17.06.2015 12:27

Pierīgā visvairāk laulājas Jūrmalā, Salaspilī, Olainē, Ķekavā un Siguldā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēdējos piecos gados ar katru gadu ir palielinājies noslēgto laulību skaits, un pērn Pierīgas novados kopumā tikušas noslēgtas 2250 laulības. Visnaskākie uz precēšanos bijuši jūrmalnieki, salaspilieši, olainieši, ķekavieši un siguldieši, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Salīdzinot ar situāciju pirms pieciem gadiem, kad Pierīgā laulībā stājās 1670 pāru, šogad Pierīgas novadu dzimtsarakstu nodaļās vai baznīcās savu "jā" vārdu teikuši par 34,7 % vairāk pāru.

Pierīgā pērn visvairāk pāru laulājušies Jūrmalā, proti, 344. Tāpat salīdzinoši liels noslēgto laulību skaits ir arī Salaspilī, Olainē, Ķekavā un Siguldā.

Salaspilī pagājušajā gadā tikušas noslēgtas 144 laulības, bet Olainē – 136. Savukārt Siguldā apprecējušies 170 pāri, bet Ķekavā laulājušies 125 pāri, no kuriem 32 jaunie pāri savu "jā" vārdu teikuši tieši baznīcā. Un, kā redzams no CSP datiem, tieši ķekavieši ir tie, kuri Pierīgā visbiežāk svinīgos laulību solījumus apliecina viens otram Dieva priekšā.

Tāpat salīdzinoši liels noslēgto laulību skaits bijis arī Babītes, Ādažu, Inčukalna, Ropažu un Mārupes novadā, kur vidēji tikuši reģistrēti 65 jaunie pāri. Savukārt vismazāk laulību, aptuveni 20, noslēgtas Baldonē, Krimuldā un Mālpilī.

Kopumā Latvijā pērn noslēgti 12,5 tūkstoši laulību. Interesanti, ka pēdējos gados arvien vairāk līgavu un līgavaiņu par savu laulāto partneri izvēlas citu valstu pilsoņus – šādu noslēgto laulību skaits pēdējos piecos gados palielinājies vidēji par 200. Proti, pagājušajā gadā ārvalstnieku par savu vīru apņēma 1428 līgavas, bet 864 jauno vīru par savu partneri izvēlējās Ukrainas, Krievijas, Polijas vai kādas citas valsts pilsoni.

Vienlaikus jāatzīmē, ka pēdējo piecu gadu laikā palielinās arī vecums, kādā cilvēki izvēlas reģistrēt laulību. Pirms pieciem gadiem vīrieši precējās 29,4 gados, bet sievietes – 27,4 gados. Taču tagad vīrieši precas 30,8 gados, bet sievietes laulībā stājas 28,9 gados.

Šķirto laulību skaits pēdējo piecu gadu laikā gan ir palicis nemainīgs. Vēl aizvien Pierīgā, līdzīgi kā citur Latvijā, tiek šķirta aptuveni puse no noslēgtajām laulībām, un, piemēram, pērn šķirti izvēlējušies dzīvot 1235 Pierīgas pāru. Turklāt zīmīgi, ka visvairāk šķiras tie pāri, kas kopā nodzīvojuši 20 gadus. Tāpat laulību krīze piemeklē tos pārus, kas kopā nodzīvojuši 5–9 gadus.