03.12.2014 15:22

Juglas vidusskolā bioloģijas stundās dzimumsistēmas veselības jautājumus apgūst ar "interesantām" metodēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nav noslēpums, ka bērniem sociālajās zinībās, klases stundās un bioloģijā tiek stāstīts par dzimumsistēmas veselības jautājumiem. Taču dažās skolās, piemēram, Juglas vidusskolā, šī temata apgūšana notiek, izmantojot homoseksuālismu veicinošus bukletus.

Tas liek izdot jautājumu – vai mēs zinām, ko mūsu bērniem stāsta skolā?

Mātes stāsts

"Pirms neilga laika mans piecpadsmit gadus vecais dēls, kurš mācās Juglas vidusskolā, atnesa mājās organizācijas "Papardes zieds" bukletiņu "Tu esi tu" ar informāciju par to, ka homoseksuālisms ir normāla seksuāla orientācija. To viņam līdzi uz mājām esot iedevusi bioloģijas skolotāja. Taču vēl pēc pāris dienām šī pati bioloģijas skolotāja bērnam uzdeva visnotaļ "interesantu" mājasdarbu, kur vēstules formā vajadzēja parādīt, kā bērns ir apguvis jēdzienus, kas saistīti ar cilvēka dzimumsistēmas veselību," portālam "Apriņķis.lv" stāsta zēna māte, kura vēlējās palikt anonīma.

Viņa norāda, ka minētajā mājas darbā skolēniem vajadzējis uzrakstīt radošo darbu, iekļaujot tajā tādus jēdzienus kā dzemde, olnīcas, dzimumakts, nevēlama grūtniecība, spermatozoīdi un tamlīdzīgi. Un viņas bērns gala rezultātā šo mājasdarbu esot izpratis burtiski, sīki un smalki aprakstot to, kā tīri fizioloģiski notiek mīlēšanās process.

Savukārt minētajā bukletā lasāms, ka "seksuālā orientācija var būt dažāda – cilvēks var būt heteroseksuāls, gejs, lesbiete, biseksuāls. Un arī pat tad katrs cilvēks ir citādāks. Daži cilvēki nav pārliecināti par savu seksuālo orientāciju. Tas, ka fantazē par sava dzimuma pārstāvjiem, vēl nenozīmē, ka esi homoseksuāls! Būt heteroseksuālam vai gejam, lesbietei vai biseksuālam – savu seksuālo orientāciju neizvēlas. Tāpat kā nevar izvēlēties – būt garam vai īsam, baltam vai melnam. Svarīgi ir justies labi tādam, kāds esi. Ja jūties noraizējies par savu seksualitāti, atrodi kādu, ar kuru varētu par to izrunāties (piemēram, psihologu)".

"Izlasot to, kas teikts bukletā un uzrakstīts mājasdarbā, piedzīvoju patiešām lielu šoku par to, kas tiek mūsu bērniem mācīts skolā!" klāsta sašutusī dēla māte. Viņa norāda, ka pēc šī incidenta abi ar vīru vērsušies skolā, kur skolas direktore esot laipni pastāstījusi, ka minētais mājasdarbs esot bijis saskaņā ar skolas izglītības programmu, savukārt homoseksuālismu slavinošais buklets gan neesot izdalīts ar direktores ziņu.

"Pēc sarunas varēja noprast, ka bioloģijas skolotāja tiešām jūtas par notikušo vainīga. Un es tiešām saprotu, ka viņa tā negribēja," stāsta māte, piebilstot, ka arī pati skolotāja nav vēlējusies nostāties pret tradicionālajām vērtībām, viņa vienkārši mācību procesā esot izmantojusi "Papardes zieda" bukletu.

Viņa ir neizpratnē, kādēļ šis buklets, kas pirms diviem gadiem izdots 20 tūkstošos eksemplāru, atrodas skolā. Tāpat pārdomas raisošs ir fakts, kādēļ šāds materiāls, kas nebūt nav mācību grāmata un Valsts izglītības satura centra apstiprināts mācību materiāls, tiek izmantots valsts izglītības iestādē.

"Es kā mamma, kurai ir trīs bērni, mācu, ka seksuālās attiecības ir svētas un nopietnas. Tās iespējamas vien tad, kad ir mīlestība starp sievieti un vīrieti. Taču tagad sanāk, ka gan manam bērnam, gan visiem pārējiem skolā, pateicoties šim "Papardes zieda" izdales materiālam, tiek apgalvots pretējais. Šajā skolā izdalītajā bukletā tiek apgalvots, ka seksuālajās attiecībās var stāties teju jebkurā vecumā. Tāpat tajā tiek stāstīs, ka homoseksuālisms ir normāls. Es negribu, lai tādas lietas tiek iestāstītas maniem bērniem skolā, jo, manuprāt, par šādām lietām ir jārunā vecākiem ar saviem bērniem, nevis pedagogiem, kuriem sazin kas, sazin kādu mērķu dēļ iedevis izkropļotu mācību materiālu. Tas, ko es stāstīšu savam bērnam par "minoritātēm", lai paliek manā, nevis valsts ziņā, jo šis konkrētais ir mans, nevis valsts bērns," portālam "Apriņķis.lv" norādīja māmiņa.

Vai mērķis attaisno līdzekļus?

Arī portāls "Kas jauns", atsaucoties uz sociālajos tīklos pausto vecāku sašutumu par atgadījumu Juglas vidusskolā, vērsās gan pie skolas vadības, gan pie Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) pārstāvjiem, lūdzot skaidrot esošo situāciju.

IKSD pārstāve Indra Vilde portālam norādīja, ka šī grāmata, ko saņēmuši Juglas vidusskolas skolēni, nav mācību literatūra, bet organizācijas "Papardes zieds" izdota brošūra, kuru pedagogs var izmantot, gatavojoties runāt par kādu no mācību saturā paredzētajām tēmām.

"Pēc departamenta rīcībā esošās informācijas, skolotāja to izmantoja, runājot par kontracepciju. Taču gan pēc skolas vadības domām, gan departamenta speciālistu uzskata, metodisko materiālu var izmantot pedagogs kā papildmateriālu, taču nebija pareizi šo brošūru dot bērniem uz māju. Protams, skola, komplektējot mācību literatūru (grāmatas), vadās pēc valsts izglītības standartiem, Izglītības un zinātnes ministrijas atzinumiem konkrētu grāmatu kontekstā. Taču metodiskie materiāli, ko izmanto pedagogs, ir pedagoga profesionālā atbildība, kurai arī jābūt saskaņā ar valsts izglītības standartiem un Izglītības likumu," sacīja I. Vilde.

Juglas vidusskolas direktore Aija Melle izvērtušos skandālu ar grāmatiņu "Tu esi Tu" portālam "Kas jauns" komentēja šādi: "Šis buklets bioloģijas stundā tika izmantots kā papildinformācijas avots. Šajā bukletā īsi apskatītas vairākas atbilstošajam skolēnu vecumposmam aktuālas tēmas, kas ir arī daļa no pamatizglītības mācību priekšmeta "Bioloģija" standarta," sacīja A. Melle.

Pēc skolas direktores stāstīta, skolēni var izdarīt atbildīgu lēmumu par savu veselību (tostarp reproduktīvo veselību) tad, kad viņi ir pietiekami izglītoti, kad viņiem ir izkristalizējušās savas pamatvērtības.

Skola uzsver, ka gan mācību priekšmeta "Bioloģija" skolotājas, gan jebkura cita mācību priekšmeta skolotāja mērķis nav paust vienu, neapstrīdamu viedokli, bet gan mācību procesa ietvaros veicināt skolēnu kritisko domāšanu.

Pēc A. Melles teiktā, šis gadījums ir raisījis diskusiju, jo skolēniem ir bijusi iespēja jautājumus, kas saistīti ar reproduktīvās sistēmas veselību, pārrunāt gan skolā, gan mājās. "Tas ir ļāvis skolēniem dzirdēt vairākus viedokļus un izdarīt savus secinājumus, kas veido viņu personīgo nostāju. Cerams, tad, kad tas būs nepieciešams, viņi varēs pieņemt atbildīgu lēmumu par savu dzīvi," klāstīja direktore.

Fragments no organizācijas "Papardes zieds" bukleta "Tu esi tu"Fragments no organizācijas "Papardes zieds" bukleta "Tu esi tu"