02.12.2014 16:18

Tēva lomu ģimenē stiprinās sociālā kampaņa "Būt tēvam - tā ir māksla!"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tēva lomu ģimenē stiprinās sociālā kampaņa "Būt tēvam - tā ir māksla!" arhīvs

Aizvien vairāk tēvu iesaistās bērnu audzināšanā un alkst pavadīt vairāk laika ar tiem. Tāpēc, lai aktualizētu sabiedrībā tēva lomu un parādītu, cik tā ir nozīmīga bērna dzīvē, notiks sociālā kampaņa "Būt tēvam – tā ir māksla!".

Kā noskaidrojuši kampaņas organizatori, 93% tēvu atzīst, ka vēlētos pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem. Šī tendence norāda uz izmaiņām sabiedrībā, kad mūsdienās ir arvien vairāk tēvu, kas iesaistās bērnu audzināšanā, jo viņiem ir gan laiks, ko tam atvēlēt, gan vēlēšanās to darīt.

"Tēvam būt tiešām ir māksla – mūsdienu pasaules ritmā spēt uzlikt akcentus uz īstajām vērtībām – bērniem un ģimeni. Rast laiku, lai ikdienā pavadītu laiku ar bērniem, sniegtu nedalītu uzmanību, veidotu attiecības. Un tas ir viens no būtiskiem priekšnosacījumiem veselīgai bērna attīstībai. Mēs aicinām tēvus pavadīt vairāk laika ar bērniem un darīt to tā, lai abām pusēm prieks," sociālās kampaņas nozīmīgumu portālam "Apriņķis.lv" uzsver centra "Dardedze" vadītājs Mārtiņš Egle.

Kā atbildi tēvu pieaugošajai iesaistei bērnu audzināšanā centrā "Dardedze" tēvi ir aicināti apmeklēt Tēvu grupas. Tās esot radītas, lai sniegtu atbalstu tēviem, tādējādi veicinot aktīvu iesaistīšanos bērnu audzināšanā un ģimenes dzīvē kopumā, kā arī veidojot izpratni par ģimenes locekļu emocionālajām vajadzībām.

Tāpat jāmin, ka, gatavojoties sociālajai kampaņai, tās īstenotāji veikuši aptauju internetā, lai izprastu mūsdienu vīriešu attieksmi pret tēva lomu un to, ar kādiem izaicinājumiem sastopas mūsdienu tēvi.

Aptaujā noskaidrots, ka, pildot tēvu lomu, 80% vīriešu ir grūtības ar darba un ģimenes dzīves savienošanu, bet 57% vīriešu veiksmīgai tēva lomas pildīšanai traucē finansiālās problēmas. Savukārt 44% stiprā dzimuma pārstāvju atzinuši, ka viens no liekākajiem izaicinājumiem tēvu lomas pildīšanā ir bērnu disciplinēšana.

Zīmīgi, ka ikdienas grūtībās, kas saistītas ar bērnu audzināšanu, 61% tēvu gūst atbalstu un ietekmējas no bērnu mātes un saviem vecākiem.

Aptauja arī liecina, ka 52% aptaujāto tēvu ar saviem bērniem pavada vairāk laika nekā to darīja viņu tēvi. Savukārt teju visi – 93% aptaujāto – vēlas ar bērniem pavadīt vairāk laika.

Kampaņas "Būt tēvam – tā ir māksla!" atklāšana notiks 3. decembrī plkst. 11 tirdzniecības centrā "Domina Shopping" Rīgā. Tajā ir aicināts iesaistīties ikviens interesents, ne tikai stiprā dzimuma pārstāvji, lai atklāšanas pasākumā ne vien darbotos kopā ar bērniem dažādās radošajās darbnīcās, bet arī uzzinātu daudz ko jaunu par tēva lomu no dažādiem speciālistiemPlašāka informāciju par tēvu grupām pieejama mājas lapā www.centrsdardedze.lv.

Sociālā kampaņa "Būt tēvam – tā ir māksla!" ir daļa no "Centrs Dardedze" un SIA "Inspired" ilgtermiņa aktivitātēm, lai veicinātu tēvu iesaisti bērnu audzināšanā. Savukārt minētā aptauja veikta internetā, un tajā piedalījās 505 Latvijas vīriešu vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Par tēva lomu tika vaicāts gan tiem vīriešiem, kuriem ir bērni, gan tiem, kuriem to nav.