15.05.2013 21:28

Audžuģimenes Ulbrokā atzīmējušas Starptautisko ģimenes dienu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Audžuģimenes Ulbrokā atzīmējušas Starptautisko ģimenes dienu Krišjānis Grantiņš

Atzīmējot Starptautisko ģimenes dienu, 15. maijā Stopiņu novada bāriņtiesa uz kopīgu tikšanos aicināja novada aizbildņus, audžuģimenes un aizgādņus.

Lai izglītotu, informētu un atbalstītu gan jau esošās audžuģimenes, gan tos, kuri vēl tikai gatavojas savā ģimenē uzņemt bērnu, kura bioloģiskie vecāki paši nespēj parūpēties par savu atvasi, bāriņtiesa rīkoja ikgadējo tikšanos, uz kuru bija ieradušās audžuģimenes pat no attālās Jaunpiebalgas, Zosēnu pagasta, Jaunpils un citurienes.

"Tikšanos rīkojam katru gadu. Esam aicinājuši dažādus speciālistus: juristus, mediķus, psihologus. Ir svarīgi veikt šo preventīvo darbu, jo tikai tad būs rezultāti," portālam "Apriņķis.lv" pauda bāriņtiesas priekšsēdētāja Valda Frīdenšteina. Šoreiz pasākumu kuplināja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes doktorante Anastasija Mihailova, kura klātesošajiem pastāstīja par aktualitātēm bērnu starptautiskajās tiesībās, kā arī deva praktiskus padomus, ja vecāki vai bērni vēlas ceļot vai pārcelties uz ārzemēm. Tāpat ar pieredzi dalījās "Zvannieku māju" audžuģimenes vecāki Juris Cālītis un Sandra Dzenīte-Cālīte, kuru ģimenē aug 18 audžubērni.

V. Frīdenšteina atzina, ka Stopiņu novads var lepoties ar nelielo bērnu skaitu, kuri izņemti no ģimenēm. "Pērn tie bija tikai trīs bērni. Tomēr jāsaka, ka atsaucība no potenciālajām audžuģimenēm ir niecīga. Pašlaik neviens no šiem bērniem nedzīvo audžuģimenē mūsu novadā." Bāriņtiesas vadītāja pieļauj, ka iemesls tam varētu būt Rīgas tuvums. "Būt par audžuvecākiem ir nopietns un atbildīgs darbs, taču cilvēkiem ir plašas iespējas atrast darbu Rīgā un viņi nevēlas uzņemties šo atbildīgo pienākumu," spriež V. Frīdenšteina un atklāj, ka izplatītākā problēma, kāpēc bērnus izņem no ģimenēm, ir vecāku alkoholisms.

Pasākumu vadīja aktrise Katrīne Pasternaka, bet muzikālu priekšnesumu audžuģimenēm sniedza kontrtenors Sergejs Jēgers, kurš klātesošajiem atklāja, ka bērnībā agri zaudējis vecākus un viņu kopā ar māsām uzaudzinājusi vecmāmiņa. Vēlāk dziedātājs 10 gadus strādājis bērnunamā "Vita", kur bijis skolotājs bērniem ar visdažādākajām atkarībām, un paralēli viņš darbojies dienas aprūpes centrā "Saule", kur palīdzējis bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem. Dziedātājs aicināja ģimenes un bērnus būt stipriem un uzsvēra, ka dzīves grūtības nav bijušas šķērslis iegūt labu izglītību un dzīvot pilnvērtīgu tālāko dzīvi. "Sviniet dzīvi!" aicināja S. Jēgers.

Iepriekš:
Ilona Bremze: "Mums jānosargā ģimene kā Latvijas pamatvērtība"