21.05.2013 11:28

17 kaķu sadegšanā vainīgo nav; aicina palīdzēt izdzīvojušajiem

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ivetas Kopankinas cerība ir atsaucīgi cilvēki, kuri varētu ziedot ugunsgrēkā izdzīvojušo kaķu uzturēšanai. Ivetas Kopankinas cerība ir atsaucīgi cilvēki, kuri varētu ziedot ugunsgrēkā izdzīvojušo kaķu uzturēšanai. Imants Liepa

Krāsmatās nekustīgi sēž baltā Lelle – kaķene, kura laimīgas sagadīšanās dēļ izdzīvoja kaķu mītnes ugunsgrēkā.

Latvijas dzīvnieku aizsardzības biedrības aktīvistes Ivetas Kopankinas izveidotajā privātajā patversmē Inčukalnā liesmas aprija 13 pieaugušus kaķus un četrus kaķēnus.

Ja Iveta nebūtu savā paspārnē pieņēmusi un izārstējusi pusslimos pamestos kaķus no namu bēniņiem, veterinārās klīnikas tos iemidzinātu. Diemžēl dzīvnieki tik un tā devušies uz labākiem medību laukiem. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informācija par ugunsnelaimi Inčukalnā saņemta 13. maija vakarā pulksten 22.35. Pilnībā nodega 60 kvadrātmetru liela koka ēka – īpaši kaķiem iekārtota vienkārša celtne ar visiem tās iemītniekiem, kuri bija ieslēgti ēkā bez iespējas glābties.

Sākotnēji plašsaziņas līdzekļos izplatītā ziņa, ka ugunsgrēks izcēlies no apkures ierīces, izrādījusies aplama – karstumā neviens krāsni nav kurinājis, norāda kaķu saimniece I. Kopankina. Vēlāk eksperti esot izteikuši minējumu, ka vainojams elektroinstalācijas īssavienojums starp stāviem. Tiesa, ēkā esot darbojies arī pavecs ledusskapis. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis norāda – kamēr vēl tiek gaidīti ekspertīžu rezultāti, minējumiem nav vietas. Eksperti savu atzinumu parasti sniedzot aptuveni mēneša laikā.

"Ap sešiem pēcpusdienā kaķu kopēja Valentīna uzkopa un aizslēdza kaķu māju, bet pusvienpadsmitos kaimiņi paziņoja, ka deg mana māja," notikumus restaurē I. Kopankina. Viņa tajā brīdī strādājusi pie datora istabā, no kuras logiem kaķu mītne nav redzama. Divus kaķus Iveta pašrocīgi iznesusi no liesmojošā nama, taču tie jau bija miruši. Viņa metusies liesmās vēlreiz, bet sievieti noturējis kāds garāmgājējs, jauns vīrietis, kuram viņa vēlas izteikt pateicību par, iespējams, dzīvības glābšanu. Viņa lūdz puisi atsaukties.

"Protams, būtu metusies atpakaļ liesmās," asarām acīs atceras sieviete. Izdzīvojis vien kaķis Ričs, kurš ļoti smagā stāvoklī nogādāts veterinārajā klīnikā Rīgā, bet nedēļas nogalē nomiris. Brīvdienās radušās aizdomas, ka krāsmatās iespiests atrodas vēl viens izdzīvojis kaķis, kuru sadzirdējusi dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu ķepā" vadītāja Gundega Bidere, nedēļas nogalē izlodājot kaķu mītnes atliekas.

Lai kaķi glābtu, jānovāc celtnes iegruvušais jumts. I. Kopankina kaķus turējusi to mītnē, kur tie baroti, kopti un ārstēti, nevis laidusi laukā, jo baiļojusies par to drošību. Lai gan policijai sākotnēji nebija aizdomu par ļaunprātīgu dedzināšanu, saimniece pieļauj arī pretējo. Viņa nevēlas minēt konkrētus vārdus, bet savstarpējās attiecības ar dažiem apkārtējiem uzkarsušas tiktāl, ka pirmās aizdomas par kaķu mājas aizdegšanos kritušas tieši uz tiem. Taču nesaskaņas drīzāk sakņojas īpašumu dalīšanā, nevis nepatikā pret kaķiem, min Iveta.

Septiņu gadu garumā Iveta esot piedzīvojusi vairākkārtējus mēģinājumus "izēst" viņu no pašas īpašuma. Kaķi iepriekš mitinājušies Ivetas dzīvoklī Rīgā, bet cilvēku nosodošās attieksmes dēļ sieviete nav riskējusi tos pārvest uz Inčukalnu. Pērn septembrī mainījies galvaspilsētā īrētā dzīvokļa īpašnieks, un jaunais iebildis pret kaķu uzturēšanos miteklī. Steigšus Iveta tos pārvedusi uz Inčukalnu.

Vēl nebija pārvesti visi kaķi, kad minētie cilvēki jau bija izsaukuši policiju. "Sekoja mēnešiem gara skaidrošanās, kādēļ manā mājā atrodas mani kaķi, līdz tika noskaidrots, ka saskaņā ar likumdošanu neko neesmu pārkāpusi un kaķi var palikt pie manis," norāda Iveta. Tā kā apkārtējie par Ivetu izplatījuši dažādas baumas, viņai bija grūti atrast uzticamus kaķu kopējus, jo viena ar šiem pienākumiem galā netiek noslodzes dēļ pamatdarbā.

Valentīnai, kurai dažas dienas pirms ugunsnelaimes uzticēta kaķu kopšana, pret Ivetu naidīgi noskaņoti cilvēki jautājuši, kāpēc viņa, inteliģenta sieviete būdama, piekritusi strādāt pie Ivetas. Gadiem ilgi I. Kopankina kaķus uzturējusi par saviem līdzekļiem. "Daudzus gadus esmu to vien darījusi, kā rūpējusies par pamestiem kaķiem, un arī dzīvojusi pamatā tādēļ, lai to darītu," saka Iveta, kura ir angļu valodas pasniedzēja, kā arī nodarbojas ar tulkošanu. Iveta pēc notikušā nolēmusi atstāt Inčukalnu un ir palikusi bez iztikas līdzekļiem, lai dzīvi palikušie kaķi nepaliktu bez mājām. Viņa priecātos, ja atsauktos cilvēki, kas vēlas palīdzēt (tālrunis uzziņām 29551065).

Kaķu mītnē bez iespējas glābties dzīvību zaudēja 16 kaķi, vēlāk slimnīcā nomira arī izglābtais Ričs.Kaķu mītnē bez iespējas glābties dzīvību zaudēja 16 kaķi, vēlāk slimnīcā nomira arī izglābtais Ričs.