12.12.2014 07:11

FOTO: Uz prezidenta Ziemassvētku eglītes iedegšanu pulcējas dižģimenes arī no Ķekavas un Inčukalna

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ceturtdien Valsts prezidents Andris Bērziņš ar dzīvesbiedri Daci Seisumu kopā ar Latvijas daudzbērnu ģimenēm piedalījās svinīgajā Ziemassvētku egles iedegšanā Rātslaukumā, bet pirms tam saviem ciemiņiem pasniedza dāvanas. Starp 20 uzaicinātajām ģimenēm bija arī divas no Pierīgas.

Viena no Pierīgas novadu ģimenēm, kas saņēma ielūgumu ierasties pie Valsts prezidenta, bija Lapsu ģimene no Ķekavas novada Ķekavas pagasta. Māmiņa Linda par sevi teic, ka ir pilna laika mamma, bet tētis Toms strādā par apdrošināšanas brokeri. Viņiem ir septiņi bērni – Kristaps Emīls (20 gadi), Olivers (18 gadi), Dominiks (13 gadi), Frederiks (8 gadi), Timotejs (6 gadi), Leontīne (4 gadi), Doroteja Lilū (1 gads).

Lapsu ģimene kā Rīgas Mateja baptistu draudzes locekļi savas vērtības veido uz kristietības pamatiem. Trīs lielākie bērni ir beiguši mākslas skolu, un viens vēl tur mācās, viens iet mūzikas skolā, bet bērni spēlē arī futbolu, basketbolu un florbolu.

Viesojoties Melngalvju namā, abi vecāki uzsvēra, ka nekādas īpašās receptes, kā pareizi audzināt bērnus viņiem neesot, bet cenšoties. "Spēku pārvarēt visas grūtības dod ticība Dievam. Mēs, vecāki, balstām bērnus, savukārt vecākie bērni palīdz jaunākajiem," sacīja Linda Lapsa.

Lapsu ģimene Ķekavu sauc par ideālu mājvietu, kuru izvēlējušies pirms 14 gadiem, savukārt braucienu pie Valsts prezidenta uz egles iededzināšanu viņi uzskata par lielu pagodinājumu un atzinību. Savukārt bērni – par neaizmirstamu piedzīvojumu tieši jaukās atmosfēras dēļ, kuru radīja prezidenta klātbūtne, mūziķu grupa "Smieklu sasaucēji" un vakara vadītājs diriģents Ints Teterovskis.

Savukārt Ilze un Raitis Sondori uz Melngalvju namu pie Valsts prezidenta atbraukuši no Inčukalna novada Inčukalna pagasta. Ikdienā Ilze strādā Rīgā veikalā "Rimi", bet Raitis Ulbrokā firmā "Kronus". Viņiem dzīvē gājis visādi, taču tagad kopā audzina Santu, kurai ir divi gadi, un četrgadīgo Sonoru Sindiju. Kopā ar viņiem ir arī Antra Anete (14 gadi) no Ilzes pirmās laulības. Dēls Jānis šoreiz palicis mājās, bet viņa vietā iededzināt prezidenta egli atbrauca Raita meita Linda ar savu šogad dzimušo meitiņu.

Kad Sonora Sindija uzzinājusi, ka brauks uz Rīgu pie prezidenta, viņa sapratusi, ka tā būs balle, uz kuru uzvilks baltu kleitu un dancos. Tas arī piepildījās, jo klausoties muzicējam Renāru Kauperu un Goran Goru kopā ar citiem "Smieklu sasaucējiem", viņa mierā nesēdēja. Savukārt Antra Anete ceturtdien atlika piedalīšanos florbola spēlē kopā ar savu komandu "Coyote Inčukalns".

Arī Sondoru ģimene braucienu uz Rīgu uz eglīti pie prezidenta uzskata gan par brīnišķīgu piedzīvojumu, gan par vilni, kas dzīvē, sagādājot priecīgus brīžus, pacēlis viņus augšup un virza uz priekšu. "Katru dienu mūžā kaut kas tāds nenotiek," sacīja Raitis.

Svētku egles iedegšana kopā ar dižģimenēm no visiem Latvijas novadiem un pilsētām tika iedibināta Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas prezidentūras laikā. Uz Egles iedegšanas pasākumā katru gadu tiek aicinātas Latvijas novadu labākās, stiprākās, kuplākās un radošākās daudzbērnu ģimenes, tajā skaitā ģimenes, kurās ir aizbildnībā esoši bērni un audžubērni, par kurām Valsts prezidents ir saņēmis atsauksmju vēstules no novadu pašvaldībām.