01.02.2016 15:45

Sludinājums par audžuģimeni bēglim rada interesi, Ropažu novada dome izvērtēs bāriņtiesas rīcību

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sludinājums par audžuģimeni bēglim rada interesi, Ropažu novada dome izvērtēs bāriņtiesas rīcību www.patverums-dm.lv

Sludinājums internetā par audžuģimenes vai aizbildņa atrašanu 16 gadus vecam puisim no Afganistānas ir devis "necerētu rezultātu" - interesi ir izrādījušas vairākas ģimenes, taču pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) kritikas Ropažu pašvaldība izvērtēs bāriņtiesas rīcību par izvēlēto metodi.

Internetā aizvadītajā nedēļā parādījās sludinājums: "Lūdzam Jums palīdzēt atrast audžuģimeni vai aizbildni 16 gadus vecam puisim no Afganistānas, kurš pavisam nesen ieguvis bēgļa statusu. Puisis mācās latviešu valodu un nedaudz runā angliski. Meklējam pārstāvi, kurš varētu pārstāvēt nepilngadīgā likumīgās tiesības un intereses."


Šāds veids nav pieņemams Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI). Informāciju internetā varot izplatīt, bet ne meklēt mājas konkrētas bērnam. "Esam runājuši ar bāriņtiesu, ka šādā veidā audžuģimeni vai aizbildni nemeklē. Metodes tomēr ir stipri savādākas," komentē inspekcijas Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktore Valentīna Gluščenko.

Viņa skaidro, ka potenciālajām audžuģimenēm vai aizbildnim ir jāsaņem pilna informācija par bērnu, taču ar šāda sludinājuma palīdzību to izdarīt nevar. Tāpat šis process var aizņemt līdz sešiem mēnešiem un tas neesot dažu dienu jautājums, tāpēc tas neesot risinājums arī konkrētajā situācijā. "Šis veids nav pieņemams," pauž VBTAI pārstāve.

Sludinājums parādījās organizācijas "Patvērums "Drošā māja"" mājas lapā, bet tika pārpublicēts "Facebook" kontā "Gribu palīdzēt bēgļiem", kur parādījās atsauce uz inspekciju.

Ropažu novada bāriņtiesas vadītāja Ingrīda Zunde aģentūrai BNS stāstīja, ka ar nevalstisko organizāciju "Patvērums "Drošā māja"" informācijas teksts tika saskaņots. Viņa nevar izskaidrot aicinājuma pārpublicēšanu.

"Tas ir devis rezultātu - interesējušās piecas ģimenes, kurām ieteikts vērsties bāriņtiesā savā dzīvesvietā. Tā ir negaidīti liela atsaucība," uzskata Zunde.

Viņa izšķīrusies par šādu soli, jo "visi pārējie līdzekļi izrādījās neefektīvi, bet situācija prasa nekavējošu risinājumu". 16 gadus vecajam jaunietim pēc bēgļa statusa iegūšanas "Mucenieki" bija jāpamet jau pirms mēneša. Jaunas mājas puisim meklētas kopš rudens. Ja tās neatradīsies, jaunietis nonāks bērnu namā. Patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki" var uzturēties līdz bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanai.

Ropažu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Koleča informē, ka bāriņtiesas rīcība tiks izvērtēta.

BNS jau ziņoja, ka pērn bēgļa statuss Latvijā piešķirts četriem cilvēkiem, bet alternatīvais statuss, kas ļauj Latvijā uzturēties gadu, 20 cilvēkiem. Patvērumu Latvijā pieprasīja pieprasījuši 317 cilvēki.

Tāpat jau vēstīts, ka kopumā Latvijai tuvāko divu gadu laikā jāuzņem līdz 776 patvēruma meklētāji, piedaloties bēgļu krīzes risināšanā Eiropas valstīs.