22.01.2015 11:41

Ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli kā labu vērtē 12 % iedzīvotāju

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli kā labu vērtē 12 % iedzīvotāju Einārs Binders

Savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli kā labu decembrī vērtēja 12 % iedzīvotāju, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti.

Šis vērtējums ir saglabājies tāds pats kā novembrī, kad ģimenes materiālo stāvokli kā labu vērtēja 12 % iedzīvotāju.

To iedzīvotāju skaits, kuri savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli vērtējuši kā sliktu, decembrī bija 32 %, bet novembrī šādu iedzīvotāju skaits bija 31 %.

Vairāk nekā puse jeb 55 % aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka viņu ģimenes finansiālais stāvoklis ir "viduvējs" (novembrī – 56 %).

"DNB Latvijas barometra" dati liecina, ka vienīgais no pētījumā analizētajiem indeksiem, kas 2014. gada decembrī ir kļuvis nedaudz optimistiskāks, ir Ģimenes materiālā stāvokļa attīstības prognozes indekss (novembrī – plus četri, decembrī – plus pieci).

Aptuveni katrs ceturtais respondents jeb 24 % norādīja, ka pēc gada viņa ģimenes materiālā situācija būs uzlabojusies (novembrī – 23 %). Savukārt viedokli, ka viņa ģimenes finansiālais stāvoklis pēc gada būs pasliktinājies, pauda 14 % (novembrī – 16 %).

Pašreizējo Latvijas ekonomikas stāvokli decembrī kā labu vērtēja 4 % iedzīvotāju, bet par sliktu to uzskatīja 50 % iedzīvotāju.

Pašreizējā ekonomikas stāvokļa vērtējuma indekss decembrī tāpat kā novembrī ir mīnus 29.

Lielākais kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi decembrī vērojams Latvijas ekonomikas stāvokļa izmaiņu vērtējumā: indekss no mīnus 11 novembrī ir pazeminājies līdz mīnus 20 decembrī. Uz situācijas uzlabošanos decembrī norādīja 12 % (novembrī 17 %), bet uz pasliktināšanos – 31 % (novembrī 28 %).

Kritiskāks nekā pirms mēneša decembrī kļuvis arī Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstības prognozes vērtējums - ja indekss novembrī bija pakāpies līdz plus viens, decembrī tas ir noslīdējis zem nulles atzīmes un ir mīnus pieci. Uzskatu, ka pēc gada Latvijas ekonomika būs uzlabojusies, pauda 20 % (novembrī 29 %), bet pasliktināšanos prognozēja 25 % (novembrī 21 %).

Saskaņā ar "DNB Latvijas barometra" jaunākā pētījuma rezultātiem iedzīvotāji retāk nekā pirms mēneša sniedza pozitīvu vērtējumu kopējās situācijas attīstībai – viedokli, ka tā attīstās pareizā virzienā, pauda 28 % (novembrī 32 %).

To, ka situācija Latvijā kopumā attīstās nepareizā virzienā, norādīja aptuveni puse (49 %) respondentu (novembrī 45 %). Kopējās situācijas attīstības vērtējuma indekss decembrī ir pazeminājies līdz mīnus 21 (novembrī tas bija mīnus 14).

"DNB Latvijas barometrs" ir atzīts ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.