02.11.2015 13:46

Rotaļlietai otrajā dienā nolūza roka. Bērns pats vainīgs?

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Rotaļlietai otrajā dienā nolūza roka. Bērns pats vainīgs? arhīvs

Ziemassvētki nav aiz kalniem, un drīz vien vecāku skati veikalos biežāk pievērsīsies rotaļlietu plauktiem, jo nav noslēpums, ka parasti bērniem vislielāko prieku sagādā zem eglītes atrasta jauna mantiņa.

Var gadīties, ka Ziemassvētku vecītim tiks pasūtīta kāda koša plastmasas rotaļlieta, kas, ļoti iespējams, būs ražota Ķīnā. Ar ko šādā gadījumā rēķināties un ko darīt, ja nopirktā prece neapmierina?

Vecāku pieredze

Pateicoties lētajam darbaspēkam un zemajām izmaksām, lielākā daļa Eiropas Savienībā nopērkamo rotaļlietu ir ražotas Ķīnā. Ja neskaita lielās kompānijas, kuru ražotnēs ir pastiprināta kvalitātes kontrole, pārējo rotaļlietu kvalitāti ir pamats apšaubīt, jo 80% no Eiropas Savienībā reģistrētajām bīstamajām rotaļlietām arī ir Ķīnas ražojums. Katrai ģimenei būs sava pieredze ar tām.

Marta, triju dēlu mamma: "Kaut gan saprotu, kas ir kvalitatīva prece un kas ne, reizēm tomēr mīļā miera labad nopērku bērnam arī kādu no ķīniešu mantām, ja viņš ļoti vēlas. Parasti šīs mantas maksā lēti, taču reiz nopirkām palielu robotu, kas maksāja zem 20 eiro. Bērns sajūsmā – spīdīgas detaļas, mirgojošas gaismiņas, pabriesmīgas (manā uztverē) skaņas... Pēc pāris dienām robots nokrita no bērnu galdiņa un tam nolūza roka. Šoreiz principa pēc izlēmu nest to atpakaļ uz veikalu (veikals "Lāčuks", t/c "Šokolāde" Siguldā). Uzrakstīju prasījuma pieteikumu par naudas atgriešanu, bet saņēmu atbildi, ka par mantas salaušanu ir atbildīgs pats bērns. Izpētot tālākās iespējas, ko darīt, sapratu, ka nav vērts tērēt laiku un enerģiju, cīnoties par savu taisnību.

Tajā pašā laikā man ir arī pozitīva pieredze, mainot salūzušas mantiņas. www.kokaspeles.lv iegādājos Latvijā ražotu mantiņu "Spoguļu maģija", tā nokrita zemē un izkrita spogulis. Ražotāji ne tikai samainīja preci, bet pat uzdāvināja klāt koka puzli kā atvainošanās žestu. Biju no sirds aizkustināta!"

Vilnis, vectētiņš diviem mazbērniem: "Es bērnībā spēlējos ar malkas pagalēm, zīlēm, čiekuriem un dažādām dabā atrodamām lietām. Mūsdienās bērniem ir pārāk daudz mantu, kas neattīsta fantāziju. Runājot par ķīniešu mantām, ir nācies dažas nopirkt mazbērniem, bet rēķinājos, ka tās nekalpos ilgi. Cenšos izvēlēties tādas, kurām nebūtu daudz sīku detaļu. Kad mantas saplīst, vienkārši tās izmetu. Pāris eiro dēļ neeju uz veikalu ar pretenzijām. Bet vispār skaidroju mazbērniem, kas ir labs un kas ne, lai paši saprot. Dažreiz pasmejamies, kad septiņus gadus vecā mazmeita, tikko kaut kas salūst, mēdz vaicāt: "Vai tas bija Ķīnā taisīts?""

Līga, meitas un dēla mamma: "Protams, bez ķīniešu mantiņām jau neiztikt. Rotaļlietu veikalu plauktos speciāli pie kases saliktas mazas mašīnītes un citi nieki, kas maksā zem viena eiro. Tādas dažreiz nopērku, lielās mantas gan skatos zināmu firmu. Vienreiz Jelgavā, "Kanclera namā" nopirku dēlam mazu mašīnīti, aizgājām turpat netālu uz parku, viņš nedaudz pabraukāja ar mašīnu pa soliņu, un ritenis nost! Pat stunda nebija pagājusi, gājām atpakaļ uz veikalu. Mašīnu negribīgi samainīja, bet nostrostēja mūs, ka vajag taču uzmanīgāk spēlēties!"

Kur meklēt taisnību?

Vai tiešām tas ir normāli, ka rotaļlietas tik ātri salūst, un ko tādā gadījumā darīt? Patērētāju tiesību aizsardzības centrā skaidro, ka pircējam divu gadu laikā ir tiesības vērsties pie pārdevēja ar prasījuma pieteikumu par preces maiņu, remontu vai naudas atgriešanu (sešu mēnešu laikā), ja ir aizdomas par nekvalitatīvu preci. Tik tālu viss būtu labi. Bet ja pārdevējs jums nepiekrīt, ko tad?

Pircējs var pieteikt preces ekspertīzi, lai noteiktu, vai precei ir ražošanas defekts vai ne. Sākumā ekspertīzi apmaksā pieteicējs, pēc tam – vainīgā puse. Katrai ekspertīzei cena tiek atsevišķi atrunāta. PTAC mājaslapā ir pieejams ekspertīžu veicēju saraksts. SIA "Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības Kameras firma EKSPERTĪZE" pārstāvji atzina, ka gadījumos ar ķīniešu precēm ražošanas brāķi ir grūti pierādīt, jo ir tikpat kā neiespējami savākt vajadzīgos dokumentus par to, kā prece ražota. Turklāt šāda ekspertīze izmaksātu ļoti dārgi. Ekspertu firmas pārstāvji arī norādīja, ka šis jautājums pēc būtības attiektos uz importa preču kontroli valstiskā līmenī, jo eksperti izskata tikai atsevišķus gadījumus, no kā sistēma kopumā nemainās.

Kas un cik bieži kontrolē importa rotaļlietas? Līdz 2010. gadam to darīja Pārtikas un veterinārais dienests. Piemēram, 2010. gadā visām importējamām kravām tika veikta 100% dokumentālā un identitātes kontrole, kā arī nepieciešamības gadījumā fiziskā kontrole, tai skaitā paraugu ņemšana noteiktu izmeklējumu veikšanai. Dokumentus pārbaudīja visām kravām, bet reāli testēja tikai 23 rotaļlietas, no kurām piecas neatbilda drošuma prasībām. Tātad gandrīz katra piektā rotaļlieta izrādījās nedroša.

2011. gadā testēšanai tika izņemti tikai divi paraugi, tie savukārt atbilda normām. Kopš 2011. gada no trešajām valstīm ievesto rotaļlietu kontroli veic Valsts ieņēmuma dienesta Muitas pārvalde, kura pārbaudes rezultātus nav padarījusi publiski pieejamus. Lai nu kā, bet rezultāti ir redzami veikalu plauktos.

Nobeiguma vietā

Der atcerēties vecmāmiņu un vectētiņu gudrību, ka vairāk rotaļlietu nebūt nenozīmē vairāk labuma pašam bērnam. Labāk izvēlēties mazāk mantu, bet kvalitatīvākas un drošākas, turklāt vienmēr pastāv iespēja būt radošiem un rotaļlietas izgatavot pašiem kopā ar bērniem.

Ja izvēlaties rotaļlietas iegādāties veikalā, pareizā izvēle ir drošā solī iet garām nekvalitatīvu rotaļlietu plauktiem. Bieži vien veikaliem, kas tirgo lēto ķīniešu preci, interesē galvenokārt peļņa, un jūsu centieni pierādīt taisnību var beigties ar "bērns pats vainīgs". Un, apkopojot jauno vecāku pieredzi, jāpiekrīt, ka gudra izvēle ir atbalstīt vietējos ražotājus. Iegādājoties Latvijā ražotu preci, varam būt droši, ka vajadzības gadījumā būs iespējams sazināties pa tiešo ar ražotāju, kuram mazajā Latvijas tirgū ir jārūpējas par savu reputāciju.