28.07.2015 17:24

Siguldieši Lauski: Bērns stiprina laulību

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Agnija un Normunds Lauski atzīst, ka jaundzimušo godināšanas pasākums ”Esmu dzimis Siguldas novadā” ir jauka tradīcija. Normunds pēc pasākuma pauda: ”Man kā jaunajam tēvam ir svarīgi satikties un aprunāties ar citiem novadniekiem, sajust prieku par mūsu mazajiem siguldiešiem.” Agnija un Normunds Lauski atzīst, ka jaundzimušo godināšanas pasākums ”Esmu dzimis Siguldas novadā” ir jauka tradīcija. Normunds pēc pasākuma pauda: ”Man kā jaunajam tēvam ir svarīgi satikties un aprunāties ar citiem novadniekiem, sajust prieku par mūsu mazajiem siguldiešiem.” Alberts Linarts

Uz sarunu par bērna lomu ģimenē aicinājām siguldiešus Normundu un Agniju Lauskus, kuri šā gada jūlijā svinēja savas ģimenes divu gadu jubileju un atzīmēja mazās meitiņas Lauras četrus mēnešus.

Ar Normundu un Agniju jau esam tikušies laikraksta lappusēs, kad runājām par laulības nozīmi. Mazā Lauriņa ir arī viena no tiem mazuļiem, kas sestdien saņēma piemiņas zīmi "Esmu dzimis Siguldas novadā".

Kopīgs lēmums

Jautāti, vai pēc ģimenes izveides abi bija plānojuši arī ģimenes pieaugumu, Normunds un Agnija apliecina, ka lēmums par to bijis nešaubīgs, jo šķitis pašsaprotami, ka ģimenē noteikti būs bērns, par kuru rūpēties un kopīgi priecāties.

Droša vieta, kur dzimt

Normunds un Agnija stāsta, ka liels pluss ir tas, ka siguldiešiem ir laba vietējā slimnīca, kur ir moderna dzemdību nodaļa. "Mums gan uzturēšanās slimnīcas apartamentos gāja secen," teic Agnija, "jo Lauriņa izdomāja, ka labāk ierasties šajā pasaulē mājās, pie saviem vecākiem, tomēr pirms lielā notikuma slimnīcas dzemdību nodaļas māsiņa laipni izrādīja nodaļu un izstāstīja par dzemdību iespējām un pakalpojumiem, tostarp dzemdībām ūdenī, kas šobrīd ne visur Latvijā ir pieejamas."

Savukārt Normunds piebilst, ka "jāizceļ mūsu pozitīvā sadarbība ar pieredzējušo vecmāti Aiju, kura arī ir siguldiete un bija gatava ātri reaģēt uz mūsu vēlmēm un atbalstīt ar padomu un aprīkojumu, lai palīdzētu Lauriņai piedzimt".

Atbalsts mazu bērnu vecākiem

Ir vecāki, kuri baidās, ka dzemdību palīdzība ir dārga. Ja neizvēlas dažādas ekstras, piemēram, līgumu ar vecmāti, atsevišķu slimnīcas istabiņu, ūdensdzemdības, tad dzemdību palīdzība ir valsts apmaksāts pakalpojums. Turklāt jauno vecāku atbalstam valsts papildus ikmēneša pabalstiem piešķir arī vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu – 421,17 eiro par katru bērnu.

Savukārt vecākus, kuriem šķiet, ka mazs bērns prasa lielus finanšu līdzekļus, jaunie vecāki Normunds un Agnija nomierina, uzsverot, ka nav jau tā, ka jaunie vecāki ir vieni paši ar savu mazo bērniņu pēc iznākšanas no dzemdību nodaļas.

"Visapkārt mums ir tik daudz jauku un palīdzīgu cilvēku – sākot jau ar pašiem tuvākajiem un radiniekiem, kas atbalsta un palīdz iejusties jauno vecāku statusā, visbeidzot ar ārzemju tūristiem pilsētā, kuri ikdienišķā situācijā sniedz palīdzīgu roku, kad nepieciešams pārvarēt kādu šķērsli ar ratiņiem. Draugi, radi un paziņas, piemēram, var padalīties ar bērnu mantām un drēbītēm, jo viens bērns augot nespēj tās visas nonēsāt, ātri vien izaug no tām. Arī ikdienā nepieciešamās mantas un rotaļlietas katrā bērna attīstības posmā ir savas un, bērnam paaugoties, īsti vairs nav vajadzīgas. Atbalsts jaunajiem vecākiem ir arī tas, ka ģimenes ārsta apmeklējums, tostarp zīdaiņu un bērnu vakcinācija, ir bez maksas, arī zobārsta apmeklējums bērniem ir bez maksas."

Jaunie vecāki uzsver, ka labs jaunums ir tas, ka no šā gada vecākiem ar vienu bērnu pienākas viena papildu brīvdiena, diviem – divas brīvdienas, ģimenē ar trim un vairāk bērniem – trīs brīvdienas. Agnija stāsta, ka Kanādā pie kādas skolas ieejas redzējusi uzrakstu: "Pavadiet pēc iespējas vairāk laika ar savu bērnu viņa bērnībā, lai viņš gribētu pavadīt ar jums laiku jūsu vecumdienās!"

Normunds piebilst: "Prieks, ka valsts rūpējas, lai bērnu vecāki vairāk laika varētu pavadīt ģimenes lokā."

Pabalstu sistēma ir laba

Jaunie vecāki Normunds un Agnija piebilst, ka siguldiešiem ir viens no Latvijā lielākajiem bērna piedzimšanas pabalstiem – 320 eiro.

"Pēc bērna piedzimšanas, iesniedzot dzimšanas apliecību domes Pakalpojumu centrā, visai ātri saņēmām ziņu, ka pabalsta pieprasījums ir izskatīts un tas tiks pārskaitīts," Normunds stāsta. "Turklāt jaunajiem vecākiem no šā gada marta ir izveidots e-pakalpojuma nodrošinājums – vietne "e-sigulda.lv", kur var elektroniski pieteikties rindā uz vietu bērnudārzā un izmantot citus elektroniskos pakalpojumus, savukārt jūnijā Siguldas novada dome pieņēma lēmumu par vienotā Klientu apkalpošanas centra izveidi Siguldā, kas ļaus vienuviet saņemt dažādu valsts institūciju pakalpojumus."

Normunds zina teikt, ka šāda valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru izveide šogad pakāpeniski noris visā Latvijā, un tas sniegs papildu ērtības un laika ekonomiju ikdienas steidzīgajā dzīves ritumā, kas ir īpaši svarīgi arī jaunajiem vecākiem.

Skaista vide un laba infrastruktūra

Par nākamo loģisko soli ģimenes attīstībā pēc laulībām Lausku pāris uzskata bērna ienākšanu tajā, un, lai gan abi strādā Rīgā, piemērotākā dzīvesvieta ģimenei šķitusi Sigulda. Pilsēta ir zaļa, un vide ar skaistām pastaigu vietām ir draudzīga ģimenēm ar maziem bērniem. Tomēr amatpersonām jaunie vecāki ierosina, ka pastaigu vietās būtu nepieciešams regulāri pārbaudīt, vai kāds bruģa gabals nav kurmja izcelts, vai kāds no kāpņu pakāpieniem nav salauzts.

Turklāt, lai gan pilsētā ir daudz jaunu veloceliņu, ne pa visiem ir gana ērti nobraukt un uzbraukt, jo pārejas vietas ne visur ir līdzenas. Ja bērna ratiņus vēl ir salīdzinoši viegli pacelt un nocelt, cilvēkiem ratiņkrēslos pārvietošanās pa atsevišķiem celiņiem bez līdzcilvēku palīdzības var būt problemātiska.

Agnija min, ka laba ir iniciatīva "Siguldieši brauc!"– autobuss, kas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem ļauj bez maksas pārvietoties pa pilsētu. To viņa dažkārt izmantojusi, kad Normunds bijis darbā Rīgā, bet viņai vajadzēja nokļūt līdz slimnīcai vai centram, lai nopirktu kādu našķi.

Normunds uzsver, ka "Siguldas novadā ļoti rūpējas par maziem un lieliem iedzīvotājiem, arī valsts nodrošina pamatpakalpojumu pieejamību. Tiesa, jāmāk tos atrast un pieprasīt," viņš nosmej.

Lausku pāris apliecina, ka bērns laulībā rada patīkamu atbildību un rūpes. Bērns ir tas, kurš liek pārvērtēt prioritātes un izsvērt, kādas personīgās intereses un aktivitātes ir tiešām svarīgas. Lai gan līdzšinējām nodarbēm laika varbūt atliek nedaudz mazāk un ierastais ikdienas ritms ir jāmaina, primāri pielāgojot to bērna vajadzībām, tomēr bērna ienākšana ģimenē viennozīmīgi ir Dieva svētība, kas stiprina savstarpējo mīlestību un ģimenes saites.