04.04.2015 14:00

Desmit padomi, kā nokrāsot visskaistākās Lieldienu olas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Desmit padomi, kā nokrāsot visskaistākās Lieldienu olas www.pintrest.com; www.countryliving.com; www.diyncrafts.com

Olu krāsošana Lieldienās sagādā milzum daudz prieka gan bērniem, gan pieaugušajiem. Mēs gluži kā mākslinieki ik gadu sacenšamies cits ar citu, kam tad šogad būs tās visskaistākās. Lūk, dažas receptes, kā, krāsojot olas, pārsteigt pašam sevi un viesus.

Ar dabas materiāliem krāsotas olas

Latvijā vispopulārākais olu izdaiļošanas veids ir, krāsojot tās ar dabas materiāliem. Daba mums piedāvā neskaitāmus augus, ogas un pat garšvielas, no kurām var iegūt virkni toņu un krāsu.

Olas var krāsot sarkano biešu sulā, aveņogās, dzērvenēs, asinszālēs, pat ķiršu kompotā un granātābolu sulā. Tad tās iegūst aveņu sarkanu nokrāsu. Zaļgandzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kumelīšu novārījumā, piparmētrās, spinātu lapās un pelašķu tējā. Līdzīgu toni rada bērza pirts slotu kaltēto lapu novārījums un rudzu zelmenis. Sarkanbrūnas olas var panākt, krāsojot tās karija un čīli pulverī, sīpolu mizās, bet dzeltenas olas sanāks, ja izmantosi nātru lapas, zaļo tēju un kurkumu. Savukārt zilganpelēkos un violetos toņus var iegūt, izmantojot sarkano kāpostu, mellenes, aronijas un hibisku.

Izmantojot, šo metodi, svarīgi atcerēties, ka, lai iegūtu vēlamo nokrāsu, vajadzēs vārīt katru novārījumu atsevišķi. Tas jāvāra aptuveni 30 minūtes, pirms tam labākai krāsas noturībai piešaujot dažas ēdamkarotes etiķa. Tikai tad olas jāliek sagatavotajā virumā un uz lēnas uguns jāvāra aptuveni 20 minūtes. Tāpat, lai iegūtais rezultāts būtu pārliecinošāks, tās vēl divas stundas atstāj novārījumā krāsoties.

Ar dabas materiāliem raibi krāsotas olas

Tāpat vienlīdz iecienīts veids, krāsojot olas ar dabas materiāliem, ir iepriekš tās ietīt drāniņā. Šis veids, manuprāt, ir krietni vien labāks par iepriekšējo, jo olu krāsošana aizņems mazāk laika un rezultāts būs pārsteigumiem bagāts. Lai pagatavotu šādi krāsotas olas, drāniņā liekam dažnedažādus dabas materiālus pēc sirds patikas. Piemēram, jaunās zaļās lapiņas, bietes, melleņu ievārījumu, sīpolu mizas. Tad sagatavoto vīstokli notinam ar diegu. Liekam vārīties karstā ūdenī 20 minūtes kopā ar sīpolu mizām un citiem pāri palikušajiem dabas materiāliem.

Pasteļkrāsās krāsotas olas

Ja esi pasteļkrāsu cienītājs, tad šī pamācība ir tieši tev! Pasteļkrāsas olas var iegūt pavisam vienkārši, no parastām, ikdienā sastopamiem pārtikas produktiem, kas atrodami ledusskapī. Izvēlēties var jebko – dzērvenes, spinātus, bietes, mellenes, kafiju. Kad esi izvēlējies augļus vai dārzeņus, kurus izmantosi kā krāsas avotu, tie ir jāsablenderē vai kā citādi jāsasmalcina. Tad ieliec šo masu mazā katliņā un pievieno tai divas glāzes ūdens un vairākas ēdamkarotes galda etiķa. Iegūto šķīdumu vāra uz lēnas uguns desmit minūtes vai cik ir nepieciešamas, tad šķidrumu izkāš caur smalku sietu stikla burkā. Pēc tam iegūtajā krāsā liek iekšā cieti vārītas olas un ļauj tām dažas minūtes pagremdēties.

Zīda kaklasaitēs krāsotas olas

Ja mājās nav ne sīpolu mizu, ne melleņu ievārījuma, ne kādu citu dabas materiālu, pie raibu raibajām olām var tik, krāsojot tās, ietītas zīda kaklasaitēs. Tiesa, šim nolūkam derīgi ir tikai 100 % zīda audumi. Lai iegūtu šādi krāsotu olu, izvēlētais audums vai kaklasaite ir jāizārda un jāsagriež gabaliņos. Tad uzmanīgi, lai nesaplēstu olu, audumu cieši pietin pie topošā mākslas darba. Turklāt audums jāsasien nevis olas sānos, bet gan galos, jo sējuma vietā raksts tik labi nenospiedīsies. Kad ola iesaiņota, to vēl ietin kokvilnas audumā, sasien ar aukliņu vai diegu, un liek vārīties ūdenī, kam pievieno galda etiķi. Vāra 20 minūtes.

Krāsotas olas, izmantojot aplikācijas

Lai radītus šos mazos mākslas darbus, kā aplikācija tiek izmantoti ziedi vai augu lapiņas, kuras uzmanīgi tiek piestiprinātas pie olas. Lai izvēlētais motīvs pie olas labāk turētos, ieteicam olu vispirms samitrināt. Tāpat ziediņi un augi labāk turēsies, ja ola tiks ietīta zeķubiksēs. Tālāk olas tiek vārītas no etiķa un dabas veltēm gatavotā novārījumā aptuveni 20 minūtes. Spilgtākam krāsas efektam olas katliņā var paturēt vēl pāris stundas.

Aplikāciju veidošanā var droši izmantot arī veikalos nopērkamās uzlīmes. Tāpat labākais veids trafaretu radīšanai ir izgriezti ornamenti no platās līmlentes, ko droši var uzticēt arī bērniem. Kad izvēlētais attēls uz olas uzlīmēts, tās nokrāso vai nu ar veikalā nopērkamajām krāsām, vai izmantojot dabas materiālus.

Tāpat svītrainas un pat rūtotas olas var panākt tās aplīmējot jeb ietinot šaurajā līmlentē. Aptinot olu gluži kā dāvanu, iegūsim interesantus, ģeometriskus musturus.

Aplīmētas olas

Brīnišķīgus puķu, augu attēlus uz olas var iegūt, arī pielietojot dekupāžas tehniku jeb izrotājot olu ar nelieliem salvešu izgriezumiem. Lai iegūtu šādas olas, sākumā ar šķērēm uzmanīgi izgriežam izvēlēto salvetes attēlu, tad ar PVA līmes un otiņas palīdzību aplikāciju pie olas pielīmējam. Ļaujam olai mazliet apžūt. Tad to ar speciālu dekupāžas laku, ko var iegādāties rokdarbu veikaliņos, nolakojam. Atkal ļaujam olai nožūt, un tad mākslas darbs ir gatavs. Šeit gan jāteic, ka šādi krāsotu olu Lieldienās labāk neēst. Tomēr izrotātas olas dekupāžas tehnikā būs lieliskas, lai pārsteigtu viesus!

Interesantas olas, izmantojot līmi, vēl var iegūt, aplīmējot tās ar avīžu izgriezumiem, audumu vai arī dažādiem dabas materiāliem, piemēram, pūkainajiem pūpoliņiem un pat sūnām.

Savukārt, ja visu olu izmērcē līme un vēlāk to apbirdina ar dažādiem krikumiem, proti, spīdumiņiem un pat cukura graudiņiem, kurus izmanto konditorejā, iegūstam spilgti krāsotas olas gluži kā astoņdesmitajos. Turklāt tas ir visvienkāršākais veids, kā olas padarīt unikālas, un to var darīt arī bērni.