12.11.2015 10:19

LED spuldzes – samaksā vairāk, lai pēc tam ietaupītu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
12 W LED spuldze, kas izstarotās gaismas ziņā atbilst 100 W kvēlspuldzei, patērē tikai 12 W, bet kvēlspuldze 100 W. 12 W LED spuldze, kas izstarotās gaismas ziņā atbilst 100 W kvēlspuldzei, patērē tikai 12 W, bet kvēlspuldze 100 W. Einārs Binders

Tuvojoties ziemai, arvien lielāka diennakts daļa jāpavada pie mākslīgā apgaismojuma jeb, vienkāršāk sakot, dedzinot elektrību. Šajā laikā pieaug arī summas, kas jāmaksā par patērēto elektroenerģiju.

Ieteikumi, kā samazināt elektroenerģijas patēriņu, ir dažādi, un viens no tiem – tradicionālo kvēlspuldžu vietā pāriet uz ekonomiskākām, piemēram, luminiscentajām jeb dienasgaismas spuldzēm vai LED spuldzēm, kuras patērē pat par 80% mazāk elektroenerģijas nekā kvēlspuldzes.

Ar LED spuldzēm – uz "tu"

Pirmo praktisko kvēlspuldzi 1879. gadā patentēja amerikāņu izgudrotājs Tomass Edisons, un ar dažādiem uzlabojumiem tās tiek lietotas līdz pat mūsdienām. Taču no 2016. gada ierastās spuldzītes Eiropas Savienībā vairs netiks ražotas. Viena no nākotnē vērstajām izvēlēm ir LED spuldzes, kurās par gaismas avotu kalpo īpaša gaismu izstarojoša diode ar tajā iemontētu pusvadītāja shēmu. Tajās no Edisona izgudrojuma mantots vien burts "E", ar ko apzīmē spuldzes cokola izmēru, piemēram E27 vai E14.

"Patiesībā LED spuldzes Latvijā tiek tirgotas jau sešus gadus," stāsta firmas "Euroled.lv" veikala direktors Marks Ivanovskis, piebilstot, ka pircēji gan vēl arvien pērk arī lētās kvēlspuldzes, pat nedaudz aizdomīgi raugoties uz salīdzinoši dārgākajām un lietošanā neapšaubāmi ekonomiskajām LED spuldzēm.

"Protams, kā jau viss jaunais, tās rada daudz jautājumu. Varbūt arī nevajag akli sekot ieteikumam uzreiz nomainīt savā miteklī visas kvēlspuldzes pret LED gaismām. Pietiks, ja tas tiks darīts pakāpeniski, vienā reizē nomainot vienu, divas, varbūt trīs spuldzītes. Tas ļaus uzkrāt arī pieredzi, ko nozīmē lietot LED spuldzes," modernākai izvēlei rosina speciālists.

Vēl viņš atgādina, ka daudzviet internetā – gan LED spuldžu tirgotāju mājaslapās, gan citur – pieejami speciāli kalkulatori, ar kuru palīdzību var pārliecināties, vai runas par elektroenerģijas taupīšanu, pārejot uz LED spuldžu izmantošanu, ir tikai izdomājums vai patiesība. "Piemēram, manās mājās deg 15 dažādas jaudas LED gaismas, kuru iegāde atmaksājās nepilnos četros mēnešos. Ekokalkulators manus aprēķinus tikai apstiprinātu."

Vati, lūmeni, kelvini

Pērkot LED spuldzi, vispirms jāzina, kur tā tiks lietota – dzīvojamajā istabā, virtuvē, guļamistabā, darbavietas apgaismošanai vai citur.

Pirmais kritērijs, kas nosaka arī LED spuldzes ekonomiskumu, norāda, cik daudz strāvas spuldze patērē vienā stundā. Piemēram, 12 W LED spuldze, kas izstarotās gaismas ziņā atbilst 100 W kvēlspuldzei, patērē tikai 12 W, bet kvēlspuldze 100 W. Atkarībā no LED spuldzes konstrukcijas šī attiecība ir no 1:8 līdz 1:10. Piemēram, LED spuldze, kuras jauda ir 7 W, atbildīs 65 W kvēlspuldzei.

Nākamais kritērijs ir spuldzes spožums jeb gaismas stiprums, kas nāk no gaismas avota. To pieņemts mērīt lūmenos. Pērkot LED spuldzīti, jau uz iepakojuma var atrast norādi, cik spoža tā būs. Piemēram, 65 W spuldzītes izstarotās gaismas spožums būs 650 lūmeni. Jebkurā gadījumā attiecības starp vatiem un lūmeniem būs 1:100, un, jo vairāk lūmenu, jo spuldzītes izstarotā gaisma būs spožāka.

Trešais kritērijs – cik patīkama gaisma būs acīm. Šo rādītāju mēra kelvinos (K) jeb temperatūras mērvienībās. Dzīvojamajām telpām speciālisti iesaka izvēlēties silti balto jeb "mīksto" gaismu robežās no 2700 līdz 3000 K.

Birojos un citās sabiedriskās telpās labāk iederas tā sauktā dienas gaisma, kuras robežas ir no 3500 līdz pat 5000 K. Savukārt aukstā, zilgani baltā gaisma parasti tiek izmantota ražošanas telpās, noliktavās, kur spēkā ir nosacījums: lētāk, spožāk, ilgmūžīgāk. Arī šeit pirms LED spuldzītes pirkšanas jāzina, ka, jo vairāk kelvinu, jo gaisma būs spožāka un aukstāka.

Skaties, ko pērc

Viens no mītiem, kas izplatījies par LED spuldzēm, ir tas, ka tās nedrīkst slēgt iekšā–ārā, tās jādedzina pēc iespējas ilgāk, jo gaismas ieslēgšana un izslēgšana samazina to ilgmūžību, ko daži ražotāji sola pat līdz 50 000 stundu (kvēlspuldzei tā parasti ir no 750 līdz 1250 stundām).

"Tieši otrādi – bieža gaismas izslēgšana saīsināja kvēlspuldžu un luminiscento spuldžu mūžu, bet tas neattiecas uz LED spuldzēm. Tāpat, attīstoties tehnoloģijām, nav jāgaida ilgāks laiks, līdz tā sasniegs paredzēto spožumu," skaidro M. Ivanovskis un uzsver, ka ražotājs LED spuldzēm dod arī garantijas laiku – parasti trīs gadus.

"Tiesa, tas ir spēkā tikai tad, ja LED spuldzīti, ko jūs nopērkat, ir ražojusi pazīstama firma, piemēram, "Osram", "Philips". Pērkot nezināmas izcelsmes lampiņas, tās varbūt būs mazliet lētākas, bet garantijas par kvalitāti nebūs nekādas," viņš uzsver.

Kā ikdienā dzīvot zaļāk, ietaupot kādu eiro

Izslēdz gaismu, izejot no istabas
Vispopulārākais ieradums, kas noved pie lieliem elektrības rēķiniem, ir atstāt ieslēgtu gaismu istabā, kurā neviena nav, īpaši tad, ja uz vairākām stundām ejat prom no mājas. Arī iedegta naktslampiņas spuldze miega kvalitāti parasti nepalīdz uzlabot.

Vairāk izmanto dienasgaismu
Aizkaru vai žalūziju atvēršana dienas laikā atļauj dienasgaismai izgaismot jūsu dzīvokli, tāpēc nevajadzēs lieki ieslēgt elektrisko apgaismojumu.

Izvēlies veļasmašīnu, kurā veļu var ielikt no priekšas
Veļasmašīna, kurā veļu ieliek no priekšas, patērē mazāk elektrības un pat par 60% mazāk ūdens nekā tā, kurā veļu ieliek no augšas.
Izmantojiet visu veļas mazgājamās mašīnas tilpumu. Daudzas no tām mazāka veļas daudzuma mazgāšanai patērē tikpat daudz ūdens un elektrības cik pilnas. Pērkot veļas mazgājamo mašīnu, pievērsiet uzmanību, lai energoefektivitātes marķējumā pie veļas izgriešanas būtu "A" klase.

Pārbaudi temperatūru ledusskapī
Temperatūra ledusskapī ietekmē to, cik daudz elektrības tas patērē. Ja iestatīta pārāk zema temperatūra, ledusskapis patērē vairāk enerģijas, lai uzturētu temperatūru šajā līmenī. Ideālā gadījumā temperatūrai ledusskapī jābūt apmēram 3 grādiem pēc Celsija.
Vecs ledusskapis patērē daudz vairāk elektrības nekā jauns. Lielākā daļa jauno ledusskapju atbilst jaunajam energoefektīvajam jaudas izmantošanas standartam, un, veco ledusskapi nomainot pret jaunu, gadā varat ietaupīt pat vairāk nekā 100 eiro.

Biežāk izmanto klēpjdatoru
Klēpjdators patērē krietni mazāk elektrības nekā stacionārais dators. Salīdzinājumam: klēpjdatori patērē no 15 līdz 42 vatiem, stacionārie – no 65 līdz 250 vatiem.
Tā vietā, lai uzliktu ekrānsaudzētāju savam datoram, labāk atslēdz to. Kad dators netiks izmantots, tas pārslēgsies uz snaudas režīmu, kas ir diezgan efektīvs elektrības taupīšanas veids.

Atvieno no strāvas avota "slepenos" elektrības patērētājus
Daudzi domā, ka tad, ja, piemēram, televizors ir izslēgts, tas netērē elektrību. Patiesībā elektrības patēriņš turpinās tik ilgi, kamēr konkrētā ierīce nav atvienota no strāvas avota, un gadā tās var būt pat 70 liekas kilovatstundas. Tas pats attiecas arī uz mūzikas centriem, printeriem, halogēnu lampām un mobilo telefonu lādētājiem, kas patērē elektrību arī tad, kad netiek izmantoti, bet ir pieslēgti strāvai. Slepenos elektrības patērētājus var atpazīt pēc degošām stand-by lampiņām, detaļām, kas it kā izslēgtas, tomēr ir siltas vai sīc.