08.02.2016 14:03

Personvārds bērnam. Vai ir ierobežojumi vārda došanā?

Autors  Vineta Vilcāne, LV portāls
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Personvārds bērnam. Vai ir ierobežojumi vārda došanā? Aiga Dambe, LV portāls

Jaundzimušā vārda izvēle ir privāts, savā ziņā intīms process, un izvēle ir pilnībā vecāku ziņā. Vecāki pēc saviem ieskatiem mazulim var dot ne tikai kalendārā ierakstītu vārdu, bet izvēlēties arī citās kultūrās esošu vai pat izdomāt savu. Fantāzijas lidojumam ierobežojumu nav, bet vienlaikus ir vairāki nosacījumi, kas jāņem vērā, savai atvasei dodot vārdu.

Bērnam var būt divi vārdi


Reģistrējot bērnu, tā vārdu ieraksta saskaņā ar vecāku norādījumu, teikts Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 32. pantā. Gadījumos kad vecāki nevar vienoties par bērna vārdu, to ieraksta saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu. Šādas situācijas gan praksē nav bieži izplatītas. Likums noteic, ka bērnam var dot ne vairāk kā divus vārdus. Ja personai ir divi vārdi, tos raksta vienu aiz otra un starp tiem nelieto nekādas pieturzīmes, piemēram, Ieva Karīna, Aivars Juris.

"Latvijā, reģistrējot bērna dzimšanas faktu, vecāki nav ierobežoti bērna vārda izvēlē. Galvenais nosacījums, lai izvēlētais vārds atbilst latviešu valodas personvārdu rakstības un lietošanas principiem, proti, vārdam jāsastāv tikai no latviešu valodas alfabēta burtiem, katram vārdam jābūt ar latviešu valodas gramatiskajai sistēmai atbilstošu galotni vīriešu dzimtē vai sieviešu dzimtē, kā arī vārds nedrīkst saturēt neatļautas līdzskaņu kombinācijas," skaidro Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Ksenija Vītola.

Izvēloties bērnam vārdu, vecākiem ir dots atbildīgs uzdevums. Būtu jāņem vērā ne tikai vārdu modes tendences un cik ļoti pašiem izvēlētais vārds patīk, bet galvenokārt jāapsver un jāvērtē, kā ar šo vārdu jutīsies, spēs sadzīvot bērns, vai vecāku izraudzītais vārds tā oriģinalitātes dēļ nevarētu bērnam, jo īpaši pusaudžu vecumā, likt justies atstumtam un vai pārējai sabiedrībai vārds neradītu noraidošu attieksmi pret vārda īpašnieku.

Mūsdienās ir novērojams, ka vecāki bērniem mēdz izvēlēties neparastus un pat pašu izdomātus vārdus. Kā liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Personvārdu datubāzē pieejamās ziņas, Latvijas Iedzīvotāju reģistrā, piemēram, ir iekļautas 16 personas ar vārdu Staļina, trīs personām ir vārds Kosmoss, reģistrā iekļauta viena Jātniece, Kukaine, Angīna un viens Kastanis un Pirāts.

Vārdam jāatbilst literārās valodas normām

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 5. pants noteic, ka Civilstāvokļa aktu reģistrā ziņas ieraksta valsts valodā, un personvārdi jāieraksta saskaņā ar latviešu literārās valodas normām par personvārdu rakstību un lietošanu. Šīs normas paredz MK noteikumi Nr. 114 "Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju".

Personvārdu rakstībā lieto tikai oficiālā latviešu valodas alfabēta burtus, līdz ar to nav iespējams reģistrēt bērnu, piemēram, ar vārdu Rye. Ja vecāki vēlas savam bērnam dot šādu vārdu, tas latviešu valodā atveidojams kā Rajs, ja tajā sauc zēnu, vai Raja, ja tajā sauc meiteni.

Atteikums reģistrēt vārdu neļauj saņemt pakalpojumus

Dzimtsarakstu nodaļas atteikums bērnam reģistrēt vecāku izraudzīto vārdu, mazuļa vecākiem var sagādāt neērtības un liekus izdevumus. Atsakot reģistrēt bērnam izvēlēto personvārdu, jaundzimušajam netiek piešķirts arī personas kods. Savukārt šis apstāklis liedz saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, kas mazulim pirmajos dzīves mēnešos ir būtiski un nepieciešami.

Tas nozīmē, ka vecākiem par saņemtajiem pakalpojumiem jāmaksā no saviem līdzekļiem. Turklāt bērnam nepiešķirtais personas kods liedz vecākiem saņemt pabalstus saistībā ar bērna piedzimšanu.

Ja vecāku izvēlētais bērna vārds nav Latvijā izplatīts, vecākiem pirms došanās reģistrēt bērna vārdu ir iespēja konsultēties ar Latviešu valodas aģentūras ekspertiem par izvēlētā vārda rakstību. Konsultācijas par citvalodu īpašvārdu atveidi latviešu valodā atbilstoši latviešu literārās valodas normām, personvārdu pareizrakstības un identifikācijas jautājumos pieejamas gan klātienē, gan telefoniski un e-pastā. Kontaktinformācija pieejama Latviešu valodas aģentūras mājaslapā.

Plašāk par personvārda izvēles un reģistrācijas nosacījumiem lasiet portālā lvportals.lv.

Iepriekš:

Vecāku iztēlei nav robežu – bērns nosaukts par Žikivatoru, Avtonomu, Ļeksu, Gruņu un Klusumu