25.03.2015 15:49

Tikai 4 % bērnu brīvo laiku pavada sportojot, lielākā daļa laiku īsina pie datora

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tikai 4 % bērnu brīvo laiku pavada sportojot, lielākā daļa laiku īsina pie datora www.esidross.lv

Tikai 4 % bērnu vecāku atzīst, ka atvase brīvo laiku pavada sportojot, toties 67 % vecāku norāda, ka visbiežāk bērns pēc skolas brīvo laiku pavada pie datora, liecina biedrības "Esi brīvs!" un pētījumu aģentūras "TNS" veiktā aptauja.

Vienlaikus šajā aptaujā tika noskaidrots, ka vairāk nekā puse vecāku apzinās, ka viņu atvasēm ļoti kaitē mazkustīgs dzīvesveids. Turklāt 13 % vecāku saviem bērniem pēdējā gada laikā ir konstatējuši muguras problēmas, bet 12 % norādījuši uz redzes problēmām.

Biedrības "Esi brīvs!" vadītāja un psihoterapeite Dace Caica stāsta, ka vecāki apzinās, ka viens no galvenajiem iemesliem šādām problēmām ir ilgās stundas pie datora un televizora. Tomēr vienlaikus viņi šajās aktivitātēs nesaskata atkarības risku, jo vecākiem trūkst informācijas par modernajām atkarībām.

"Bērni un jaunieši ikdienu visbiežāk pavada skolā, kur viņi lielāko dienas daļu sēž. Aizejot mājās, brīvais laiks tiek kavēts, sēžot pie datora vai TV. Vecāki ļoti labi apzinās, ka viņu bērni varētu vairāk nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, bet nav informēti par to, ka pavadītais laiks pie datora jau ir iekļaujams moderno atkarību sarakstā, jo visbiežāk tas pārsniedz normas robežas. Muguras un redzes veselības problēmas jau ir sekas, kas, iespējams, radušās no modernajām atkarībām," norāda D. Caica.

Psiholoģe atzīmē, ka mūsu ikdiena vairs nav iedomājama bez interneta, un laiks, ko vecāki un bērni varētu pavadīt kopā, tiek tērēts, atrodoties virtuālā vidē – kontaktējoties ar draugiem, pērkot preces, spēlējot spēles vai lasot ziņas.

Viņa arī norāda, ka par atkarību no interneta jau var sākt runāt tad, ja tiek novēroti kādi no šādiem simptomiem: ir laba un eiforiska sajūta, atrodoties pie datora, nespēja apstāties, laiks, kas tiek pavadīts pie datora, pakāpeniski palielinās, parādās nevērība pret ģimeni un draugiem, tukšuma izjūta, aizkaitināmība, kas rodas no jebkuras darbības, kas nav saistīta ar datora lietošanu, problēmas mācībās.

"Ja dienā pavadītais laiks, sēžot skolas solā vai skatoties TV, ir sabalansēts ar fiziskām aktivitātēm, tad problēmām nevajadzētu rasties. Svarīgi ir laikus pamanīt moderno atkarību ietekmi uz bērna veselību, lai tās nerezultētos ar fiziskām problēmām," teica D. Caica.

Lai noskaidrotu vecāku zināšanas par modernajām atkarībām, minētā aptaujā tika izvaicāti 700 vecāku, kuriem ir bērni vecumā no 7 līdz 19 gadiem, no visas Latvijas.

Biedrības "Esi brīvs!" mērķis ir uzrunāt jauniešus, viņu vecākus, skolotājus un sabiedrību kopumā, popularizējot uzskatu, ka būt brīvam no jebkādām atkarībām ir pašsaprotami un daudz interesantāk nekā tad, ja esi atkarīgs no šķietami patīkamām vielām un procesiem.