23.12.2014 10:15

Kā kopā ar bērnu radīt mājās svētku izjūtu

Autors  Apriņķis.lv/Mazo ekspertu skola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā kopā ar bērnu radīt mājās svētku izjūtu www.mazoekspertuskola.lv

Tradicionālo Ziemassvētku ēdienu gatavošana, istabas dekorēšana ar gaismiņu virtenēm, masku veidošana labdarības pasākumiem, dejas pie eglītes ir tikai pāris piemēri, kā sabiedrībā zināmas ģimenes atzīmē gada sirsnīgākos svētkos.

Mazo ekspertu skola ar sabiedrībā zināmiem vecākiem dalās idejās, kā kopā ar bērniem radīt īstu ziemas, mājīguma un ģimenisku svētku izjūtu.

"Ģimenes tradīcijas un laika veltīšana mīļajiem ir tas, kas veido svētku izjūtu. Tieši tāpēc izglītojošā platforma Mazo ekspertu skola ir radījusi īpašus Ziemassvētku uzdevumus, kas ne tikai attīsta bērnam svarīgas prasmes, tā iedvesmo mājīgiem un ģimeniskiem svētkiem, kopīgi veidojot nelielas radošās darbnīcas savās mājās. Tajā pašā laikā Ziemassvētku uzdevumi sniedz iespēju bērniem brīvi darboties arī vienatnē, atvēlot vecākiem mazliet vairāk laika sagatavoties Ziemassvētkiem."

Tā saka Gunta Jurča, "Danone" mārketinga vadītāja Baltijas valstīs un Mazo ekspertu skolas idejas līdzautore. Guntas spilgtākās bērnības atmiņas par Ziemassvētkiem saistās ar ģimenes kopīgām pastaigām, kad tēvs ar ragaviņām vizināja viņu un māsas uz mežu izvēlēties ģimenes Ziemassvētku eglīti.

Andris Bulis: Radiet svētku izjūtu kopā!

"Svarīgi visu darīt kopā. Piemēram, kopīga eglītes dekorēšana satuvina un rada īstu svētku izjūtu. Arī mūsu ģimenē Ziemassvētki saistās ar kopā būšanu – eglītes rotāšanu un tradicionālā ēdiena – pelēko zirņu – gatavošanu. Lai arī neviens vairs netic Ziemassvētku vecītim, tik un tā viņu ļoti gaidām," atzīst aktieris Andris Bulis.

Krista Preisa: Lai bērns iemieg Ziemassvētku lampiņu gaismā

"Decembra sākumā izvelkam no bēniņiem Ziemassvētku rotājumus un ietērpjam savu māju svētku noskaņā – spuldzīšu virtenes, katrā istabā pa rūķim, daudz zvaigžņu un eņģeļu svečturu. Virtenes, protams, māju pārvērš brīnumā, un mazajiem, naktī pamostoties, šķiet, ka kaut kur dzirdējuši čabināmies kādu feju vai rūķi," par ziemas un svētku izjūtām ģimenē stāsta filmēšanas producente Krista Preisa.

"Ļauj bērnam iemigt Ziemassvētku maģiskajā gaismā. Vēl iesaku vecākiem kopā ar bērniem rakstīt vēstuli Ziemassvētku vecītim, un tad doties uz pastu. Mudiniet bērnus rakstīt vēstulēs visu, ko viņu sirdis kāro. Mazie tic, ka šajā laikā jābūt īpaši vērīgiem, atsaucīgiem, labiem un strīdēties nedrīkst nemaz, jo Ziemassvētku vecīša palīgi – putniņi, vāveres un citi zvēriņi – šajā laikā biežāk ielūkojas pa logu un nodod tālāk ziņu vecītim. Pirms svētkiem var bērniem ierādīt kādu jauku nodarbi, ko mums savukārt iemācīja mūsu vecāki. Piemēram, svētku zīmējumu un apsveikumu gatavošana mudina bērnu dāvināt, dot un dalīties."

Signe Meirāne: Pārsteidziet!

"Jau laicīgi sākam veidot Ziemassvētku kartītes un nosūtām tās draugiem. Decembrī cepam piparkūkas un rotājam egli, klausāmies svētku dziesmas un dejojam. Katrā adventē gatavojam īpašas vakariņas. Tie ir svētki visai ģimenei. Dekorējam māju kopā – meitas līmē uz logiem Ziemassvētku uzlīmes un griež no papīra sniegpārsliņas," stāsta žurnāla "Četras Sezonas" galvenā redaktore Signe Meirāne.

"Decembris ir laiks, kas vēl vairāk saliedē ģimeni, un bērni iemācās arvien jaunas prasmes, piemēram, attīsta radošo domāšanu un socializēšanās prasmes. Mūsu ģimenei ir aizraujoša spēle – kamēr viena meita slēpjas, otra dekorē kaut ko kā pārsteigumu. Tāpat arī bērni var cept un rotāt piparkūkas citiem kā pārsteigumu. Būtiski, ka bērns, veidojot ko jaunu, uzdevumu veic rūpīgi, ar mīlestību un aizrautību. Pārsteigumu gatavošana citiem ir veids, kā bērnam iemācīt pacietību un veicināt izpratni par rūpīgi paveiktu darbu."

Krista Tabaka: Sarīkojiet kopīgu filmu vakaru!

"Decembris, iespējams, ir visgaršīgākais un vismīļākais mēnesis katrā ģimenē. Lai radītu svētku izjūtu, vecāki katru dienu var iepriecināt bērnus ar maziem pārsteigumiem, piemēram, no rīta "slepenie rūķi" var iemest zeķē un adventes kalendārā veselīgus kārumus. Tad bērniem decembra rītos pamosties ir daudz vieglāk," uzskata zīmola "MAMAmagazine" autore un apģērbu zīmola "Tabaka" dizainere Krista Tabaka.

"Vakaros iesaku skatīties kādu Ziemassvētku filmu vai multiplikācijas filmu, piemēram, "Ziemassvētku jampadracis", "Artūrs izglābj Ziemassvētkus" ("Arthur Christmas"), "Ziemassvētku sniegs" ("Christmas Snow"), "Viens pats mājās 2" ("Home Alone 2") vai "Ziemassvētku princese" ("A Princess for Christmas"). Šie stāsti bērniem māca vienkāršas un svarīgas dzīves patiesības. Pēc katras filmas noskatīšanās pārrunājiet redzēto. Filmu vietā varat lasīt grāmatas un sarīkot Ziemassvētku stāstu vakaru."