pieaugušie.

Konservatīvās Toriju partijas pārstāvis Endrjū Bridžens ir vienisprātis ar vecākiem, piebilstot: "Skolās bērniem jāmāca lasīt un rakstīt nevis jāveicina domas par dzimumu identitātes maiņu."

Braitonas un Hovas pilsētas padomes pārstāve līdztiesības jautājumos Emma Daniela norāda – šāds solis sperts kā atbilde uz atsevišķiem vecāku un skolu lūgumiem kļūt elastīgākiem un veicināt līdztiesību dzimumu identitātes jomā izglītības iestādes. Mūsdienās pieaugot to jauniešu skaits, kas sevi dēvē par transpersonām, un arī viņiem ir tiesības justies droši skolas vidē, tikt pasargātiem no izsmiešanas un apvainojumiem.

Pilsētas padome ar līdzīgiem pārmetumiem saskārusies pirms trīs mēnešiem, kad Blečingtonas skolā 13 līdz 18 gadus veciem jauniešiem pētījuma ietvaros bijis jāatbild uz jautājumu par savu dzimumpiederību, piedāvājot tādus atbilžu variantus kā "mainīgs dzimums" un "starpdzimums".