14.01.2015 16:14

Pirmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem valsts atvēl 332 tūkstošus eiro

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem valsts atvēl 332 tūkstošus eiro arhīvs

Lai ģimenes ar bērniem varētu tikt pie sava mājokļa, valsts atbalsta programmā šim mērķim šogad atvēlēti 332,7 tūkstoši eiro. Hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem pirmajai iemaksai ģimenes ar bērniem varēs saņemt bankā "Citadele".

Trešdien, 14. janvārī, parakstītais bankas "Citadele" un ''Latvijas attīstības finanšu institūcijas "Altum"'' līgums paredz, ka pieteikties hipotekārā kredīta saņemšanai valsts atbalsta programmas ietvaros jebkurā bankas "Citadele" filiālē varēs jau no 15. janvāra.

Programmas ietvaros bankā "Citadele" ģimenes ar bērniem hipotekāros kredītus varēs saņemt ar būtiski mazāku pirmo iemaksu un bankas finansējumu līdz pat 95% no īpašuma vērtības. Vienīgi jāņem vērā, ka galvojuma maksimālā summa būs atkarīga no bērnu skaita ģimenē.

Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums būs 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs būs līdz 15 tūkstošiem eiro. Savukārt, ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums būs 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.

"Mājoklis ir viena no cilvēku pamatvajadzībām. Taču līdz šim dzīvokļa iegāde lielai daļai cilvēku bija finansiāli grūts vai pat neiespējams uzdevums," sacīja Ekonomikas ministre Dana Reizniece–Ozola. Viņa norādīja, ka mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem atbalsta programmas ietvaros no valsts budžeta šogad atvēlēti 332,7 tūkstoši eiro. Pēc ministres teiktā, šī summa ļaus uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka pērn Ekonomikas ministrija izstrādāja valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Tomēr programmas īstenošana nesākās, jo Saeima pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā jeb tā dēvētos "nolikto atslēgu" principu.

Šī likuma pieņemšana arī bija iemesls, kādēļ komercbankas vairs nevēlējās iesaistīties atbalsta programmas īstenošanai. Pašlaik "Citadele" ir vienīgā komercbanka Latvijā, kas ir gatava izsniegt hipotekāros kredītus ģimenēm ar bērniem, atvieglojot nosacījumus par pirmo iemaksu, kas līdz šim ģimenēm ir bijis būtiskākais šķērslis sava mājokļa iegādei.

Iepriekš:

"Citadele" iesaistīsies valsts atbalsta programmā pirmā mājokļa iegādei ģimenēm"Citadele" iesaistīsies valsts atbalsta programmā pirmā mājokļa iegādei ģimenēm
Atvieglos pirmā mājokļa iegādes iespēju ģimenēm ar bērniem; pirmās iemaksas apmēru samazina par 5 % no mājokļa vērtībasAtvieglos pirmā mājokļa iegādes iespēju ģimenēm ar bērniem; pirmās iemaksas apmēru samazina par 5 % no mājokļa vērtības
Jau vairāk nekā 100 ģimenes izrādījušas interesi par jauno mājokļa galvojuma programmu