22.05.2013 11:39

Luterāņu baznīcas ievērojamajam mācītājam Robertam Feldmanim iznāk jauna grāmata "Dzīvības avoti"

Autors  Ilmārs Rubenis, Rīgas Mežaparka un Baldones draudžu mācītājs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Roberts Feldmanis, 90. gadi. Roberts Feldmanis, 90. gadi. publicitātes

25. maijā pulksten 11 Rīgas Augšāmcelšanās ev. lut. baznīcā notiks luterāņu mācītāja Dr. Roberta Feldmaņa (1910–2002) Teoloģiskā rakstu krājuma I "Dzīvības avoti" atklāšanas svētki. Svētbrīdi vadīs mācītāji Dr. Theol. Guntis Kalme un Uģis Brūklene.

Roberts Emīls Feldmanis ir viens no ievērojamākiem pagājušā gadsimta luterāņu mācītājiem, teoloģijas doktors un baznīcas vēstures profesors. Dzimis pagājušā gadsimta sākumā, 1910. gadā, bet mūžībā tika aizsaukts 2002. gadā. Jau 25 gadu vecumā viņš bija izlēmis, kas būs viņa dzīves aicinājums – kļūt par mācītāju.


Piedzīvojis Latvijas valsts tapšanu, uzcelšanu un okupāciju, arī jaunais mācītājs R. Feldmanis piedzīvoja vajāšanas sava aicinājuma dēļ. 1950. gadā padomju vara Robertu Feldmani izsūtīja no Latvijas spaidu darbos Arhangeļskas apgabalā. Pēc atgriešanās tēvzemē viņš kalpoja kā mācītājs Rīgas Sv. Jāņa, Jēzus, Olaines, Katlakalna, Krimuldas, Biķeru, Mežaparka un Kristus draudzēs. Pavisam no 92 mūža gadiem 67 R. Feldmanis kalpoja kā mācītājs. Par nopelniem luteriskā baznīca viņu apbalvojusi ar zelta amata krustu un goda virsmācītāja titulu. Latvijas Republika apbalvoja viņu ar Triju Zvaigžņu ordeni, no kura gan viņš garīgu apsvērumu dēļ atteicās. Somijas martīru draugu baznīca 1992. gadā R. Feldmani apbalvoja ar "Pro Fide" balvu par reliģiskās brīvības veicināšanu ļoti grūtos laikos un drošsirdīgo piemēru jaunajiem cilvēkiem savā baznīcā. Kembridžas Starptautiskā biogrāfijas centra 2001. gada izdevumā viņš novērtēts kā viens no 2000 ievērojamākajiem 21. gadsimta pasaules zinātniekiem un intelektuāļiem.

Mācītājs Roberts Feldmanis bija latviešu kristiešu spēka zars, kura ticības degsmi bija pārbaudījis ļaunums, nodevība, vajāšanas, slimības un ciešanas. Viņa lielums ir atstātajā ietekmē uz baznīcu un arī uz latviešu tautu.

Ja būtu jāpasaka, kas bija Roberts Feldmanis vienā vārdā, tad atbilde viennozīmīgi būtu – mācītājs, patiess mācītājs. Tomēr viņa kalpošana mācītāja amatā ietvēra jomas, kurās R. Feldmaņa ieguldītais padara viņu par īpašu katrā no tām. Viņš bija Baznīcas vēsturnieks, misionārs, draudžu atjaunotājs, dvēseļkopis, liturgs, jaunās mācītāju paaudzes audzinātājs un teologs.

Tieši par šo vienu no mācītāja Feldmaņa kalpošanas jomām – teoloģiju – ir jaunā grāmata "Dzīvības avoti", kurā apkopoti un izanalizēti vairāki mācītāja ievērojami darbi. Darbu tematika ir plaša un saistoša ar to, ka aplūko jautājumus, kas ir aktuāli joprojām – kā tautā, tā arī baznīcā.
Kas ir teologs, ko šis vārds nozīmē? Lai atbildētu uz šo jautājumu, ierasti vispirms skaidrot vārda izcelsmi un nozīmi (tas, kurš māca par Dievu). Bet šoreiz būtu jāiztiek bez tā. Jo, ja vēlamies uzzināt, kas ir īstens teologs, mums jāiepazīstina ar viņu – ar mācītāju Robertu Feldmani. Viņu mūsu tautā un baznīcā cienīja un mīlēja, jo pamatoti uzskatīja par mācītāja, kristīga intelektuāļa un teologa etalonu.

Kāpēc tieši viņš? Viņam gan piemita arī tās īpašības un spējas, kas, iespējams, ir vairumam teologu, – Sv. Rakstu kompetence, erudīcija vairākās teoloģiskās disciplīnās, prasme ieraudzīt jautājuma būtību, bet tajā pašā laikā prof. R. Feldmanī bija kas tāds, ko tagad mēdzam saukt par Feldmaņa fenomenu. Vai tas bija kaut kas īpašs un sarežģīts? Nē, tas ir tik vienkāršs, ka pirmajā brīdī to ir grūti pat aptvert. Mācītājs Feldmanis savā kalpošanā un dzīvē atspoguļoja vienīgi Kristu un kalpoja vienīgi Viņam.

Mācītājs Roberts Feldmanis, paliekot ikdienas pielūgsmē un kalpojot Kunga altārī, kancelē, draudzes vidū, sarunās, sanāksmēs, konferencēs, domāja, runāja, diskutēja un rakstīja par jautājumiem, kas skāra dažādas teoloģijas, vēstures un reliģiju zinātnes nozares. Savos pētījumos viņš ar apbrīnojamu skaidrību, vienkāršu un izteiksmīgu valodu spēja atklāt un parādīt ne tikai kristīgās ticības dziļumu, bet arī tās patiesību skaistumu.

Šajā grāmatā iekļautie darbi ir apliecinājums un vienlaikus arī atgādinājums par teologa uzdevumu, vietu un lomu ne tikai baznīcā, bet arī tautā un sabiedrībā. Mācītājs Roberts Feldmanis bija teologs, kurš, nepieskaņojoties laikmeta konjunktūrai, spēja sniegt dziļi biblisku un kristīgu pasaules redzējumu. Šodienas neviennozīmīgi vērtējamo pasaules attīstības norišu vidū viņa atstātais mantojums var kalpot par pamatu un atskaites punktu katram kristīgi domājošam cilvēkam.

Grāmata izdota ar "Rīgas Apriņķa Avīzes" un portāla "Apriņķis.lv" atbalstu.