17.03.2016 09:59

Katrs trešais dzīvokļos mītošais plāno savas privātmājas būvniecību

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Katrs trešais dzīvokļos mītošais plāno savas privātmājas būvniecību arhīvs

Salīdzinājumā ar vidējo Eiropas Savienības (ES) rādītāju, Latvijā daudzdzīvokļu namos mīt aptuveni 66% iedzīvotāju, kamēr ES kopumā – aptuveni 39% iedzīvotāju. DNB aptaujas dati liecina, ka vidēji katrs trešais no dzīvoklī mītošajiem nākotnē plāno būvēt pats savu māju.

Aptuveni trešā daļa respondentu (30,2%), kuri patlaban dzīvo dzīvokļos, nākotnē sapņo paši par savu māju un plāno uzsākt tās būvniecību. 8,3% ir uzsākuši apzināt savas iespējas, bet gandrīz katrs desmitais (9,3%) aptaujātais atklāja, ka patlaban jau veic privātmājas būvniecību. 43,1% respondentu nedomā par savas privātmājas būvniecību ne tuvākā, ne tālākā nākotnē.


Vaicāti, kādas priekšrocības saredz mājas celšanai, salīdzinot ar gatavas mājas iegādi, visvairāk (77,1%) respondentu pauda viedokli, ka, ceļot savu māju, projektu var pielāgot pašu vēlmēm. Augstu tiek novērtēta arī iespēja piedalīties būvniecības procesā (54,2%) un izvēlēties būvniecības materiālus (57,3%), bet gandrīz puse (47,9%) kā priekšrocību saredz to, ka paši var sekot līdzi būvniecības procesam.

Aptuveni trešā daļa respondentu (35,4%) uzskata, ka uzbūvēt māju ir finansiāli izdevīgāk, nekā iegādāties jau gatavu. Savukārt katrs ceturtais (26%) norādījis, ka viņam būtiski ienākt jaunā telpā, ko nav skārusi iepriekšējo saimnieku aura.

"Ja salīdzinām Latvijā privātmājās mītošo mājsaimniecību skaitu ar situāciju Igaunijā un Lietuvā, pie mums patlaban ir zemākie rādītāji Baltijas valstīs – pie kaimiņiem privātmāju īpatsvars arī ir neliels, tomēr lielāks," aptaujas datus komentējis DNB bankas Privātpersonu kreditēšanas vadītājs Kaspars Anckalniņš.

"Jāsaka, ka arī pagājušajā gadā joprojām populārākie mājokļi Latvijā, kuru iegādei tika izmantoti hipotekārie kredīti, bija dzīvokļi sērijveida mājās. Šāda statistika ir racionāli pamatojama, ņemot vērā šādu mājokļu lielo īpatsvaru nekustamā īpašuma tirgū. Tiesa, pagājušajā gadā novērojām, ka pieaug klientu interese arī par māju iegādi."