22.12.2015 09:32

Šogad bijusi lielākā interese par adopciju pēdējo desmit gadu laikā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad bijusi lielākā interese par adopciju pēdējo desmit gadu laikā arhīvs

Šogad bijusi lielākā interese par adopciju pēdējo desmit gadu laikā. "2015. gadā ir pieteikušies visvairāk adoptētāju pēdējo desmit gadu laikā," pavēstīja  Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Iveta Kancēna.

Patlaban adopcijas reģistrā ir ziņas par 147 adoptētājiem, kas 2015. gadā izteikuši vēlmi adoptēt. Dati uz 1. decembri liecina, ka šogad Latvijā adoptēts 121 bērns, kas jau ir vairāk nekā divus iepriekšējos gadus. Savukārt šogad izsniegtas atļaujas 115 bērnu adopcijai uz ārzemēm, kas pagaidām ir mazāk nekā 2014. gadā, kad uz ārzemēm adoptēja 178.


Ārvalstu adoptētāji var adoptēt tikai tādu bērnu, kuram nav iespējams atrast adoptētājus Latvijā un kuru adopciju pieļāvusi bāriņtiesa. No 2008. gada ārvalstu adoptētāji LM pieteikumu bērna adopcijai var iesniegt tikai tad, ja pausta vēlme adoptēt bērnu vecāku par deviņiem gadiem, trīs un vairāk vienas ģimenes bērnus vai bērnu ar būtiskām veselības problēmām. LM skaidro, ka ārvalstu adoptētājiem pastāv ierobežojumi attiecībā uz bērnu adopciju Latvijā.

Latvijā joprojām adoptētāji galvenokārt izsaka vēlmi adoptēt mazus bērnus - vecumā līdz trīs četriem gadiem, tādējādi joprojām trūkst adoptētāju, kuri vēlētos skolas vecuma bērnus.

"Adopcijas tendences var skatīt piecu desmit gadu griezumā, jo gada laikā būtiskas izmaiņas adopcijas tendencēs nenotiek un, visdrīzāk, arī nākotnē nemainīsies. Joprojām saglabājas tendence, kas iezīmējās 2010. un 2011. gadā, ja Latvijas adoptētājs izvēlas konkrēta dzimuma bērnu, tad visbiežāk tā ir meitene. Nedaudz palielinās to adoptētāju skaits, kas izsaka vēlmi adoptēt bērnu vecāku par trīs gadiem, kā arī vairākus vienas ģimenes bērnus," stāstīja LM pārstāve.

2015. gada janvārī adopcijas reģistrā bija iekļautas ziņas par 1319 adoptējamiem bērniem, no kuriem 440 bija ar īpašām vajadzībām. Tāpat 499 bērniem jau bija nodrošināta augšana ģimenē Latvijā, bērniem atrodoties pirmsadopcijas aprūpē vai vēlmi aprūpēt bērnu bija izteikuši bērna radinieki, vai arī bērni nepiekrita adopcijai, tādējādi adoptētāji jāmeklē 820 bērniem jeb 62% bērnu, kas atradās adopcijas reģistrā.

Turpmāko gadu laikā par Eiropas Savienības fondu finansējumu LM plāno reorganizēt bērnu aprūpes iestādes, kā arī pēc iespējas vairāk bērnu nodrošināt augšanu ģimenē.